Preparate de Craciun traditionale din fiecare zona a Romaniei

Cuprins
- Preparate de Craciun din Moldova
- Preparate de Craciun din Dobrogea
- Preparate de Craciun din Muntenia
- Preparate de Craciun din Oltenia
- Preparate de Craciun din Ardeal
- Preparate de Craciun din Maramures
- Preparate de Craciun din Banat
- Preparate de Craciun din Crisana
- Preparate de Craciun din Bucovina
Sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos sau Craciunul este celebrata cu mare fast in toate zonele din Romania. Dupa postul Craciunului, mancarurile traditionale specifice acestei perioade reprezinta un adevarat rasfat culinar. Tu stii cu ce preparate de Craciun se mandreste fiecare regiune? Iata care sunt cele mai bune retete din intreaga tara!
Preparate de Craciun din Moldova
Bors de porc
Bucataria moldoveneasca cuprinde numeroase retete delicioase, mai ales la zile festive. Spre exemplu, unul dintre preparatele de Craciun populare in aceasta perioada a anului este borsul de porc. Invata de AICI cum poti sa il prepari!
Cozonaci moldovenesti
Craciunul nu ar mai avea acelasi farmec fara aroma ispititoare a cozonacilor. Gospodinele din zona Moldovei se mandresc cu reteta lor de cozonaci moldovenesti. Si chiar au de ce, avand in vedere ca se numara printre cele mai ravnite preparate de Craciun. Afla de AICI cum sa pregatesti aceasta reteta festiva de nota 10!
Preparate de Craciun din Dobrogea
Ciorba pescareasca
Zona Dobrogei este recunoscuta pentru preparatele culinare pescaresti. Prin urmare, daca nu esti impatimita dupa carnea de porc, poti sa te inspiri din bucataria cu specific dobrogean. O ciorba pescareasca este un preparat bland cu sistemul tau digestiv, usor de realizat si plin de arome. Vestea buna este ca reteta este versatila, asa ca poti sa folosesti ce specii de pesti iti plac. Daca esti interesata de reteta, o gasesti AICI.
Alte retete specifice acestei zone sunt: cherdelele (placinte cu branza si verdeata), pestele la protap si stiuca umpluta.
Preparate de Craciun din Muntenia
Nici Muntenia nu se lasa mai prejos atunci cand vine vorba despre preparatele de Craciun. Te poti inspira din aceasta zona a tarii gatind o rulada de carne cu carnati exceptionala.
Rulada de carne cu carnati
Ingrediente: pulpa de porc, carnati de porc, ulei, sare, piper (cantitatile ingredientelor se hotarasc in functie de numarul invitatilor).
Preparare
Bate feliile de carne ca atunci cand prepari snitele, apoi presara sare si piper pe fiecare parte a lor. Asaza peste ele un carnat si ruleaza, apoi securizeaza cu ata si freaca-le cu putin bucuioc. Unge o tava cu ulei si pune ruladele obtinute in cuptor.
Cartofi taranesti
In caz ca esti in cautarea unei garnituri delicioase si usor de facut, incearca cartofii taranesti asa cum se gatesc in aceasta regiune.
Ingrediente: un kilogram de cartofi, doua cepe, 100 ml de ulei, sare, piper.
Preparare
Taie cartofii in jumatati si pune-i la fiert in apa cu sare. Intre timp, taie ceapa si caleste-o in ulei. Dupa ce au fiert cartofii, lasa-i la racit, apoi curata-i de coaja si taie-i. Pune-i la prajit alaturi de ceapa, cat sa se rumeneasca usor. Potriveste de sare si piper si consuma alaturi de preparatele favorite.
Preparate de Craciun din Oltenia
Si in Oltenia masa de Craciun este plina de preparate alese. Pe langa friptura pastrata in untura, sarmale, toba si piftie, locuitorii din aceasta zona folosesc o reteta de carnati delicioasa.
Carnati
Ingrediente: intestine de porc, 400 g de pulpa de porc, 200 g de ficat de porc, 200 g de slanina de porc, doua capatani de usturoi, doua linguri de ulei, sare, piper, cimbru.
Preparare
Dupa ce au fost pregatite intestinele de porc (spalare, curatare, zvantare), se taie slanina de porc grosier si se prajeste intr-o tigaie pana devine usor crocanta, apoi se marunteste cu cutitul. Intre timp, se pregateste si pulpa de porc si se pune la prajit in untura rezultata de la slanina. Aceiasi pasi se urmeaza si pentru ficat. Curata usturoiul si piseaza-l cu putina sare si apa. Lasa carnea, jumarile si ficatul sa se inmoaie in acest amestec aproximativ 30 de minute, dupa care scoate-le si amesteca-le cu piper si cimbru. De asemenea, mai adauga sare dupa gustul tau. Umple intestinele cu aceasta compozitie, innoda-le la capete si tine-le cateva ore in fum. Apoi este recomandat sa se lase cateva zile la uscat. Se servesc prajiti.
Praz umplut
Cum prazul este ingredientul vedeta al acestei regiuni, nu ar trebui sa ratezi unul dintre cele mai bune preparate de Craciun gatite cu el.
Ingrediente: 1 kg si jumatate de praz, 500 g de carne de vita tocata, 500 ml de supa de vita, doua oua, un pahar de vin alb sec, 50 g de pasta de rosii, un ardei gras, 100 g de unt, sare, piper.
Preparare
Dupa ce ai spalat bine prazul, taie partea alba a lui in bucati de 7-8 centimetri lungime, scoate miezul din ele, apoi taie-l marunt. Amesteca-l cu carne tocata, oua, sare si piper. Umple bucatile de praz cu aceasta compozitie si prajeste-le putin in unt, adauga supa fierbinte si vinul alb. Pune pasta de rosii si ardeiul taiat in fasii si mai lasa preparatul pe foc. Dupa ce a scazut sosul, pune preparatul la cuptor aproximativ 10 minute. Serveste cu smantana si mamaliga.
Preparate de Craciun din Ardeal
Ciorba de porc
Rasfata-te cu o reteta de ciorba de porc pregatita de Craciun cu mare fast in aceasta regiune a tarii. Serveste neaparat cu ardei iute. Invata sa pregatesti reteta de AICI.
Sarmale ardelenesti
Daca vrei sa incerci o reteta diferita de sarmale, incearc-o pe cea ardeleneasca. Citeste AICI care sunt ingredientele de care ai nevoie si cum se prepara pe pasi acest preparat traditional de Craciun.
Preparate de Craciun din Maramures
Hremzli
Toata lumea a auzit de preparatele traditionale din Maramures, insa putine persoane au avut norocul sa ajunga in aceasta zona a tarii pentru a se delecta cu ele. Noi avem pentru tine o reteta de aperitiv interesanta.
Ingrediente: 8 cartofi, doua oua, trei linguri de faina, sare, piper.
Preparare
Curata cartofii si da-i prin razatoare, apoi adauga peste ei oua, faina, sare si piper. Amesteca totul bine si prajeste in ulei incins, luand cu o lingura din compozitie si punand in tigaie.
Balmos
Indiferent de ce preparate de Craciun faci, parca nimic nu are farmec fara mamaliga. Lasand la o parte clasica reteta, iti propunem sa pregatesti balmos.
Ingrediente: 1 kg de malai, 200 g de unt, 800 g de smantana, sare, lapte acru (pentru servire).
Preparare
Topeste untul intr-un ceaun, apoi adauga peste el smantana si sare. Dupa ce compozitia se incinge, adauga malaiul treptat si amesteca pana cand observi ca untul iese la suprafata. Tine pe foc pana la formarea unei cruste. Da deoparte preparatul, lasa-l putin la racit si serveste cu lapte acru si bunatati de sezon.
Preparate de Craciun din Banat
Ciorba de fasole cu afumatura
Nimic nu se poate egala cu o ciorba de fasole cu afumatura, mai ales daca reteta este banateana. Vezi AICI de ce ingrediente ai nevoie si cum o poti prepara!
Alte preparate de Craciun care merita incercate sunt: carnatii afumati, sarmalele, pogacelele cu jumari si placinta cu varza.
Preparate de Craciun din Crisana
Carnati de porc in sos de vin
Cauti o reteta de carnati aromati si extrem de deliciosi? Incearca una din regiunea Crisana!
Ingrediente: 800 g carnati proaspeti, 200 ml de vin alb, 50 g de unt, 2 catei de usturoi, o lingura de bulion, o lingura de faina, doua foi de dafin, nucsoara, sare, piper.
Preparare
Fierbe carnatii timp de 10 minute in putina apa. Intre timp, topeste untul in tigaie, adauga faina, apoi bulion si vin. Compozitia obtinuta se toarna peste carnati, dupa care se adauga foile de dafin, usturoiul taiat marunt, nucsoara, sarea si piperul. Lasa totul la fiert pana mai scade sosul.
Salata de varza rosie cu pastrama de pui
Delecteaza-te cu o salata inedita! Aroma si gustul ingredientelor se intrepatrund mirific, oferind un preparat culinar de senzatie.
Ingrediente: o varza rosie, 150 g de pastrama de pui, o ceapa, o rosie, un ardei gras, ulei, patrunjel sau marar, sare, piper.
Preparare
Taie varza rosie fideluta, apoi tine-o pe foc timp de 5-10 minute in putina apa cu sare. Las-o la scurs si ocupa-te de restul ingredientelor. Taie ardeiul, ceapa si rosia in cubulete, dupa care adauga-le peste varza. Pune si pastrama de pui, uleiul, toaca verdeata si potriveste de sare si piper. Amesteca bine totul.
Preparate de Craciun din Bucovina
Tochitura bucovineana
Cine ar putea sa refuze o portie de tochitura bucovineana? Acesta este unul dintre cele mai gustoase preparate de Craciun, asa ca nu ar trebui sa pierzi ocazia de a-l prepara anul acesta.
Ingrediente: 500 g de pulpa de porc, 2 carnati grosi, 250 g de bacon, 4 catei de usturoi, ulei, 2-3 foi de dafin, boia, sare, piper.
Preparare
Taie carnatii, pulpa de porc si baconul, apoi pune putin ulei la incins. Pune intai baconul in tigaie, apoi dupa un minut adauga carnatii si pulpa de porc. Presara boia peste carne si amesteca din cand in cand, timp de 10 minute. Acopera totul cu apa si pune 2-3 foi de dafin. Dupa ce fierbe carnea, adauga usturoiul, sare si piper si mai tine putin pe foc. Serveste cu mamaliga, ou ochi deasupra si muraturi.
Alte preparate care se pregatesc de Craciun sunt: colaceii bucovineni, ciorba radauteana si parjoalele bucovinene.


