Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa faci flori din pasta de zahar: cei mai frumosi trandafiri decorativi

Cum sa faci flori din pasta de zahar: cei mai frumosi trandafiri decorativi

Redactor Alexa Galgau

Cofetaria nu este o simpla ramura a gastronomiei, ci mult mai mult de atat pentru cei ce ii patrund secretele. Este o stiinta exacta, pentru ca nu exista loc de eroare atunci cand sunt imbinate ingredientele. Este o arta, dar nu numai a impletirii aromelor, ci si a decoratiunilor. Nu in ultimul rand, este o sursa de bucurie pentru oameni, pentru ca dulciurile aduc intotdeauna zambete pe chipuri.

Daca si tu esti pasionata de cofetarie, atunci mai mult ca sigur te-ai gandit deja ca ai vrea si tu sa realizezi nu doar niste deserturi delicioase, ci si niste decoratiuni pe masura pentru acestea. De aceea, te incurajam sa descoperi cum sa faci flori din pasta de zahar, mai exact trandafiri cu care poti decora torturi. E mai simplu decat crezi!

Cum sa faci flori din pasta de zahar

Pasta de zahar poate fi cumparate din comert si o poti gasi in diferite culori. Ea are o consistenta gumata si este foarte usor de manipulat, motiv pentru care se foloseste pentru decoratiuni pentru torturi, de exemplu. Poti face din ea fel si fel de figurine si flori, totul depinzand de experienta pe care o ai si, desigur, de imaginatie. 

In mod normal, cand faci flori din pasta de zahar, trebuie ca mugurasul sa fie lasat la uscat o zi sau doua, apoi sa fie aplicate primele doua straturi de petale, lasate la uscat inca o zi si tot asa. In reteta pe care iti propunem sa o incerci, insa, nu este nevoie de mai mult de o ora pentru a obtine niste trandafiri frumosi. 

Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont este timpul pentru uscarea petalelor. Acesta nu trebuie sa devina solide si inflexibile, dar nici nu trebuie sa se aplece daca le pui in picioare. Trebuie, asadar, sa cauti o consistenta intermediara, insa indata ce o nimeresti, nu o vei mai uita si iti va fi mai usor sa le faci si pe celelalte. In principiu, ar trebui ca 40 de minute de uscare sa fie suficiente, insa depinde foarte mult si de temperatura de afara, asa ca verifica-le si nu te baza doar pe timpul sugerat. 

In afara de pasta de zahar in culoarea preferata de tine, o sa ai nevoie de cateva instrumente:

- ustensile pentru modelat icingul (pasta);

- sucitor pentru icing;

- forme pentru decupat petale din pasta de zahar;

- o planseta modelatoare;

- o pensula. 

 

Mod de confectionare a florilor din pasta de zahar:

1.  Ia o bucata nu foarte mare din pasta de zahar si modeleaz-o putin intre degete, apoi unge-o cu foarte putina grasime vegetala solida (de exemplu ulei de cocos). Astfel, va deveni mai flexibila si nu se va franjura pe margini.

2. Pentru a face petalele, vei avea nevoie de forme speciale pentru acestea, care se pot cumpara in set. Foloseste cea mai mica forma. Presara spatiul de lucru cu putin amidon de porumb, apoi pune bila de pasta de zahar in centru si, folosind un sucitor pentru icing, intinde-o exact asa cum ai face-o cu un aluat. Trebuie sa obtii o foita foarte subtire, de 2-3 milimetri. 

3. Decupeaza 10 petale cu forma speciala si 2-3 suplimentare. Acopera petalele cu o folie alimentara, ca sa nu se usuce. 

4. Cu o alta bucatica de pasta de zahar, realizeaza o forme de lacrima, care va reprezenta mugurasul florii. Preseaza usor baza mugurului de masa, pentru ca aceasta sa se aplatizeze putin si sa aiba stabilitate. Inaltimea mugurului trebuie sa fie 2/3 din inaltimea petalelor.

5. Pune o petala pe planseta modelatoare si, cu ajutorul instrumentului de modelat cu cap rotund, incepe sa faci cercuri in interiorul petalei, pentru a o lati. Apoi, pozitioneaza partea rotunda jumatate pe petala, jumatate pe planseta si misc-o pe marginea petalei, pentru a-i da un aspect valurit, natural. Cu cat o sa faci petala mai subtire, cu atat va avea un aspect mai realistic. Ia o lingurita, pune petala in ea astfel incat baza sa iasa in afara si prinde-o pe aceasta din urma intre index si aratator, astfel incat petala sa fie un pic ascutita la baza. Repeta procedeul cu toate petalele. 

6. Petalele trebuie date cu un "lipici" comestibil. Poti folosi niste sirop de porum amestecat cu foarte putina apa. La inceput vei lipi de mugur doua petale. Cu ajutorul pensulei, intinde adezivul la baza celor doua petale, pe nu mai mult de o treime din suprafata acestora. Suprapune putin cele doua petale, apoi infasoara mugurul in ele, astfel incat sa arate natural. Mai foloseste adeziv ca sa lipesti cele doua petale.

7. Urmatoarele trei petale trebuie date si ele cu lipici comestibil la baza. Prima trebuie lipita pe incretitura formata pe mugur, iar urmatoarele doua petale se suprapun si se lipesc si ele in jurul acestuia. 

8. Mai ai la indemana 5 petale, pe care trebuie sa le lipesti la fel - prima peste incretitura, urmatoarele suprapuse peste aceasta. Pentru ca este al treilea strat de petale, indoaie-le putin la capete, ca sa faci o floare deschisa. Nu te sfii sa mai folosesti adeziv din sirop de porumb, daca es nevoie sa mai lipesti petalele intre ele. Cu ajutorul petalelor suplimentare poti sa acoperi spatiile care nu arata bine si sa faci floarea mai bogata. 

Iata si un videoclip care sa te ajute sa urmezi pasii de mai sus!

Florile din pasta de zahar nu se obtin batand din palme si cu siguranta este o munca migaloasa, insa si foarte placuta. Deserturile tale vor arata splendid daca incepi sa le decorezi astfel!

Descopera si alte idei de decoratiuni de tort pentru incepatori!

Articolul urmator
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.