Rețete delicioase
Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
Back to School

Din caietul cu rețete ucrainene, vă prezentăm Perekladanets, o prăjitură de Crăciun delicioasă!

Luni, 05.12.2016
de Alexa Galgau
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Din caietul cu rețete ucrainene, vă prezentăm Perekladanets, o prăjitură de Crăciun delicioasă!

Caracteristici

Dacă vrei să prepari un desert special de Crăciun, de pe alte meleaguri, te invităm să încerci una dintre cele mai îndrăgite rețete ucrainene: Perekladanets. Este o prăjitură cu mai multe straturi (de aici îi vine și denumirea în limba ucraineană) și are niște umpluturi delicioase de mac, nuci și curmale. Prepar-o pentru sărbătorile de iarnă și va deveni una dintre prăjiturile tale preferate!

Rețete ucrainene: Perekladanets

Ingrediente pentru aluat: 

  • o jumătate de pachet de drojdie uscată;
  • 1 lingură de zahăr;
  • 60 ml apă caldă;
  • 180 ml lapte încins;
  • 60 g unt;
  • 50 g zahăr;
  • 2 ouă mici;
  • 2 gălbenușuri;
  • 1/2 linguriță de esență de vanilie;
  • coaja de la o jumătate de lămâie;
  • puțină sare;
  • 360 g făină albă.

Ingrediente pentru umplutura de mac:

  • 250 g semințe de mac zdrobite;
  • 3 albușuri de ou;
  • 150 g zahăr;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • coaja de la o lămâie.

Ingrediente pentru umplutura de curmale: 

  • 500 g curmale fără sâmburi, tăiate fin;
  • 360 ml de gem de caise.

Ingrediente pentru umplutura de nuci: 

  • 3 albușuri;
  • 150 g zahăr;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 250 g nuci zdrobite într-un robot de bucătărie. 

Mod de preparare:

  1. Pentru a face aluatul, amestecă drojdia, lingura de zahăr și apa caldă într-un pahar și lasă-le așa până devin spumoase. Între timp, amestecă laptele fierbinte cu untul, apoi adaugă zahărul și lasă amestecul să devină călduț. 

  2. Într-un vas mare, bate cu o lingură de lemn ouăle întregi și gălbenușurile până se îngroașă, apoi adaugă vanilia, coaja de lămâie și amestecul de unt și lapte. După ce amesteci bine, adaugă drojdia și omogenizează aluatul, apoi adaugă sarea și o treime din făină. După ce se încorporează, adaugă restul făinii și frământă aluatul 10 minute, până devine elastic (va fi și lipicios). Lasă-l la crescut până își dublează volumul. 

  3. Pentru a face umplutura de mac, bate albușurile spumă tare, apoi adaugă treptat zahărul, vanilia și coaja de lămâie. La sfârșit, adaugă semințele de mac.

  4. Umplutura de curmale se face prin amestecarea ingredientelor într-un vas. Pentru a o face pe cea de nuci, bate albușurile spumă tare, apoi adaugă treptat celelalte ingrediente. 

  5. Împarte aluatul în 4 părți, ia una dintre bucăți și întinde-o cu telul în formă dreptunghiulară, cât de mult poți, apoi pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Întinde peste ea umplutura de mac, lăsând o margine de 1 cm. Adaugă următoarea foaie de aluat, apoi umplutura de curmale, încă o foaie, apoi umplutura de nuci și acoperă prăjitura cu ultima foaie de aluat, puțin mai mare decât celelalte, ca să poți să o tragi peste marginile prăjiturii (ca să nu curgă umpluturile). Lasă prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius pentru 40-50 de minute, până devine aurie. 

Încearcă una dintre cele mai bune rețete ucrainene, Perekladanets, și nu vei regreta!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoide de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!