O rețetă delicioasă: prăjitura Amaris
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Porții:
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor

Cuprins
Caracteristici
Dacă ești o mare amatoare a dulciurilor cu caramel, înseamnă că te vei îndrăgosti iremediabil de prăjitura Amaris. Aceasta are o cremă cu o textură minunată, fină, din caramel cu frișcă, și un blat pufos și moale. Prăjitura Amaris se face foarte simplu și durează circa o oră să o prepari, după care mai trebuie să stea la rece câteva ore sau peste noapte.
Dacă ai chef de ceva delicios, te invităm să încerci prăjitura Amaris, ca să te convingi că și un desert ușor de făcut poate să te facă să te lingi pe degete!
Prăjitura Amaris, un deliciu cu caramel
Prăjitura Amaris are o cremă foarte fină, cu un gust minunat de caramel, care păstrează însă o anumită subtilitate, pentru că este amestecat cu frișcă. Este desertul ideal pentru orice ocazie și merge de minune la o cafea dimineața, așa că trebuie să încerci și tu rețeta de mai jos!
Ingrediente:
- 9 ouă;
- 4 linguri de zahăr tos;
- 300 g zahăr pudră;
- 3 pliculețe de zahăr vanilat;
- 4 linguri de făină;
- puțină sare;
- 500 ml lapte;
- 2 pliculețe cu gelatină;
- 500 ml frișcă;
- 100 g nuci + zahăr suplimentar (pentru ornat).
Mod de preparare:
- Ca să iasă blatul mai pufos și mai aerat, trebuie să separi gălbenușurile de albușurile de la 4 ouă și să bați albușurile spumă. Abia apoi trebuie să adaugi restul ingredientelor peste albușuri: gălbenușurile bătute ușor, zahărul tos, făina și un plic de zahăr vanilat. Spuma se bate până obții o cremă omogenă. Aceasta trebuie turnată într-o tavă în care ai pus hârtie de copt. Blatul se lasă la cuptor, la 180 de grade, timp de 15-20 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Apoi trebuie să îl lași la răcit cât timp te ocupi de cremă.
- Pune frișca lichidă într-un vas, cu 2-3 linguri de zahăr pudră, și bate-o până se întărește. Dacă vrei să fii sigură că frișca se va bate, ține-o 15-20 de minute la congelator înainte de a o bate. Pune frișca la rece și pune zahărul la topit într-o cratiță. După ce se caramelizează, toarnă peste el laptele, zahărul vanilat și ouăle bătute, apoi lasă amestecul să fiarbă 5 minute. Pune gelatina în apă rece și amestecă în ea până se dizolvă complet, apoi toarn-o în laptele cu caramel și amestecă încontinuu. Ia cratița de pe foc și pune-o într-o cratiță mai mare cu apă rece, astfel încât să se întărească crema (nu uita să amesteci încontinuu).
- Când crema de caramel este răcită, adaugă frișca și amestecă bine până obții o cremă foarte pufoasă. Taie blatul în două, o bucată groasă și una subțire, apoi pune crema peste blatul mai gros, niveleaz-o și adaugă peste ea blatul subțire. Macină nucile și prăjește-le în tigaie împreună cu zahărul tos, ca să obții un cranț delicios. Acesta se lasă la răcit, apoi se mărunțește și se adaugă peste prăjitura Amaris. Prăjitura se lasă la frigider peste noapte, iar a doua zi e numai bună de savurat!
Prăjitura Amaris se face atât de ușor și este atât de bună, încât va trebui să încerci să te abții de la a face încă o porție... și încă una!
Încearcă alte două rețete delicioase: prăjitura leneșului și prăjitura Ștefan Bănică!


