Rețete delicioase
Înapoi la

Prajitura Alaska, un desert plin de surprize

Prajitura Alaska, un desert plin de surprize

Viorica Ghinea, redactor

Daca ne luam dupa denumire, prajitura Alaska pare a fi un omagiu adus sezonului rece, insa ea inseamna mult mai mult in esenta ei gastronomica. Atunci cand iti vei incanta privirea cu aspectul ei si te vei lasa cucerita de gustul deosebit, vei intelege ca ai in fata ta unul dintre acele deserturi surprinzatoare, care iti rasfata papilele gustative la fiecare lingurita.

Nu iti mai torturam simturile, ci te invitam sa descoperi cum poti sa pregatesti prajitura Alaska, un desert cuceritor.

prajitura Alaska

Ingrediente necesare pentru prajitura Alaska

Pentru blat:

- doua oua intregi;

- doua galbenusuri;

- 100 g de ciocolata neagra;

- 100 g de unt;

- 50 g de faina.

Pentru inghetata:

- o caserola de inghetata de vanilie (500 g);

- coaja de la o portocala;

- 5 linguri de marmelada de portocale.

Pentru centrul prajiturii:

- o cutie de sorbet de portocale (se gaseste in comert)

Pentru bezea:

-4 albusuri;

- 225 g de zahar;

- un praf de sare.

Pentru sosul de ciocolata (pas optional)

- 200 g de ciocolata neagra;

- 25 g de unt;

- 5 linguri de apa calda.

Cum prepari prajitura Alaska

Pentru inceput, pregateste blatul prajiturii Alaska. Cu ajutorul unui mixer, amesteca ouale intregi, galbenusurile si zaharul pana cand se formeaza o compozitie pufoasa si deschisa la culoare. Dupa aceea, incorporeaza faina cu atentie. Intre timp, topeste ciocolata si untul la bain-marie. Pune putina compozitie cu oua in cea de ciocolata si omogenizeaza bine, apoi toarna acest amestec peste primul. Toarna mixul pentru blat intr-o tava, tapetata cu hartie de copt ori ulei si faina, si introdu-o in cuptorul preincalzit. Lasa la copt timp de 10-15 minute sau pana cand observi ca blatul este gata, apoi lasa la racit.

Pune folie alimentara intr-un bol de dimensiune medie, apoi decupeaza din blat o forma rotunda care sa acopere baza. Pentru laterale, decupeaza forme triunghiulare si umple spatiile ramase libere cu bucatele. Pana pregatesti inghetata, tine bolul in frigider pentru ca blatul sa se intareasca putin. Pastreaza pentru mai tarziu pandispanul ramas.

Adauga in inghetata de vanilie coaja rasa de portocala si 5 linguri de marmelada de portocale. Toarna compozitia in bolul pregatit cu blat, avand grija sa realizezi o adancitura pentru sorbetul de portocale. Te poti folosi de un recipient mai mic pentru a obtine o forma rotunda in mijloc. Daca inghetata a inceput sa se topeasca, introdu-o in congelator. Dupa aceea, umple centrul cu sorbet si acopera totul cu blatul ramas. Introdu desertul in frigider pana la servire.  

Urmeaza pregatirea bezelei. Bate albusurile cu putina sare, apoi adauga treptat si zaharul. Continua sa amesteci compozitia pana cand se intaresc albusurile. Scoate prajitura din bol pe o tava, inlatura folia de plastic si, cu ajutorul unei linguri, pune bezeaua peste desert. Cu dosul lingurii poti realiza diferite forme pe suprafata compozitiei de oua, astfel incat sa arate cat mai interesant, adica sa aiba aspect de piscuri. Daca nu ai un arzator cu care sa caramelizezi putin bezeaua, poti sa introduci putin desertul in cuptor si sa il tii, timp de cateva minute, la flacara de deasupra. Ai grija sa nu se topeasca inghetata din interior.

Urmatorul pas, cel optional, il reprezinta prepararea glazurii de ciocolata. De aceasta te poti ocupa cu putin timp inainte de servire. Marunteste ciocolata intr-un bol, apoi adauga untul si apa calduta. Amesteca pana la topire ori grabeste procesul prin metoda bain-marie. La final, feliaza desertul si toarna in farfurii, daca doresti, si putin sos de ciocolata.

Prajitura Alaska poate concura, de departe, cu cele mai sofisticate retete de torturi. Deoarece acest desert lasa libertate in bucatarie, poti sa personalizezi reteta in functie de preferintele tale. 

 

Articolul urmator
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Ce prajitura te reprezinta?
Incepe quiz
Ce prajitura te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.