Rețete delicioase
Înapoi la

Prajitura cu fructe de post

Luiza Valsan

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Fierbere
Prajitura cu fructe de post

Caracteristici

Prajiturile cu fructe sunt la mare cautare primavara. Dar pentru ca inca nu am iesit din postul Pastelui, ti-am pregatit o reteta care sa respecte regulile din aceasta perioada: prajitura cu fructe de post

 
Desi noi am folosit pentru decorarea prajiturii caise si zmeura congelata, tu poti sa le inlocuiesti cu oricare dintre fructele tale preferate. Cu cat mai multe, cu atat mai bine! Fructele ii furnizeaza organismului numeroase nutriemente esentiale si il energizeaza.
Bonus: fructele de padure contin antioxidanti puternici care te protejeaza de efectele nocive ale radicalilor liberi. Testeaza aceasta delicioasa prajitura cu fructe de post si da mai departe reteta daca ti-a placut!

Timp de pregatire: 20 de minute
Timp de gatire: 1 ora
Timp total: 1 ora si 20 de minute + timp de crestere aluat
Cantitatea: o tava mare

Ingrediente necesare

Pentru blat:

- 150 ml de apa
- 150 ml de ulei
- 35 g de drojdie
- 530 g de faina
- putina sare
- 5 linguri de zahar

Pentru sirop:

- 300 ml de apa
- 5 linguri de zahar
- 2 felii de lamaie

Pentru crema:

- 300 ml de apa
- 150 ml de zahar
- 150 g de margarina vegetala
- 3 linguri de faina
- 1 pliculet de zahar vanilat
- esenta de vanilie

  

Pentru decor:

- caise
- zmeura sau alte fructe de padure, congelate sau proaspete
- 3 linguri de zahar pudra
- frunzulite de menta
- gelatina (optional)

Cum sa prepari prajitura cu fructe de post

1. Amesteca intr-un castron mare drojdia cu zaharul, adauga treptat putina apa si putina faina. Acopera vasul cu un prosop si lasa compozitia la crescut, la temperatura camerei.

2. Incalzeste apa si amestec-o cu cantitatea de faina pusa deoparte pentru prepararea blatului, maiaua (drojdia crescuta) si uleiul. Framanta aluatul foarte bine si lasa-l la crescut pana isi dubleaza volumul.

3. Unge tava cu margarina vegetala sau cu ulei si tapeteaz-o cu faina. Dupa ce ai intins pe suprafata de lucru aluatul crescut, aseaza-l in forma. Daca folosesti o tava speciala pentru tarte, ai grija sa lipesti bine aluatul de marginile tavii, pentru a prinde forma ondulata.

4. Introdu tava cu blat in cuptorul preincalzit si lasa-l acolo timp de 40 de minute, pana se rumeneste.

5. Intre timp pregateste siropul. Fierbe intr-un ibric apa, zaharul si feliile de lamaie, aproximativ 10 minute. Apoi pune totul deoparte, la racit.

6. Pentru prepararea cremei trebuie sa amesteci 300 de ml de apa rece cu trei linguri de faina. Adauga zaharul si omogenizeaza pana dispar toate cocoloasele. Pune compozitia pe foc si amesteca incontinuu cu telul.

7. Pune crema la racit, apoi amestec-o cu margarina vegetala, esenta de vanilie si zaharul vanilat. Daca iese prea apoasa, pune-o inca putin pe foc si adauga trei linguri de faina. Nu uita sa amesteci incontinuu cu telul.

8. Dupa ce ai terminat cu crema pentru prajitura cu fructe de post, a sosit momentul sa te ocupi de elementele pentru decor. Spala caisele, taie-le felii si stropeste-le cu zeama de lamaie, ca sa nu oxideze. Foloseste acest truc cu sucul de lamaie de fiecare data cand vrei sa ornezi o prajitura cu fructe. Tine-le la frigider pana in momentul ornarii.

9. Cand ai reusit sa termini toate cele trei operatiuni, toarna siropul peste blatul racit, adauga crema de vanilie si pune deasupra caisele si fructele de padure congelate (poti sa alegi unele proaspete daca sunt in sezon). Presara putin zahar pudra peste prajitura cu fructe de post si pune frunzulite de menta pe fiecare felie.

10. Daca vrei, poti pune deasupra prajiturii si putina gelatina transparenta. Cumpara un pachet de gelatina vegetala din comert si urmeaza instructiunile.

Pofta buna!

Articolul urmator Prăjitura Albinița sau Dulcineea: preparatul cu foi cu miere care îți lasă gura apă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.