Rețete delicioase
Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Top 5 retete sanatoase pe baza de cereale si fructe

Vineri, 14.11.2014
de Alexa Galgau
Cand spun "cereale", cei mai multi oameni se gandesc la fulgii de porumb sau la diferite produse din comert care sunt pline de zahar si sarace in fibre. Probabil stiai deja ca dintr-o dieta echilibrata nu pot lipsi cerealele , iar multi nutritionisti recomanda sa le mananci cu fructe, pentru a crea o masa completa.

Lasa deoparte cutia de Cheerios si pregateste-te sa afli cateva retete cu cereale si fructe cu adevarat nutritive, avand la baza quinoa, bulgur, fulgi de ovaz sau malai!

Top 5 retete cu cereale si fructe

5. Cereale calde cu quinoa, seminte de in si fructe de padure

Ingrediente:

- 50 gr de quinoa;
- o mana de fulgi de ovaz;
- seminte de in dupa gust;
- 2 linguri de zahar brun
- 2 linguri de fulgi de migdale;
- 50 gr de fructe de padure la alegere (zmeura, coacaze etc).

Mod de preparare:

1. Se clateste bine quinoa in apa rece (altfel o sa aiba un gust amar), apoi se pune intr-o craticioara cu 250 ml de apa. Dupa ce da aceasta in clocot, se acopera cu un capac si se lasa 10-15 minute pe foc, pana cand quinoa este semitransparenta.

2. Se adauga fulgii de ovaz, semintele de in si foarte putina sare si se mai lasa pe foc 5-10 minute.

3. Apoi, se adauga si zaharul, se amesteca si se pun deasupra fulgii de migdale si fructele de padure. Se serveste imediat.

4. Bulgur cu fructe uscate si nuci

Ingrediente (4 portii):

- 80 gr de bulgur;
- sare;
- 200 ml de lapte;
- 2 linguri de seminte de in;
- 50 gr de fructe uscate, precum stafide, cirese, prune etc.;
- 25 gr de nuci;
- o jumatate de banana;
- sirop de agave.

Mod de preparare:

1. Se toarna peste bulgur, intr-o cratita mica sau o tigaie, 200 ml de apa si se adauga sarea. Se lasa la fiert pana cand apa este complet absorbita (aproximativ 15 minute).

2. Se adauga laptele si se lasa la incalzit pe foc mic.

3. Pune bulgurul cu lapte in patru castroane, apoi orneaza-le cu semintele de in, fructele uscate, nucile si feliile de banana. Adauga sirop de agave dupa gust si serveste imediat.

3. Budinca de quinoa cu capsune si rubarba

Ingrediente (6 portii):

- 450 ml de apa;
- 200 gr de rubarba proaspata sau congelata;
- 200 gr de capsune taiate;
- 60 gr de quinoa;
- 1/2 lingurita de scortisoara;
- 50 gr de zahar brun;
- 1 lingurita de zeama de lamaie, proaspat stoarsa;
- 1 lingura de malai;
- 1 pahar de iaurt grecesc slab;
- 1 lingurita de extract de vanilie;

Mod de preparare:

1. Toarna 400 ml de apa intr-o tigaie, peste rubarba, capsune, quinoa, scortisoara si adauga putina sare. Da focul mare pana cand compozitia da in clocot, apoi micsoreaza-l. Lasa budinca pe aragaz timp de 25 de minute, pana cand quinoa este moale, apoi, adauga zaharul si zeama de lamaie.

2. Amesteca malaiul cu 50 ml de apa, intr-un vas. Adauga-l peste amestecul de quinoa si fructe, apoi mai lasa totul pe foc timp de un minut, amestecand in continuu.

3. Pune budinca in castroane mici si las-o la racit timp de o ora.

4. Inainte de servire, amesteca iaurtul, vanilia si o lingura de zahar intr-un vas, apoi adauga crema peste budica, decorand cu capsune si frunze de menta.

2. Mamaliga cu sos de fructe de padure

Ingrediente (6 portii):

- 1 lingura de unt;
- 3 linguri de miere
- 1 lingura de zeama de lamaie, proaspat stoarsa;
- scortisoara;
- 340 gr de fructe de padure uscate;
- 600 ml de lapte degresat;
- 100 gr de malai;
- 2 linguri de zahar;
- sare.

Mod de preparare:

1. Pregateste mamaliga in lapte, cu zahar si putina sare (poti adauga si putina vanilie daca iti place).

2. Pentru sosul de fructe, topeste untul intr-o tigaie medie, pe foc potrivit. Adauga mierea, zeama de lamaie, scortisoara si fructele. Cand compozitia da in fiert, da focul mai mic si lasa totul la gatit inca cinci minute.

3. Toarna mamaliga in castroane si foloseste ca topping sosul din fructe de padure cald.

1. Prajitura vegana cu banane si fulgi de ovaz

Ingrediente (6 portii) :

- 120 gr de fulgi de ovaz;
- 1/2 lingurita bicarbonat;
- 200 gr de faina integrala;
- 1 lingurita de seminte de in (+3 linguri de apa);
- 5 banane medii, zdrobite;
- sirop de artar;
- 50 gr de ulei de cocos topit;
- 60 gr de zahar;
- 1 lingurita de otet de mere;
- 1 lingurita de scortisoara;
- 1/2 lingurita sare;
- 1 1/2 lingurita de praf de copt.

Mod de preparare:

1. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si unge o tava de 20x20cm cu putin ulei sau unt.

2. Intr-un vas mic, amesteca semintele de in si apa, apoi lasa-le deoparte, ca sa se ingroase compozitia cat prepari restul prajiturii. Rolul acestui amestec este sa inlocuiasca oul.

3. Intr-un alt vas, zdrobeste bananele, adauga putin sirop de artar, uleiul de cocos, zaharul, extractul de vanilie, otetul, scortisoara, sarea si praful de corp.

4. Dupa ce ai amestecat bine compozitia de mai devreme, adauga si fulgii de ovaz, apoi faina si bicarbonatul. Sfat: combina bicarbonatul cu faina inainte de a le adauga la aluat. Lasa amestecul deoparte cateva minute inainte de a-l turna in tava.

5. Lasa prajitura cu banane in cuptor timp de 35-40 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Pune-o la racit cateva ore, apoi seveste-o cu sos de fructe sau ca atare, ca desert sau gustare.

Exista foarte multe variante de cereale cu fructe pe care le poti prepara pentru masa de dimineata, dar si pentru gustari sanatoase. Alege un meniu variat, in care sa incluzi cat mai multe tipuri de grane, nu doar asa-zisele produse "sanatoase" de pe piata, care contin in cea mai mare parte zahar.

Daca te-ai indragostit de quinoa, iata alte 3 retete delicioase cu acest aliment complet !

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!