Rețete delicioase
Înapoi la

Uscatele de post

Uscatele de post

Viorica Ghinea, redactor

Minciunelele sau uscatelele de post iti vor trezi amintiri frumoase din copilarie. Daca ai uitat de retetele bunicii, atunci acest desert te va inspira pe toata perioada postului. Uscatelele sunt un preparat culinar simplu si gustos, ideale pentru micul dejun, dar si pentru gustarile dintre mese. 

Timp de preparare: 20-30 de minute
Timp de gatire: 30 de minute
Timp total: sub 60 de minute
Dificultatea retetei: redusa

 platou cu uscatele

Ingrediente necesare pentru uscatelele de post

- 500 g faina
- 300 ml apa minerala
- 1 pliculet de zahar vanilat
- doua lingurite de zahar
- putina coaja rasa de lamaie
- un praf de sare
- o lingurita de bicarbonat de sodiu (stins cu otet sau cu suc de lamaie)
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru ornat

Prepararea uscatelelor de post

Pune intr-un vas apa minerala, sarea, zaharul tos si cel vanilat, apoi amesteca bine pana cand acestea se topesc. Cerne faina si adaug-o treptat in acelasi vas, amestecand in continuu. Se stinge bicarbonatul de sodiu cu putin otet sau cu suc de lamaie, apoi se toarna in compozitie. Nu uita sa pui si coaja rasa de lamaie, deoarece aceasta va da uscatelelor de post o aroma aparte.

Framanta aluatul obtinut pana cand devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Lasa-l la dospit cateva minute, dupa care poti sa il intinzi intr-o foaie subtire (1 cm grosime) cu sucitorul, pe un blat presarat cu faina. Taie aceasta foaie in patratele sau dreptunghiuri si fa in mijlocul lor o crestatura oblica prin care vei trece un colt al patratului sau al dreptunghilui. Dupa ce ai terminat de modelat uscatelele de post, pune o tigaie cu ulei pe foc. Adauga-le pe rand la prajit intr-o baie de ulei si lasa-le sa se rumeneasca putin. La final, scoate-le din tigaie si lasa-le putin pe un servetel, pentru ca acesta sa absoarba uleiul in exces.

Uscatelele sunt subtiri, asa ca trebuie sa fii atenta cand le pui la prajit, deoarece se pot arde usor. Este indicat sa le tii la foc mediu, pentru a evita anumite neplaceri.

Se presara cu zahar pudra si se pot servi calde sau reci, dupa preferinte. Se pot consuma simple, cu dulceata sau cu miere. Iti poti folosi creativitatea pentru a incerca diferite ingrediente. Le poti presara cu scortisoara sau cu fulgi de nuca de cocos. Sau poti sa pregatesti pentru ele un sirop delicios, din apa, zahar si esenta de rom ori alt tip de esenta.

Daca iti doresti sa reduci din numarul de calorii, poti sa pui mai putin zahar si sa le servesti simple. Dar acest preparat de post oricum nu este bogat in calorii, deoarece contine mai putine ingrediente, in comparatie cu reteta originala.

Inventeaza un desert minunat, care sa aiba la baza uscatelele de post si rasfata-ti familia sau prietenii cu el. Zilele de post vor fi mult mai dulci, iar orele petrecute la munca vor trece mai usor.

Articolul urmator
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Vei deveni sefa in viitor?
Incepe quiz
Vei deveni sefa in viitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.