Rețete delicioase
Înapoi la

Hattie Mae iti recomanda o friptura de curcan la tava, Mississippi style

Hattie Mae iti recomanda o friptura de curcan la tava, Mississippi style

Edda Bild

Voi incepe si de aceasta data cu o povestioara! Una dintre prietenele mele este o afro-americana pasionata de cultura romaneasca si are o bunica adorabila, Hattie Mae. Bucatareasa desavarsita, buna Hattie (cum ii spun eu), a fost o sclava in statul Mississippi si mereu ne povesteste despre viata ei in bucatarie si despre retetele stapanei sale. Preferata ei este aceasta friptura de curcan la tava cu melasa/sirop de artar, coniac si portocale!

Friptura de curcan la tava

Friptura de curcan la tava
Ingrediente:

- un curcan intreg decongelat (cam 5 kg)
- 2 cani de suc proaspat de portocale (din 6 portocale mai mari)
- o cana de apa
- 3/4 cana de whiskey sau bourbon
- 1/3 cana de melasa sau sirop de artar
- 3/4 lingura de sare
- 4 portocale decojite
- 3 linguri de faina alba
- felii de portocale (optional)
- ramurele de patrunjel (optional)

Preparare:

1. Arunca gatul si maruntaiele (daca nu au fost deja indepartate). Clateste curcanul bine cu apa rece si indeparteaza excesul de apa cu un prosop de hartie. Amesteca sucul de portocale, apa, jumatate de cana de bourbon si melasa/siropul de artar intr-o punga mare, sigilabila. Adauga curcanul, sigileaza si lasa la marinat (la frigider) intre 4 si 24 de ore, intorcand punga din cand in cand. Scoate curcanul din punga si pune marinata intr-un bol.

2. Incalzeste cuptorul.

3. Leaga capetele picioarelor curcanului cu o sfoara. Presara jumatate de lingurita de sare in interiorul curcanului, apoi  introdu si portocalele intregi. Pune curcanul pe o tava unsa usor cu ulei de gatit. Lasa la gatit la foc mediu timp de 3 ore (acopera cu folie daca incepe sa capete o nuanta maronie prea pronuntata). Scoate puiul din cuptor. Acopera-l din nou cu folie si lasa-l sa stea cel putin 10 minute inainte sa servesti. Scoate portocalele.

4. Toarna marinata din bol intr-o tigaie adanca si da in clocot. Curata spuma de la suprafata si arunc-o. Redu flacara la minim si lasa sa se gateasca la foc mic pana cand sosul este redus cam la 3 cani si jumatate (va dura aproximativ 15 minute). Amesteca bine restul de sfert de cana de bourbon si faina intr-un bol. Adauga la marinata deja scazuta si mai da o data in clocot, fierband timp de inca 1 minut. Amesteca in mod constant si incorporeaza si un sfert de lingurita de sare. 

Serveste sosul cu friptura de curcan la tava si garniseste cu ramurele de patrunjel si felii de portocale pentru mai multa aroma. Hattie Mae e mandra de viata ei si mereu imi spune ca "gatitul este nobil"...mai ales cand gateste cu placere asemenea delicii, precum aceasta friptura de curcan la tava!

Articolul urmator
Chef Adi Hădean ne învață secretul celui mai bun tiramisu din lume
Chef Adi Hădean ne învață secretul celui mai bun tiramisu din lume
Când îți întâlnești sufletul pereche? Alcătuiește un meniu romantic și îți spunem!
Incepe quiz
Când îți întâlnești sufletul pereche? Alcătuiește un meniu romantic și îți spunem!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.2 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.