Rețete delicioase
Înapoi la

Invata sa prepari stiuca la gratar in 3 pasi!

Invata sa prepari stiuca la gratar in 3 pasi!

Roxana Gheorghe

Daca ti-ai pus vreodata intrebarea care este cea mai usoara reteta la gratar, atunci eu am raspunsul: stiuca la gratar. Simplu de preparat, aceasta poate fi reteta ideala in zilele in care vrei sa mananci ceva bun si esti pe fuga. Iata cum se prepara!

Stiuca la gratar

Stiuca la gratar

Ingrediente:
- 300 g stiuca
- putin unt
- sare
- zeama lamaie

Mod de preparare:

1. Cureti stiuca si o pui la fiert in apa cu sare, la foc mic si o lasi sa dea in cateva clocote.

2. O scoti incet si o pui pe gratarul incins. O intorci pe toate partile cu grija, ca sa se rumeneasca uniform.

3. Cand este gata, o iei incet de pe gratar ca sa nu se sfarame, o pui pe un platou, o stropesti cu zeama de lamaie si o servesti cu unt.

Stiuca la gratar

File de stiuca la gratar

Prima data cand preparati file de stiuca la gratar poate sa vi se para mai dificil, deoarece trebuie sa fim atenti sa nu rupem carnea pestelui, acesta fiind foarte frageda.

Tot ce avem de facut este sa curatam gatarul si sa-l dam cu ulei. Vom indeparta pilea pestelui, daca dorim. Pestele trebuie sa fie foarte bine uscat, il vom unge apoi cu ulei si il presaram cu sare sau piper. Bucata de file poate sa aiba o grosime de circa 2,5 spre 3 cm.

Pestele o sa fie asezat cu partea unsa pe gratar, il lasam circa 2 minute fara sa il miscam sau putin mai mult daca vrem sa fie foarte bine facut. Se intoarce apoi si se repeta acest lucru.

Citeste si: Peste pane: un preparat rapid si delicios

Saramura de stiuca

De ce ingrediente avem nevoie pentru a prepara saramura de stiuca:

  • cateva bucati de stiuca
  • putin unt
  • 1 cutie de rosii in bulion
  • 5-6 catei mari de usturoi
  • 1 lingurita de cimbru tocat marunt
  • 1 ardei capia (sau 1 ardei usturat)
  • 1/2 legatura de patrunjel
  • 200-300 ml de apa
  • piper
  • sare

Modul de preparare este urmatorul: spalam si curatam bine pestele, indepartam capul, apoi il portionam si crestam cate putin. Ungem gratarul cu unt sau grasime si il punem la rumenit.

Intr-o cratita punem apa la fiert cu sare, iar dupa ce clocoteste usor apa adaugam piperul, ardeiul, cimbrul si cutia de rosii in bulion. Se curata si se taie marunt usturoiul si dupa ce se opreste focul se pun toate peste stiuca intr-o tava. La final se adauga patrunjelul tocat. Se acopera tava cateva minute pentru a se combina toate aromele.

Stiuca la cuptor cu ciuperci

Reteta de stiuca la cuptor cu ciuperci nu difera foarte mult de ceea ce am prezentat anterior. Bineinteles de aceasta data trebuie sa adaugam si ciupercile peste legumele deja fierte. 

Apoi, le punem la foc mediu, iar dupa 20 min se intoarce pestele pe cealalta parte. Il mai tinem la cuptor inca 15-20 minute. Sucul de la lamaie se toarna peste peste si se presara cu verdeata.

Sos pentru stiuca

Putem prepara stiuca intr-un sos simplu si gustos de vin si lamaie. Iata de ce avem nevoie pentru a-l prepara. In primul rand de 200 ml de vin alb, precum si de o lamaie mare spalata si de 3 linguri de ulei de masline. De asemenea putem adauga si cativa catei de usturoi pentru gust.

Vom incepe cu zdrobirea uturoiului intr-un bol, turnam uleiul de masline si amesecam bine. Apoi, vom taia in felii lamaia.

Dupa ce am uns bucatile de peste cu acest sos turnam deasupra vinul alb. Putem de asemenea sa punem cateva felii de lamaie printre rondelele de stiuca. Pestele va sta la cuptor circa 30 de minute.

Daca vrei si o garnitura pentru stiuca la gratar, poti incerca un sote de legume sau cartofi fierti stropiti cu unt. Un adevarat deliciu!

Articolul urmator
Apa de orz: beneficii și mod de preparare
Apa de orz: beneficii și mod de preparare
Cat de mult te subestimezi?
Incepe quiz
Cat de mult te subestimezi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (71)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.