Rețete delicioase
Înapoi la

Supa ramen, un deliciu japonez. 7 rețete ale unui preparat de poveste, făcute ca la mama lui acasă

Supa ramen, un deliciu japonez. 7 rețete ale unui preparat de poveste, făcute ca la mama lui acasă

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Porții:
1-2 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Fierbere
Supa ramen, un deliciu japonez. 7 rețete ale unui preparat de poveste, făcute ca la mama lui acasă

Caracteristici

Unul dintre simbolurile gastronomiei japoneze, supa ramen este o supă cu tăiței japoneză care conține întotdeauna patru elemente de bază: supă aromată, sos sărat, tăiței și topping-uri delicioase, pe gustul fiecăruia. Pentru ca noi, europenii, să înțelegem cel mai bine conceptul de ramen, se cere o comparație cu un produs extrem de familiar nouă - pizza. Astfel, așa cum conceptul de pizza implică un blat, un sos de roșii și mozarella iar topping-urile reprezintă doar variații de la rețeta de bază, alese conform gusturilor celui care pregătește/servește. Ramenul poate conține ingrediente precum carne de porc, alge, bambus, ceapă verde, ou fiert, ciuperci, muguri de fasole, tulpini de bambus etc.

Aproape fiecare regiune din Japonia își are propria variantă de supa ramen. Află care sunt cele mai populare 7 variante de ramen și cum se fac, pas cu pas.

Supa ramen - rețeta cea mai ușoară, cu tăiței instant

Cum se face cea mai usoara si mai rapida supa ramen din taitei instant

Cea mai rapidă și mai ușoară variantă de supă ramen este aceea care conține ingrediente semipreparate sau gata făcute. După preferințe, poți alege supă ramen instant cu aromă de legume, de ciuperci, de pui, de pui picant, de vită, de rață, de creveți.

Ingrediente necesare pentru cea mai ușoară rețetă de ramen

  • 1 pachet tăiței instant
  • 1 ceapă verde
  • 1 ou fiert
  • 1 linguriță sos de soia

Cum se face cea mai ușoară supă ramen

  1. Se fierb tăițeii conform instrucțiunilor de pe pachet, ușor al dente.
  2. Se toacă ceapa mărunt.
  3. Se pun tăițeii în bol, se adaugă sosul de soia și se amestecă.
  4. Se adaugă topping-urile - ceapa tocată și oul tăiat în 2 jumătăți.
  5. Se servește fierbinte și sorbind cu nesaț.

Supă ramen de porc

Cum se face supa ramen de porc

Supa ramen de porc este sățioasă, super savuroasă și extrem de ușor de făcut, din ingrediente ușor de găsit acum că toate supermarket-urile au propria lor secțiune de ingrediente asiatice. Vestea bună? Poți folosi la această supă și felii rămase de la o friptură de porc. De fapt, poți folosi absolut orice tip de carne de porc, după preferințele tale. Noi am ales mușchiul de porc pentru că este savuros, perfect aromat, deja gătit și este pe placul oricărui mofturos care strâmbă din nas la bucăți de carne ceva mai grase.

Supa ramen Naruto

Supa ramen de porc a creat o adevărată isterie în perioada în care anime-ul Naruto făcea legea în lume. Îndrăgitul personaj pricipal se înfrupta cu atâta nesaț, episod de episod, din delicioasa supă, încât ramenul de porc era cunoscut, pe atunci chiar drept ramen Naruto.

Ingrediente necesare pentru supa ramen de porc

  •  300 grame mușchi de porc
  • 2 lingurițe ulei de susan pentru prăjit
  • 1 linguriță de ghimbir ras
  •  2 lingurițe sos de soia
  •  1 linguriță pastă de ardei iute
  •  1 linguriță sos mirin
  •  1 litru supă de vită/de pui
  •  150 grame tăiței de orez
  •  1 ouă fiert/persoana
  •  1 ceapă verde, tocată

 Cum se face supa ramen de porc

  1. Folosind mușchi de porc, prepararea cărnii nu reprezintă o etapă îndelungată a procesului de pregătire a supei ramen. Astfel, într-o tigaie încinsă, prăjește câteva minute pe ambele părți feliile de mușchi de porc în uleiul de susan.
  2. Într-un bol mic, combină primele ingrediente din listă - ghimbirul ras, sosul de soia, pasta de ardei și sosul mirin.
  3. Când începe să se rumenească ușor, adaugă peste combinația de mai sus.
  4. Amestecă bine și lasă 5 minute la foc mic, să se aromatizeze mușchiul de porc.
  5. Fierbe ouăle după preferințe - de obicei se fierb tari.
  6. Între timp, pune pe foc supa de pui sau de vită. Când dă primul clocot, adaugă tăiețeii peste și lasă-i să se gătească timp de aproximativ 5 minute - verifică-i, din când în când, să nu se facă prea tare.
  7. Toarnă supa cu tăiețeii în boluri și "decorează" cu toppingurile așa cum vezi în fotografia de mai sus.

Supă ramen cu miso

Cum se face supa ramen cu miso

În general, la orice tip de supă ramen, topping-urile sunt mai mult sugestii, sunt opționale, ele variind în funcție de gusturile celui care o pregătește și de ce are prin casă. Cam ca la pizza, pe înțelesul tuturor. Astfel că, la supa ramen cu miso ingredientele obligatorii sunt tăiețeii, pasta miso și, în rest, spor la improvizat.

Ingrediente pentru supa ramen cu miso

  • 150 g tăiței
  • aproximativ 1 lingură de miso
  • 250 ml supă de pui/vită
  • 1 ceapă verde, tocată
  • ciuperci
  • porumb
  • ridichi
  • câteva foi de varză chinezească
  • 1 ou fiert/persoană
  • carne după gust

Cum se face supa ramen cu miso

  1. Se feliază ciupercile și se călesc 3-4 minute într-o tigaie încinsă. Se adaugă feliile de carne și se perpelesc ușor împreună.
  2. Într-o cratiță, separat, se dă în clocot supa de pui sau de vită. 
  3. Se diluează într-o ceșcuță mică pasta de miso. Se dă focul mic la supă și se adaugă pasta de miso, amestecând constant până la omogenizare.
  4. Se adaugă tăițeii în supă, se lasă până la 5 minute.
  5. Se adaugă supa în boluri, se completează cu topping-urile dorite și se servește.

Supă ramen de pui

Cum se face supa ramen de pui

Mult mai ușoară pentru organism decât supa ramen de porc, supa ramen de pui după această rețetă este gata în circa 30 de minute.

Ingrediente necesare pentru supa ramen de pui

  • 2 bucăți piept de pui (dezosat, fără piele)
  • sare și piper negru, pentru a se condimenta puiul
  • 1 lingură de unt
  • 2 linguri de ulei de susan
  • 2 linguri de ghimbir proaspăt, tocat
  • 3 lingurite de usturoi proaspăt, tocat mărunt
  • 3 linguri de sos de soia cu conținut redus de sodiu
  • 2 linguri sos mirin
  • 4 căni supă de pui
  • 150 g ciuperci
  • 2 ouă mari
  • 1 ceapă verde tocată
  • extra-toppinguri după gust

Cum se face supa ramen de pui

  1. Începe cu puiul. Condimentează pieptul, pe toate părțile, cu sare și piper. Prăjește-l, în unt, pe toate părțile, la foc mic, până devine ușor rumen. 
  2. Dă puiul la cuptorul preîncălzit timp de 15-20 de minute, până se pătrunde. Scoate-l, acoperă-l să rămână călduț până la servire.
  3. Călește 5 minute ciupercile feliate în tigaie.
  4. Între timp fă baza de supă. Încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu. Adaugă usturoiul și ghimbirul și fierbe câteva minute până se înmoaie. Adaugă sosul de soia și mirin, și amestecă până la omogenizare. Mai lasă pe foc un minut.
  5. Adaugă supa de pui, acoperă și dă la fiert. Îndepărtează capacul și lasă să fiarbă timp de 5 minute.
  6. Fierbe la foc mic încă 10 minute și condimentează cu sare, după gust.
  7. Fierbe ouăle după gust.
  8. Taie felii puiul și pregătește bolurile de ramen.
  9. Fierbe tăiețeii în apă clocotindă.
  10. Când sunt gata tăiețeii, pregătește bolurile: adaugă supa de pui, tăiețeii, ciupercile feliate, ceapa tocată, puiul feliat, ouăle fierte tăiate în jumătăți și restul toppingurilor. Servește fierbinte.

Supa ramen vegetariană/vegană

Cum era de așteptat, nu putea lipsi varianta fără carne a acestui deliciu japonez.

Ingrediente necesare pentru supa ramen vegetariană/vegană

  • 1 lingura ulei
  • 1 linguriță ulei de susan
  • 1 lingură de ghimbir, tocat mărunt
  • 6 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 ceapă, taiata cubulețe
  • 1,4 L supă de legume
  • 1 cană apă (240 ml)
  • 1 cană de ciuperci shiitake (75 g)
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 linguriță pastă miso
  • tăiței ramen

Cum se face supa ramen vegetariană/vegană

  1.  Într-un vas mare, încinge uleiul la foc mediu.
  2. Adaugă usturoiul, ghimbirul și ceapa și lasă la prăijt până când ceapa devine translucidă.
  3. Adaugă supa de legume, apa, ciupercile shiitake și sosul de soia.
  4. Amestecă și lasă la fiert, la foc mic și cu capacul pus, aproximativ 45 de minute. Cu cât fierbe mai mult, cu atât supa va deveni mai aromată.
  5. Descoperă vasul, adaugă pasta miso și amestecă.
  6. Pune supa într-un bol și adaugă tăițeii, dimpreună cu toppingurile la alegere.

Supă ramen cu somon

Rețeta de supă ramen cu somon este, cu siguranță, o alternativă fantastică la cele pe bază de carne și se face mai mult decât simplu și rapid.

Ingrediente necesare pentru supa ramen cu somon

  • 1 pachet tăiței instant
  • 750ml supă de pui sau de legume
  • 2 bucăți file somon afumat
  • 1 ardei iute feliat
  • 2 cepe verzi tocate
  • sos de soia după gust
  • coriandru
  • felii de lime sau de lămâie
  • 1 ou
  • ciuperci -la alegere

Cum se face supa ramen cu somon

  1. Fierbe tăițeii urmând instrucțiunile de pe ambalaj și împarte rezultatul între 2 boluri, în mod egal.
  2. Călește ușor ciupercile, cu puțină sare și piper.
  3. Pune supa pe foc și, când dă ușor în clocot, adaugă somonul. Lasă pe foc timp de 2 minute.
  4. Adaugăr ardeiul iute feliat și ceapa verde tocată, precum și sosul de soia și lasă pe foc timp de 2 minute.
  5. Se adaugă în bol peste tăiței, se pun extra topping-urile - ciupercile trase la tigaie, oul și extra ardei iute și se servește fierbinte.

Supă ramen cu creveți

Cum se face supa ramen cu creveti

Această supă ușoară ramen cu creveți este mult mai bună decât aceea instant, nici nu încape comparație! Rețeta este una extrem de rapidă și ușoară.

Ingrediente necesare pentru supa ramen cu creveți

  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • 230g ciuperci feliate
  • 1 morcov mare, tocat
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • circa 1 l supă de pui/legume/vită, la alegere
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt rasă
  • 1 linguriță sos de soia
  • 1 linguriță ulei de susan
  • 85 g pachete ramen tăiței
  • 450g creveți medii / mari (dezghețați, curățați și curățați)
  • Ceapă verde tocată și ou pentru garnitură, opțional

Cum se face supa ramen cu creveți

  1. Într-o oală mare, sotează ciupercile și morcovul în ulei de măsline timp de 5 minute sau până când încep să se înmoaie.
  2. Adaugă usturoiul și amestecă ușor, timp de 30 de secunde.
  3. Adaugă supa de pui/legume/vită, ghimbir, sos de soia și ulei de susan. Acoperi și lasă să ajungă la fierbere.
  4. Odată ce fierbe adaugă tăițeii și creveții.
  5. Acoperă și fierbe timp de 3 minute.
  6. Servește fierbinte, cu topping-urile dorite.

Supa ramen - beneficii nutriționale

Deoarece supa ramen cel mai adesea consumată în lume este cea instant, se cere să vă aducem la cunoștință aportul nutrițional al ei. Deși informațiile nutriționale variază în funcție de fiecare produs în parte, majoritatea tăițeilor rameni instantați sunt săraci în calorii, dar, totodată, nu au substanțe nutritive absolut necesare corpului.

Astfel, un pachet/o porție de tăiței ramen instant are aproximativ: 

  • Calorii: 188
  • Carbohidrați: 27 grame
  • Grasimi totale: 7 grame
  • Proteine: 5 grame
  • Fibră: 1 gram
  • Sodiu: 891 mg
  • Tiamina: 16% din consumul zilnic de referință
  • Folat: 13% din consumul zilnic de referință
  • Mangan: 10% din consumul zilnic de referință
  • Fier: 9% din consumul zilnic de referință
  • Niacină: 9% din consumul zilnic de referință
  • Riboflavina: 6% din consumul zilnic de referință

Tăițeii ramen instant sunt făcuți cu făină de grâu, care are în ea forme sintetice ale anumitor nutrienți, precum fierul și vitaminele B, pentru îi face mai hrănitori. Cu toate acestea, acestora le lipsesc mulți nutrienți importanți - inclusiv proteine, fibre, vitamina A, vitamina C, vitamina B12, calciu, magneziu și potasiu. Pe deasupra, spre deosebire de alimentele proaspete, alimentele ambalate - cum ar fi tăițeii instant aici în discuție nu au antioxidanți și fitochimici atât de necesari corpului. Deși o porție (43 de grame) de tăițeii instant ramen are doar 188 de calorii, majoritatea oamenilor consumă un pachet întreg, ceea ce echivalează cu două porții și 371 de calorii.

Desigur, tăițeii ramen instant sunt diferiți de tăițeii ramen proaspeți, cei care sunt cel mai adesea regăsiți în rețetele de mai sus. Aici, valoarea nutrițională nu poate fi estimată, ea variind, desigur, în funcție de fiecare ingredient în parte folosit pentru fiecare rețetă în parte.

Surse foto: istock

Articolul urmator
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.