Rețete delicioase
Înapoi la

3 retete de vara sanatoase

3 retete de vara sanatoase

Luiza Valsan

Prepara retete de vara usoare, din legume si ingrediente proaspete, cu un continut ridicat de vitamine si minerale. Ti-am pregatit trei feluri de mancare delicioase, care sa incante papilele gustative ale celor dragi: musaca de legume la cuptor, rosii umplute cu creveti si paste cu dovlecei.

Musaca de legume la cuptor

Ti-am pregatit o reteta de vara delicioasa, plina de legume bogate in vitamine si minerale. Preparatul se poate servi cald sau rece, dupa cum preferi.

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 50 de minute
Timp total: 60 de minute
Portii: 8 (o tava mare)

Ingrediente necesare

- 400 g de ceapa alba
- 200 g de ardei gras
- 400 g de dovlecel
- 400 g de rosii
- 400 g de morcov
- 1 kg de cartofi noi
- 400 g de ciuperci champignon
- 200 g de verdeata (patrunjel)
- 50 g de usturoi
- 120 g de faina alba
- 200 g de cascaval
- 400 g de sos din rosii proaspete
- 200 ml de lapte
- 10 oua
- unt sau margarina (pentru ungerea tavii)
- sare, piper

Modul de preparare al retetei de musaca de legume la cuptor

1. Spala toate legumele, curata-le si taie-le rondele.

2. Bate ouale intr-un bol, adauga sarea si piperul, faina si treptat laptele, pana se obtine o pasta omogena. Ai grija sa nu lasi cocoloase. Toarna sosul de rosii si usturioul pisat si amesteca bine.

3. Unge tava cu unt sau margarina si tapeteaza-o cu faina. Asaza toate legumele in straturi, intercalate, incepand cu cartofii.

4. Toarna intre straturile de legume sosul de rosii rezultat si o parte din cascavalul ras. Reteta de vara se termina cu un strat de rosii rondele si cascaval pentru gratinare.

5. Introdu tava la cuptor timp de 50 de minute.

6. Dupa ce s-au rumenit legumele, scoate tava de la cuptor si lasa-o sa se raceasca putin. Taie musacaua in forme patrate si serveste-o cu verdeata deasupra. Pofta buna!

Rosii umplute cu creveti

Iti plac fructele de mare? Prepara urmatoarea reteta de vara pentru zilele cand vrei sa mananci ceva delicios si sanatos. Rosiile sunt bogate in licopen, un antioxidant care iti protejeaza inima si lupta impotriva cancerului. Mananca-le crude, pentru a-i furniza organismului vitamina C (stimuleaza imunitatea) si A, K si potasiu.

Iar crevetii sunt o sursa buna de proteine si de seleniu (inhiba celulele canceroase si ajuta la repararea ADN-ului din celulele deteriorate), au un continut scazut de grasime si unul ridicat de acizi grasi Omega-3 (benefici in functionarea creierului si a sistemului cardiovascular).

Timp de pregatire: 5 minute
Timp de gatire: 35 minute
Timp total: 40 de minute
Portii: 6

Ingrediente necesare

- 6 rosii mari
- 1 cana de orez cu bobul scurt
- 150 g de creveti decorticati, fierti
- 1 ceapa maruntita
- 2 catei de usturoi, maruntiti
- 2 linguri de unt
- 1 cana de vin alb sec
- 3 cani de supa de pui
- patrunjel, tocat
- sare, piper

Modul de preparare al retetei de rosii umplute cu orez si creveti

1. Taie capacul rosiilor si scoate pulpa.

2. Topeste o lingura de unt intr-o tigaie, adauga ceapa si usturoiul si caleste-le. Pune orezul cu bob scurt si vinul alb sec. Dupa ce se evapora alcoolul (aproximativ 5 minute), toarna cate putin din supa de pui, pana fiecare cantitate este absorbita, iar orezul se inmoaie.

3. Amesteca crevetii fierti, taiati pe jumatate, patrunjelul tocat si cantitatea de unt ramasa.

4. Umple rosiile cu orezul si crevetii pregatiti.

5. Serveste aceasta reteta de vara cu condimente (sare, piper, verdeturi), dupa gust.

Paste cu dovlecei

Pastele cu dovlecei sunt o alta reteta de vara care se prepara foarte rapid, pe placul tuturor. Alege pastele din faina integrala, deoarece sunt bogate in fibre alimentare. Iar dovlecelul are un continut bogat de fibre, potasiu si apa, are proprietati diuretice si se digera foarte usor.

Timp de pregatire: 5 minute
Timp de gatire: 10 minute
Timp total: 15 minute
Portii: 2

Ingrediente necesare

- 600 g de paste
- 3 cepe
- 4 catei de usturoi
- 4 linguri de ulei
- 2 dovlecei
- 3 ardei kapia rosii
- 2 linguri de busuioc proaspat
- 300 ml de suc din rosii proaspete
- o legatura de pastrunjel
- sare, piper

Modul de preparare al retetei de vara - Paste cu dovlecei

1. Fierbe intr-o oala apa cu un praf de sare si acopera cu un capac. Adauga pastele cand apa clocoteste si lasa-le sa fiarba conform instructiunilor de pe pachet. Scurge pastele cand sunt gata si pune-le intr-un bol.

2. Spala si curata legumele.

3. Taie ardeiul kapia fideluta, ceapa in felii mai groase si dovleceii pe lungime in doua, apoi felii.

4. Caleste ceapa in ulei, adauga ardeiul kapia, apoi dovleceii, sucul de rosii si usturoiul maruntit. Condimenteaza cu sare, piper si putin busuioc maruntit, dupa gust.

5. Amesteca legumele in bolul cu paste. Serveste preparatul cu patrunjel verde tocat si busuioc proaspat.

Acum ca ai aflat cum sa prepari cele trei retete de vara sanatoase si delicioase, aprovizioneaza-ti bucataria cu ingredientele necesare si testeaza-le impreuna cu cei dragi.

 

Articolul urmator
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Ce fruct de vara esti?
Incepe quiz
Ce fruct de vara esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.