Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cele mai bune 3 retete de post cu cartofi

Alexa Galgau
Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Cele mai bune 3 retete de post cu cartofi

Caracteristici

Perioada postului nu trebuie sa fie un chin din punct de vedere culinar, ci trebuie privita mai degraba ca o buna ocazie de a incerca noi preparate delicioase din meniul vegetarian. Astazi iti prezentam trei retete de post spectaculoase pe baza de cartofi, carora nici cel mai impatimit consumator de carne nu le-ar putea rezista!

1. Cartofi de post zdrobiti, crocanti, cu sos de avocado

Ingrediente

Pentru cartofi:

- 1 kg de cartofi aurii (sau cartofi noi rosii);

- 3 linguri de ulei de masline extravirgin;

- sare si piper;

- praf de usturoi;

- o mana de patrunjel taiat marunt.

Pentru sosul de avocado:

-  1 avocado mare, taiat pe jumatate si curatat de sambure;

- 2 catei mari de usturoi;

- 1 lingura de zeama de lamaie proaspat stoarsa;

- 4 linguri de maioneza din soia;

- sare si piper dupa gust.

Mod de preparare: 

1. Pune cartofii spalati, dar necuratati, intr-o oala, apoi acopera-i cu apa, apoi lasa-i pe foc mare timp de 20-25 de minute sau mai mult, pana devin fragezi (poti sa infigi furculita in ei).

2. Intre timp, prepara sosul de avocado (se numeste "aioli"). Zdrobeste usturoiul intr-un mojar sau intr-un blender, apoi adauga restul ingredientelor pentru sos si mixeaza bine, pana cand obtii o crema foarte fina. Adauga sare si piper dupa gust.

3. Dupa ce sunt gata, cartofii se lasa la racit circa 10 minute. Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius. Pune cartofii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, apoi aplatizeaza-i cu fundul unei cani, astfel incat sa arate ca in imagine. Daca se faramiteaza nu e nimic. 

4. Adauga ulei de masline peste ei cu ajutorul unei linguri. Adauga sare si piper, apoi praf de usturoi si pune totul la cuptor circa 20-30 de minute. Cartofii trebuie sa fie aurii si crocanti, asa ca orienteaza-te dupa aspectul lor, pentru ca timpul variaza de la cuptor la cuptor. 

5. Cand scoti cartofii de la cuptor, presara patrunjel deasupra, apoi adauga sosul de avocado.

Pofta buna!

2. Curry din cartofi de post

Ingrediente (6 portii):

- 4 cartofi, curatati si taiati cubulete;

- 2 linguri de ulei vegetal;

- 1 ceapa maruntita;

- 3 catei de usturoi pisati;

- 2 linguri de chimen;

- 1 lingurita si jumatate de piper cayenne;

- 3 lingurite de pudra de curry;

- 4 lingurite de garam masala;

- 1 cubulet de 2 cm de ghimbir, curatat si dat pe razatoare;

- 2 lingurite de sare;

- 1 conserva de rosii;

- 1 conserva de naut;

- 1 conserva de mazare;

- 1 conserva de lapte de cocos.

Mod de preparare:

1. Pune cartofii intr-o oala mare si acopera-i cu apa si sare. Lasa-i sa fiarba la foc mic spre mediu timp de 15 minute. 

2. Incinge uleiul intr-o tigaie, pe foc mediu. Adauga ceapa si usturoiul si lasa-le la gatit pana cand ceapa devine translucida, circa 5 minute. Asezoneaza totul cu chimen, piper, pudra de curry, garam masala, ghimbir si sare. Mai gateste sosul timp de 2 minute. Adauga rosiile, nautul, mazarea si cartofii. Toarna peste amestec si laptele de cocos si lasa mancarea sa fiarba cam 10 minute. Se serveste calda.

Pofta buna!

Afla mai multe despre condimentele indiene de aici !

3. Rosti: un preparat suedez cu cartofi, ceapa si ciuperci

Ingrediente (2-3 portii):

- 5 linguri de ulei de masline;

- 500 g de cartofi dulci, curatati, taiat si dati pe razatoare;

- 1 ceapa medie, taiata fin;

- 250g ciuperci champignon, taiate fin;

- 2 catei de usturoi dati pe razatoare;

- 1 lingurita de cimbru;

- sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

1. Pune cartofii dati pe razatoare intr-un vas termorezistent, apoi gateste-i la microunde la temperatura mare pana se inmoaie, dar raman putin crocanti (circa 5 minute).

2. Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie, peste foc mare. Adauga ceapa si ciupercile, apoi lasa-le la facut amestecand din cand in cand, pana incep sa se patrunda (circa 8 minute). Adauga usturoiul si cimbrul la acestea si amesteca de cat mai multe ori, pentru a distribui aroma in mod egal, circa 30 de secunde. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust si pune compozitia intr-un castron.

3. Incinge 2 linguri de ulei vegetal in alta tigaie, adauga jumatate din cartofi si preseaza-i pe fundul tigaii, apoi asezoneaza-i cu sare si piper. Adauga mixul de ceapa si ciuperci peste ei, apoi adauga restul cartofilor si preseaza totul din nou, formand un disc plat, nivelat. 

4. Se lasa la prajit pe prima parte circa 7 minute, pana cand cartofii devin aurii si crocanti. Apoi se scoate cu grija preparatul pe o farfurie, se pune o farfurie peste el si se intoarce, astfel incat partea nefacuta sa fie acum in jos. Se mai incing doua linguri de ulei in tigaie, apoi se pune preparatul la facut tot atatea minute ca prima data. Cand e gata, se pune pe o farfurie si se serveste imediat, eventual cu un sos precum cel de avocado din reteta 1. 

Pofta buna!

Preparatele de post cu cartofi sunt nelipsite in aceasta perioada, dar este pacat sa te rezumi doar la retete pe care le-ai incercat de zeci de ori si de care te-ai saturat. 

Surse: seriouseats.com, allrecipes.com, ohsheglows.com

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!