Rețete delicioase
Înapoi la

Top 10 condimente indiene si cum sa le folosesti in bucatarie

Top 10 condimente indiene si cum sa le folosesti in bucatarie

Redactor Alexa Galgau

India este tara-mama a condimentelor si, inca de acum 5000 de ani, exista o retea comerciala intre aceasta si alte tari asiatice. Exista nenumarate condimente indiene cu care putem da savoare preparatelor, unele dintre ele fiind in acelasi timp adevarate comori pentru sanatate.

Iata top 10 al condimentelor indiene cele mai folosite, care contribuie la aroma unica ce caracterizeaza mancarurile delicioase din aceasta tara asiatica!

Top 10 condimente indiene pentru preparate delicioase

10. Tamarind

Unul dintre cele mai folosite condimente din India este tamarindul, care provine din Etiopia, insa s-a raspandit rapid si in aceasta tara asiatica. Gustul sau este fructat si, in acelasi timp, usor acrisor. De aceea, tamarindul este folosit adesea precum sucul de lamaie sau otetul, in special in mancarurile mai grele, precum cele din carne. Desigur, el poate fi adaugat si la orez si la preparate din legume si este un ingredient-cheie in cazul unor sosuri precum cel de chutney si Worchestershire.

Iata si o curiozitate interesanta: in anumite regiuni, pulpa fructului de tamarind inlocuieste lamaia din bauturi precum limonada.

9. Ghimbir

Cultivat in Asia de Sud, ghimbirul este nelipsit din bucatariile gurmanzilor. Pe langa faptul ca are o aroma distinctiva, el este extrem de sanatos si stimuleaza digestia, fiind recomandat in numeroase diete. Din punctul de vedere al aromei, poti recunoaste ghimbirul datorita gustului iute si fructat. De la mancaruri de tipul tocanitelor, pana la deserturi cu fructe, el este folosit pentru a da personalitate unui preparat. Poate fi adaugat pentru a potenta gustul de carne, de peste sau de fructe de mare, iar la capitolul dulciuri, merge de minune in combinatie cu turta dulce, salate de fructe si orez cu lapte. Pentru a-l include in preparate, decojeste-l, da-l pe razatoare si foloseste-l in cantitati mici.

8. Nucsoara (de Eletaria)

Poate ca ai folosit nucsoara de multe ori in preparatele tale, insa nu stiai de unde provine. Ea este cultivata in India si Guatemala si este folosita in medicina pentru stimularea sistemului digestiv, actionand impotriva balonarii si ameliorand afectiunile stomacului. Gustul dulce si, in acelasi timp, usor iute al nucsoarei o face sa fie unul dintre condimentele folosite in vinul fiert, dar si in prajituri, anumite mancaruri cu carne si chiar in aromarea cafelei (acest obicei exista mai mult in Japonia). Ca sfat de utilizare, tine minte sa adaugi nucsoara la inceputul gatirii, nu la sfarsit, deoarece doar astfel isi degaja in totalitate aroma.

7. Chimen

Unul dintre cele mai vechi condimente folosite in gastronomie este chimenul, pe care probabil si tu l-ai utilizat cu diferite ocazii. Picant si aromatic, el este presarat peste produse de patiserie, dar se foloseste si la condimentarea mancarurilor cu varza si a celor grase, pe baza de carne. Daca ai pofta de experimente in bucatarie, joaca-te cu chimenul si adauga-l la diverse preparate din cartofi, a caror aroma o potenteaza.

6. Chimion

Chimionul este adesea confundat cu condimentul de mai devreme, cu care se aseamana inclusiv ca denumire si foarte putin ca gust. El este folosit nu numai in bucataria indiana, ci si in cea araba, cu preponderenta in mancarurile de orez, dar si la chutney-uri si, bineinteles, preparate din carne. Mai poate fi utilizat in prepararea painii, careia ii da o aroma speciala. Vei observa ca este un ingredient nelipsit si din chilli con carne, un preparat delicios din Mexic.

5. Cardamom negru

Cardamomul indian negru provine din familia de plante care cuprinde si ghimbirul si se aseamana la gust destul de putin cu fratele sau, cardamomul verde. Acesta, insa, este obtinut prin uscare la foc, ceea ce inseamna ca obtine si o aroma puternica de afumat. Intensitatea gustului pune cardamomul negru pe aceeasi lista cu alte condimente care "pun sangele in miscare", precum piperul negru, usturoiul si ardeii iuti. Il poti folosi pentru a da savoare preparatelor din orez, in cele din leguminoase precum lintea si pentru asezonarea carnii inainte de a o pune de gratar, pentru a-i da o vaga tenta de afumatura.

4. Scortisoara

Mancarurile indiene contin inclusiv acest condiment iubit in intreaga lume, a carui aroma inconfundabila il face extrem de versatil in bucatarie. Combinatia de dulce, amar si putina iuteala se potriveste de minune intr-o varietate extrem de larga de preparate: de la dulciuri, bauturi precum ceaiul sau ciocolata calda ori vin fiert, pana la carne si peste, in special in bucataria asiatica. Daca o adaugi in turta dulce sau in orez cu lapte, nu ai cum sa dai gres cu acest condiment delicios.

3. Frunze de curry

Arbustul originar din India ofera un condiment delicios, folosit din plin in bucataria asiatica si nu numai. Frunzele de curry, cu aspect asemanator cu al celor de dafin, au o aroma intensa, pe care o degaja mult mai eficient daca sunt proaspete, nu uscate. Ele se folosesc pentru a condimenta mancarurile de curry, sosurile chutney, asociindu-se bine si cu preparate din carne, precum si in supe. Sfat: daca ai o cantitate mare de frunze de curry, ingheata-le pentru ca acestea sa isi pastreze aroma. De asemenea, trebuie sa stii ca savoarea lor se intensifica prin prajire.

2. Chili

Chili se folosea in India ca medicament, deoarece stimuleaza circulatia sangelui si are proprietati antibacteriene. In plus, el este nelipsit din mancarurile asiatice, fiind folosit in nenumarate preparate, in special in asociere cu carne si orez, dar si in sosuri picante.

1. Turmeric

Specific indian, acest condiment deriva dintr-o planta din familia ghimbirului si rezulta din uscarea si pisarea radacinilor acesteia. In Evul mediu, a fost denumit "sofran indian" si se vindea la un pret mult mai ridicat decat se vinde sofranul astazi. Turmericul poate fi folosit atat pentru a colora mancarea, cat si pentru a-i da un gust deosebit. El este principalul ingredient in pudra de curry. Ceea ce il plaseaza pe locul 1 in topul nostru, avand legatura cu proprietatile sale extraordinare, este faptul ca el recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente anticancerigene din lume.

Dupa ce ai citit top 10 condimente indiene, cu siguranta ti s-a deschis apetitul pentru o mancare savuroasa, putin picanta si cu o aroma unica.

Invata, mai departe, cum sa prepari un orez cu curry ca la carte !

Articolul urmator
Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
Ce obiect din bucatarie esti?
Incepe quiz
Ce obiect din bucatarie esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.