Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa pregatesti cea mai buna paella

Cum sa pregatesti cea mai buna paella

Ioana Budeanu

Paella este o mancare spaniola traditionala, asemanatoare cu pilaful romanesc sau risotto-ul italian, delicioasa, consistenta si savuroasa. Se serveste la pranz sau la cina si contine in general orez, legume si carne. Paella se gateste aproape peste tot in lume, in restaurantele cu specific spaniol sau sud-american, insa si francezii sau italienii sunt incantati sa gateasca acest preparat.

Istorie si traditii


Paella este un platou cu orez si diverse combinatii de carnuri, care isi are originea in secolul al 19-lea, in Valencia, pe coasta de est a Spaniei. Multi straini considera paella ca mancarea traditionala spaniola, insa localnicii din peninsula o considera doar o mancare valenciana.

Exista trei tipuri de paella: Paella valenciana, Paella de marisco (cu fructe de mare) si Paella mixta (cu mai multe tipuri de carne - pui, fructe de mare, peste, porc, vita, miel). Ingredientele de baza raman insa orezul alb, sofranul si uleiul de masline.

De-a lungul timpului, paella a devenit tot mai versatila, orezul fiind amestecat cu diverse carnuri ca: pui, vita, iepure, rata, fructe de mare sau chiar melci.

Conform traditiei valenciene, paella se pregateste de catre un barbat pe foc deschis, "alimentat" de conuri de pin si coaja de portocala, care produc un fum aromatic ce condimenteaza paella. Musafirii servesc mancarea direct din paellera, vasul in care aceasta este preparata, o forma intinsa, destul de putin inalta si rotunda.

Paella cu fructe de mare

Reteta clasica de paella


Iata o reteta simpla si savuroasa de Paella Valenciana:

Ingrediente: ulei de masline, 300 g carne (pui sau vita), 1 ardei verde, 300 g mazare, 2 catei de usturoi, 3 rosii mici, 150 g fasole verde, paprika, sofran, chili, rozmarin, 250 g orez alb.

Mod de preparare:

Se incalzeste uleiul de masline intr-o paellera (un vas rotund si putin adanc sau o tigaie mare neaderenta). Carnea pe care ai ales-o (pui, vita) se soteaza in ulei, dupa ce a fost asezonata cu sare. Se adauga legumele in tigaie (ardei, mazare), iar dupa sotare se pun usturoiul, rosiile, fasolea si condimentele.

Dupa ce le-ati sotat, se adauga apa (cantitate dubla fata de orez), sofran si rozmarin si se fierb pana compozitia scade la jumatate. Apoi se adauga orez alb si se lasa pe foc pana acesta este fiert.

Odata ce orezul este aproape gata, se indeparteaza de pe foc si se lasa ca paella sa absoarba apa ramasa, obtinandu-se astfel socarrat, o coaja caramelizata, care este considerata o delicatesa in Valencia. Se serveste cu o crenguta de rozmarin proaspat si cu un vin alb demisec.
 
Paella mixta

 

Paella mixta


Ingrediente: ulei de masline, fructe de mare, pui, ceapa, usturoi, ardei grasi, frunze de dafin, sare, rosii, orez, sofran.

Mod de preparare:

- se face un amestec din fructele de mare, carnea de pui, ceapa, usturoi, ardei taiati fasii si frunzele de dafin
- se incalzeste uleiul intr-o tigaie neaderenta
- fructele de mare se scot din amestecul de mai sus si se trag in ulei cateva minute (max 3), apoi se dau deoparte
- puiul se soteaza si el pana devine auriu, apoi se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul.
- daca legumele sunt moi, se pot adauga rosiile si lasa cateva minute la foc mic
- se adauga orezul si sofranul si se amesteca bine
- se adauga apa si se lasa sa fiarba bine, pana orezul este aproape gata
- se adauga fructele de mare si se amesteca delicat
- se orneaza cu ardei rosu gras.

La fel se procedeaza si pentru Paella cu fructe de mare. Rezultatul este nu doar spectaculos, ci si foarte delicios si se poate incerca acasa.
 
 
 
Articolul urmator
Orez lipicios: cum îl poți prepara
Orez lipicios: cum îl poți prepara
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (45)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Florin (anonim)
    24 aprilie 2013 21:09

    De fapt e vorba de un pilaf mai de fitze...

    popovici cornelia (anonim)
    18 februarie 2012 15:03

    nu stiu ce pallea va iesi am lucrat ca bucatareasa multi ani si in nici un rest nu am intilnit reteta ta ioana

    Claudiu (anonim)
    11 decembrie 2011 22:10

    Stimata Ioana imi pare rau ca iti scriu ca sa iti spun ca te inseli cu reteta ta ... probabil e buna , nu o sa spun ca nu , dar am 11 ani in Valencia si inca nu am auzit de asha reteta . In primul rand niciodata nu se pune carne de vita , 2 - carnea poate fi de pui , de porc (costita) sau iepure , in acelasi timp se mai pun si toate la un loc dupa gustul fiecaruia , 3- nu se pune mazare , nici foi de dafin (nu e fasole) nici rozmarin , paprika sau chilli dar totushi pofta buna celor ce au incercat si vor incerca retzeta ta ... Totushi scuzatima