Gratin Dauphinoise: reteta clasica de cartofi frantuzesti gratinati
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Porții:
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
Cuprins
Caracteristici
- Cele mai bune rețete
- Prânz
Oricat de mult am degusta din bunatatile de prin lumea intreaga, facem ce facem si tot la gustosii cartofi ne intoarcem. Fierti, copti, prajiti sau piure, ei sunt un aliment indragit de aproape toata lumea. Desi sunt asociati mai degraba cu mancarea de tip fast food, ei pot sta si la baza unor preparate mai sofisticate. Iar atunci cand te gandesti la retete sofisticate, automat iti vine in minte gastronomia frantuzeasca.
Daca te-ai saturat de retetele cu cartofi pe care le tot repeti de ani de zile si ai vrea sa incerci ceva nou, cu care sa ii impresionezi si pe ceilalti, atunci te sfatuim sa incerci reteta de cartofi gratinati frantuzesti, care va deveni in scurt timp noua ta placere vinovata!
Cartofi gratinati frantuzesti: rafinament si savoare
Acest preparat delicios este inca o dovada ca bucataria frantuzeasca isi merita reputatia. Cartofii gratinati frantuzesti au fost ganditi sa fie absolut deliciosi, dintr-un motiv simplu: au fost creati pentru ca tanarul print Henric al II-lea, numit Dauphin, sa manance legume. De aici, desigur, se trage si numele preparatului. Gratin Dauphinoise merge excelent alaturi de fripturi, dar se poate manca si ca fel principal, alaturi de o salata.
Ingrediente necesare:
- 1.5 kg de cartofi albi;
- 170 g de branza Gruyere, data pe razatoare;
- 350 ml de smantana lichida, cat mai grasa;
- sare si piper dupa gust;
- 4 catei de usturoi, curatati si zdrobiti;
- o legatura de cimbru proaspat;
- 30 g de unt;
- cascaval sau branza pentru topping (optional).
Metoda de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 150 de grade Celsius. Ia un vas cu fund gros sau unul special pentru mancaruri gratinate si unge-l cu unt sau cu alt tip de grasime.
- Curata cartofii, spala-i si taie-i in felii cat poti de subtiri. Asaza-i in vasul de mai devreme, astfel incat sa se creeze straturi de cartofi si sa nu ramana prea mult spatiu liber. Asezoneaza-i cu sare si piper si presara pe fiecare strat o cantitate generoasa de branza Gruyere. Pe ultimul strat, presara cascavalul sau un tip de branza la alegere.
- Pune smantana lichida, usturoiul si cimbrul intr-o tigaie sau o craticioara si da sosul in clocot pe foc mic. Scoate cimbrul din sos, apoi toarna-l pe acesta din urma peste cartofi.
- Pune peste cartofii gratinati niste unt si o portie extra de branza sau cascaval, daca doresti. Pune-i la cuptor timp de o ora si jumatate sau pana se inmoaie cartofii, iar stratul de la suprafata este auriu si usor crocant. Serveste cartofii gratinati frantuzesti fierbinti, ca fel principal sau ca garnitura.
Pofta buna!
Daca pana acum nu ai cochetat prea mult cu bucataria frantuzeasca, cu siguranta ca acesti cartofi gratinati deliciosi te vor convinge sa incerci si mai multe retete din aceasta tara.
Revenind, insa, pe plaiurile mioritice, iti recomandam sa te delectezi si cu aceasta reteta simpla de cartofi taranesti!
Surse foto: iStock