Rețete delicioase
Înapoi la

Invata sa pregatesti un mic dejun spaniol

Ioana Budeanu

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Invata sa pregatesti un mic dejun spaniol

Caracteristici

Spaniolii sunt un popor de oameni agitati, guralivi, care stiu sa-si traiasca viata la maximum. Orele lor de masa sunt diferite de ale noastre. Dimineata incepe in jurul orei 10, cand unii locuitori ai Spaniei se aduna prin cafenele, iar altii gatesc patata cu geamurile deschise, lasand mirosul sa se prelinga pe strazi. Pranzul il iau dupa ora 14:00, iar cina tarziu in noapte, dupa ora 22:00. Insa haide sa vedem ce gatesc spaniolii dimineata si ce mananca prin baruri si pe la terase... Iata mai jos un mic dejun specific spaniol!

Nu exista cafenea sau restaurant care sa nu serveasca dimineata celebra Tortilla de patatas, o omleta spaniola ca o prajitura, plina de cartofi aburinzi si un gust divin. Iata mai jos reteta:

Reteta tortilla de patatas

Tortilla de patatas  pe farfurie alba


Ingrediente:
  • 4 oua
  • o ceapa (unii nu folosesc)
  • 5 cartofi medii
  • sare, piper
  • ulei
  • condimente (chili, rozmarin) dupa gust
  • putin marar (optional).

Mod de preparare: 

- cartofii se taie felii, rondele sau cubulete, dupa preferinte, se sareaza, se pipereaza si se pun la prajit in ulei fierbinte. Poti adauga si putin rozmarin si ceapa, daca preferi gustul acesteia.
- intr-un castron se bat bine ouale, cu putin marar si sare
- cartofii se lasa la prajit pana se fac bine, fara a fi crocanti
- acestia se toarna peste ouale batute si se amesteca bine
- compozitia astfel obtinuta se rastoarna intr-o tigaie in care ai picurat putin ulei si se prajeste pe ambele parti, ca o omleta. Nu se amesteca!
- intoarcerea de pe o parte pe alta se realizeaza cu ajutorul unei farfurii intinse
- cand este aurie se scoate pe un platou si se taie felii, putand fi servita calda sau rece, cu rosii sau alte legume proaspete.

 


Si pentru ca orice masa nu este completa fara un desert, spaniolii savureaza "gogosile" lor traditionale, churros, niste bete lungi si elegante, pe care le poti inmuia in ciocolata calda sau cafea cu lapte.

 

 

Churros


Ingrediente: 350 g faina, 1 praf de copt, 600 ml apa, 1/2 lingurita sare, 25 g zahar, 2 galbenusuri de ou, ulei pentru prajit, coaja de lamaie, zahar pudra vanilat.

Churros

Mod de preparare:


- intr-o cratita se fierbe apa, se adauga sarea si zaharul si se amesteca permanent pana ce se dizolva.
- se ia cratita de pe foc, se adauga in ea toata faina (cernuta in prealabil) si praful de copt si se amesteca pana se omogenizeaza.
- se adauga galbenusurile, unul cate unul, amestecandu-se continuu, pana ce o pasta fara cocoloase.
- se pune aluatul deoparte sa se raceasca.
- cu ajutorul unui sprit pentru fursecuri se da aluatului forma traditionala
- se toarna uleiul intr-o tigaie mare, ca pentru gogosi si se incinge foarte tare
- churros au in general 10 cm lungime. Se prajesc 3-4 minute, pana cand devin aurii.
- se scot pe un prosop de hartie, dupa care se aranjeaza pe un platou, se pudreaza cu zahar vanilat sau cu putina coaja de lamaie. Se servesc calde, alaturi de ciocolata fierbinte sau o cafea cu lapte.  
 
 
 
Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Cum sa pregatesti cea mai buna paella
Croissante frantuzesti cu umplutura orientala
Tarta cu ciocolata, alune si biscuiti Oreo

Subiecte de pe forum:


Prajitura de post
Cine gateste la voi in casa?
Ceva dulce...
 

Surse foto: istock

Articolul urmator Ce să pui în omletă ca să o faci mai pufoasă ca un nor

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (51)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    anonim (anonim)
    9 martie 2012 16:04

    tortilla spaniola este clasica si banala omleta numai ca la ea se adauga cartofi si ceapa si se face ceva mai groasa decat omleta, cat despre Churros pot sa spun ca nu sunt chiar niste gogosi mai degraba un soi de nici gogosi nici clatite, un desert banal si cam gretos pt ca sunt imbibati in grasime precum un burete. eu prefer gogosile noastre!!!

    bubu (anonim)
    3 februarie 2012 21:09

    am fost invatata de o spanioloaica sa fac tortilla de patatas.optional se poate adauga si sunca bucatele in compozitie.e ff buna . la fel si churros obisnuiam sa mananc .sunt un deliciu..dar nu stiam sa ii fac .acum stiu ..sper sa imi iasa reteta de mai sus.maine o incerc:)

    Liliana (anonim)
    26 ianuarie 2012 09:09

    Confirm cele spuse de ELA. Am fost ei eu pe meleagurile lor si am mancat. Sunt fff bune.

    Alina (anonim)
    25 ianuarie 2012 12:12

    Foarte simplu! Mai vrem...

    ELA (anonim)
    24 ianuarie 2012 08:08

    Asa este, doar ca as adauga ca la tortilla totul se face la foc mic, cartofii (si ceapa) se prajesc incet cca 20 min. Se pot adaug optional: ardei, dovlecei...este delicioasa