Rețete delicioase
Înapoi la

Prepararea fructelor de mare: metode de gatit

Prepararea fructelor de mare: metode de gatit

Luiza Valsan

Iti plac fructele de mare? Afla tot ce trebuie sa stii despre prepararea fructelor de mare si care sunt cele mai comune metode de gatit pentru aceste produse. 

Pe langa gustul lor delicios, fructele de mare au numerose beneficii pentru organism, fiind surse importante de acizi grasi Omega 3, vitamina B12, zinc, seleniu si iod. Consumul lor te ajuta sa tii la distanta bolile cardiovasculare, sa ai o vedere optima si un sistem imunitar puternic. Nutritionistii te sfatuiesc sa introduci in alimentatie fructele de mare de minimum doua ori pe saptamana, exceptie de la aceasta recomandare facand persoanele alergice.

Prepararea fructelor de mare prin calire rapida

Calirea rapida este o tehnica de gatit ce presupune prepararea fructelor de mare la temperaturi ridicate, de obicei in tigaia numita wok. Produsele se prepara rapid, isi pastreaza nutrimentele si culoarea initiala, iar metoda foloseste o cantitate redusa de grasimi (doua lingurite de ulei sau chiar deloc). Trebuie sa folosesti un ulei care rezista la temperaturi foarte inalte, cum ar fi uleiul de arahide, de avocado sau de floarea soarelui.

Prepararea fructelor de mare la aburi

Aceasta metoda de gatit este ideala pentru prepararea fructelor de mare. Gatitul la aburi ajuta la pastrarea umiditatii naturale a alimentelor si nu foloseste grasimi sau sare. Metoda se foloseste de aburii produsi de lichidul care fierbe (in general apa, supa de fructe de mare sau vin) pentru a transfera caldura catre preparat si astfel pentru a-l gati. 

Gatitul la aburi este o alegere potrivita pentru prepararea fructelor de mare delicate, deoarece exista o distanta de siguranta intre mancare si sursa de caldura care ajuta la protejarea impotriva uscarii. De asemenea, aburii ajuta la pastrarea sucurilor si a nutrimentelor din interiorul fructelor de mare, spre deosebire de fierbere, care le poate deteriora sau distruge.

Exista numeroase aparate destinate prepararii la aburi (recipiente speciale din bambus, tigai speciale pentru pestele intreg) pe care le poti gasi in magazine. Respecta instructiunile producatorului si prepara cele mai delicioase fructe de mare.

Daca nu ai acasa un aparat de gatit la aburi, poti folosi o oala adanca si larga, pe care sa o umpli pe un sfert cu lichid. Pune in partea de jos a oalei cateva recipiente mici, rezistente la caldura (ceasca de ceai din ceramica sau vase Ramekin folosite pentru sufleuri, mousse, budinca, crème brûlée), peste care sa asezi un gratar. Acopera bine oala cu un capac si fierbe lichidul. Pune fructele de mare direct pe gratar sau pe o farfurie cu rezistenta termica. Aceasta tehnica functioneaza mai ales pentru peste.

Pentru crustacee, cum ar fi scoicile si midiile, incearca o tehnica mai simpla. Fierbe putin lichid intr-o tigaie cu capac ermetic, adauga crustaceele, acopera din nou si fierbe-le pana se deschid majoritatea. Arunca-le pe cele care nu s-au deschis. Aceasta metoda de gatit poate fi utilizata si pentru crabi si homari.

Daca vrei sa intensifici aroma fructelor de mare, adauga in lichidul de gatire (cu cateva minute inainte sa inceapa sa fiarba) suc de lamaie, vin alb, ceapa, arpagic, condimente sau alte ierburi. Aceste ingrediente vor parfuma aburii si vor adauga o aroma subtila, dar delicioasa, fructelor de mare.

Prepararea fructelor de mare la gratar 

Gratarul este potrivit pentru fructele de mare mai carnoase (caracatita, homari, creveti), pentru pestii mai tari (taiati bucati) sau pentru fileurile de peste cu piele. Totusi, crustaceele mici sau fileurile de peste fara piele pot fi preparate cu ajutorul unui cos special de gratar, un suport din inox conceput pentru a fixa un peste intreg sau o bucata de peste in interior, astfel incat sa nu deformeze preparatul in timpul utilizarii.

Inainte de a pune fructele de mare pe gratar, pulverizeaza-le usor pe ambele parti cu ulei de masline ori ulei vegetal (ai grija sa o faci departe de foc), pentru a evita contaminarea cu alte produse fripte inainte. Apoi condimenteaza-le cu sare si piper sau marineaza fructele de mare in combinatia favorita de sucuri, uleiuri, ierburi si mirodenii. Nu uita sa scurgi excesul de marinata inainte de a pune preparatele pe gratar.

Pestii, crevetii mari si scoicile sunt produse care pot fi asezate direct pe gratar si fripte pana devin opace. Scoicile, midiile, stridiile se ridica de pe gratar dupa circa 5 minute, cand incep sa li se deschida cochiliile.

In general, fructele de mare si pestele intreg sunt tocmai bune de mancat dupa aproximativ 10 minute de frigere pentru fiecare centimetru de grosime (masurat in profunzime, nu in lungime). Fileurile subtiri de peste sunt patrunse de caldura in mai putin timp - asaza partea cu piele pe gratar si lasa-le cel putin doua minute pana se formeaza crusta.

Prepararea fructelor de mare la microunde

Prepararea fructelor de mare se poate face si in cuptorul cu microunde, la o temperatura inalta, pentru scurt timp. Este o metoda rapida, insa mai putin sanatoasa. Produsele vor iesi moi si zemoase daca le pui intr-un vas special pentru peste. Vei gati un peste fara grasime si fara miros si in acelasi timp ii vei pastra savoarea si calitatile nutritive.

Inainte de a introduce pestele la cuptor imbiba-l timp de 30 de secunde in marinata sau in supa de peste. Este gata atunci cand cea mai mare parte devine opaca si incepe sa sara, pana in 5 minute. Dupa ce s-a terminat timpul de gatire, mai lasa-l inauntru cateva minute. Aceasta metoda functioneaza cel mai bine atunci cand gatesti cantitati mici de fructe de mare sau cand nu doresti sa obtii un exterior rumenit si crocant.

Prepararea fructelor de mare la cuptor

Coacerea este o metoda de gatit ideala pentru pestele intreg, insa este potrivita si pentru fileurile de peste daca adaugi in tava un pat de crutoane sau putina supa de peste ori ulei de masline.

Insa o mare parte dintre crustacee tind sa se usuce la cuptor daca nu folosesti o combinatie de tehnici de gatit, de exemplu intai preparate la aburi si apoi coapte.

Prepararea fructelor de mare in marinata

O mare varietate de peste si de crustacee se inmoaie cateva minute intr-o marinata, pentru a le intensifica aroma si pentru a le pastra umiditatea. In general, o jumatate de ora este suficienta pentru a le marina. Chiar un timp mai scurt, daca folosesti un ingredient acid (inmoaie produsul si il face sa devina opac), precum sucul de lamaie, care ii poate altera textura. Majoritatea marinatelor contin ulei, un acid (vin alb, suc de fructe, otet) si condimente ori ierburi. Condimenteaza marinata si cu putina sare.

Fructe de mare prajite

Prajeala este cea mai comuna tehnica de gatit, insa nu si cea mai sanatoasa. Incinge uleiul, untul sau margarina si adauga fructele de mare. Pestele trebuie dat inainte in faina, fulgi de ovaz sau pesmet. Crevetii sunt gata atunci cand devin rozalii la culoare, dupa aproximativ 5 minute. Daca vrei sa prepari midii, intai fierbe-le, scoate-le din scoica si inmoaie-le intr-un aluat (ou, lapte, faina, sare si piper) de consistenta smantanii. Abia apoi prajeste-le in untura sau in unt fierbinte.

Tu ce metoda de gatit folosesti frecvent pentru prepararea fructelor de mare?

 

Articolul urmator
Mușchiulet de porc la cuptor: rețeta perfectă pentru orice anotimp
Mușchiulet de porc la cuptor: rețeta perfectă pentru orice anotimp
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.