Reteta de creier pane

Reteta de creier pane
Geanina Ichim
Miercuri, 04.09.2013

Cuprins

Daca te-ai plictisit de aceleasi tipuri de carne combinate in cateva feluri de mancare, atunci iti propunem o reteta mai deosebita, cu care o sa-i impresionezi pe cei dragi. Reteta de creier pane contine putine ingrediente si nu necesita mult efort sau timp din partea ta. Acest preparat este considerat a fi o delicatesa si poate fi servit atat ca aperitiv, cat si ca fel principal, alaturi de o garnitura de cartofi nature sau piure si salata de rosii.



Foto: www.yelp.co.uk

Timp de pregatire: 10 minute (+ doua ore in care lasi creierul in apa)

Timp de preparare: 20-25 de minute

Portii: 3

Ingrediente necesare

Reteta de creier pane are nevoie de urmatoarele ingrediente:

- 500 g creier de porc

- doua oua

- 5-6 linguri de faina

- 5-6 linguri de pesmet

-sare, piper

- ulei pentru prajit

- apa pentru fiert

- o lingura cu otet

- (optional) o ceapa, un morcov, o foaie dafin, cateva boabe de piper, cascaval

Cum se prepara creierul pane

Inainte de inceperea propriu-zisa a gatitului, trebuie sa lasi creierul in apa rece timp de doua ore, ca sa iasa tot sangele din el. Daca este deja bine curatat, il poti lasa, pentru orice eventualitate, macar 15 minute in apa. Spala-l apoi, taie-i firisoarele rosii si lasa-l intr-o strecuratoare, ca sa se scurga apa, cat timp pregatesti celelalte ingrediente.



Foto: www.allthatisinteresting.com

Pune apa la fiert si adauga o lingurita de sare si o lingura de otet. In reteta clasica este suficient sa fierbi creierul in aceasta apa, insa pentru mai multa savoare, iti recomandam sa adaugi o ceapa taiata in doua, un morcov curatat, taiat in bucati mari, foaia de dafin si boabele de piper.

Dupa ce a dat apa in clocot, adauga bucatile de creier si lasa-le sa fiarba 10-15 minute, timp in care trebuie sa indepartezi spuma formata. Cu ajutorul spumierei, scoate creierul si pune-l la racit intr-o sita, cu atentie, ca sa nu se sfarame.

In continuare, pregateste ingredientele pentru "pane". Foloseste trei farfurii pentru faina, pesmet si oua, pe care le condimentezi cu sare si piper, apoi le bati bine. Tot optional, pentru a obtine un creier pane mai aromat, in farfuria cu pesmet adauga si cascaval ras, intr-o cantitate mai mare decat pesmetul.



Foto: www.foodcocktail.com

Fiecare bucatica de creier se trece prin faina, apoi prin oua si dupa aceea prin pesmet, dupa care se prajeste in ulei incins, timp de doua-trei minute pe fiecare parte, pana se rumeneste. Bucatile de creier pane se scot pe o farfurie in care am pus  servetele, astfel incat acestea sa absoarba surplusul de ulei.

Creierul pane se serveste atat rece, cat si cald, cu cateva feliute de lamaie si cu rosii, ca aperitiv sau ca fel principal, alaturi de o garnitura de cartofi nature cu unt si marar sau cu piure.

Pofta buna!



Foto: www.theheartthrills.wordpress.com

 

Articolul urmator »
Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături
Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături
Andreea Baluteanu | Marţi, 11.06.2024
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (22)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 13.06.2024

Ne găsești pe