Taci și înghite, o mâncare care îți lasă gura apă

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Taci și înghite, o mâncare care îți lasă gura apă
Redactor Alexa Galgau
Vineri, 05.08.2016

Cuprins

Caracteristici

Oricât de bune și de ademenitoare ar fi mâncărurile străine, adevărul este că nimic nu se compară cu cele pe care bunica sau mama le făcea și din care „furam” mereu pentru că erau de-a dreptul delicioase. Preparatele românești sunt incredibil de gustoase și au ceva ce nu mai găsești nicăieri în lume. „Taci și înghite” este un astfel de preparat și nu te poți numi român până nu l-ai încercat, mai ales dacă ești mare amatoare de mămăliguță.

Descoperă o rețetă simplă, care te va face să redescoperi savoarea mâncării 100% românești!

Taci și înghite: o mâncare 100% românească

Mămăliga mai există și prin alte țări balcanice, dar nicăieri nu este la fel de bună ca la noi! Pentru această rețetă de Taci și înghite, va trebui să o fierbi în lapte, ceea ce o face incredibil de fragedă și îi dă o aromă savuroasă. Vei fi surprinsă de cât de ușor este să faci această mâncărică, așa că trebuie să o încerci cu prima ocazie!

Ingrediente:

  • 350 ml lapte;
  • 4 linguri de mălai grișat, extrafin;
  • o lingură de smântână;
  • unt;
  • 2 ouă;
  • caș proaspăt sau brânză telemea.

Mod de preparare:

  1. Pune laptele într-o cratiță medie și lasă-l să dea în fiert, apoi toarnă mălaiul în ploaie peste laptele respectiv și amestecă încontinuu, pentru a nu se forma cocoloașe. Mămăliga trebuie lăsată să fiarbă cam 20 de minute sau mai mult, în funcție de cât de groasă vrei să fie. Când e gata, ia-o de pe foc si adaugă în ea puțin unt și lingura de smântână, amestec-o viguros și las-o apoi să se răcească puțin. Dacă vrei, poți să adaugi și puțină sare, pentru un plus de savoare.

  2. Preîncălzește cuptorul la cea mai mare temperatură. Ia un vas de lut sau de ceramică și unge-l cu unt, apoi toarnă mămăliga puțin răcită în el. Fă două adâncituri în mămăligă și sparge ouăle în acestea, câte unul în fiecare scobitură. Poți să razi brânza deasupra sau să pui felii. Totodată, dacă preferi, poți să schimbi puțin rețeta tradițională si să folosești mozzarella sau, pentru un gust mai intens, cașcaval afumat, de țară.

  3. Pune Taci și înghite la cuptorul preîncălzit și lasă mâncarea să se facă circa 10-15 minute, până când ouăle sunt gata și cașcavalul s-a topit și s-a rumenit complet. Scoate-o de la cuptor și servește-o imediat, cu smântână sau iaurt rece.

Taci și înghite are un nume amuzant, însă, de îndată ce guști din această mâncare tradițională românească, îți vei da seama de ce a fost numită astfel, pentru că pur și simplu nu îți mai poți găsi timp să faci altceva decât să taci și... să înghiți!

Ești o mare amatoare de preparate din mămăligă? Atunci îți recomandăm să încerci și mămăliga în straturi sau mămăliga cu ciuperci și gorgonzola!

Vezi si
Mâncarea japoneza: principii și beneficii
Mâncarea japoneza: principii și beneficii
Raluca Margean | Vineri, 05.08.2016
Articolul urmator »
7 rețete cu varză de Bruxelles pe care să le încerci
7 rețete cu varză de Bruxelles pe care să le încerci
Raluca Margean | Duminică, 17.11.2024
Incepe quiz
Cat de multe stii despre apa pe care o bei?
Cat de multe stii despre apa pe care o bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (11)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ghebe: beneficii și moduri de consum
Raluca Margean | Luni, 10.06.2024
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Raluca Margean | Duminică, 06.10.2024
10 ceaiuri răcoritoare perfecte pentru vară
Raluca Margean | Duminică, 25.08.2024

Ne găsești pe