Rețete delicioase
Înapoi la

Tocana de post

Tocana de post

Geanina Ichim

Postul Pastelui este o perioada extrem de importanta pentru majoritatea crestinilor ortodocsi, pentru ca aduce purificare fizica si spirituala celor care se pregatesc sa se bucure de sarbatoarea Invierii Domnului. Cu toate acestea, stim cu totii ca uneori mancarea de post poate fi greu de preparat si lipsita de gust. Tocmai de aceea este important sa ne orientam spre retete cat mai gustoase, care sa ne ajute sa trecem mai usor peste aceste luni.

Desi  poate parea destul de banala, tocana de post este unul dintre cele mai gustoase feluri de mancare pe care il putem gati in orice perioada a anului. Fiecare portie este un amestec de culoare, sanatate si gust si poate fi consumata cu placere de orice membru al familiei.

Tocana de post poate fi servita atat ca fel principal, cat si ca garnitura, in functie de preferinte. Este o reteta ieftina, rapida si usor de pregatit. Durata de preparare este de 30 de minute, iar timpul total de gatire este de o ora.

 sursa foto: whatdoiknow.typepad.com

Ingrediente pentru tocana de post:


- 3 cartofi mari
- doua cepe  albe de dimensiuni medii
- 1 morcov
- o vanata
- 2 ardei grasi
- 1 dovlecel
- o lingurita sare
- 1/4 de lingurita de piper negru
- doua linguri pasta de tomate
- 200 g fasole pastai
- 300 g conopida
- 200 ml ulei de floarea soarelui

Cum se prepara tocanita de post


Avand in vedere ca ai ales o tocana de post, este bine sa stii ca nu toate legumele pe care le vei folosi necesita acelasi timp de preparare. Asadar, incepi cu dovleceii, ardeii si vinetele, care se spala, se curata si se taie in bucati mari.

Urmeaza sa speli si sa cureti cartofii, ceapa si morcovii. Dupa ce le-ai curatat si spalat, pune pastaile la fiert in apa cu sare timp de aproximativ trei minute. Se scot si se lasa intr-un vas cu apa rece. In ceea ce priveste conopida, urmezi acelasi proces.

Dupa ce au fiert toate legumele mentionate mai sus, incinge ulei intr-o tigaie si caleste dovleceii. Dupa ce s-au rumenit, ii scurgi de ulei si ii scoti pe o farfurie, iar in tigaia deja incinsa pui, pe rand, ardeii si vinetele, pe care le rumenesti si le scoti la racit, asa cum ai procedat si cu dovleceii.

Nu uita sa tai morcovii rondele si sa ii rumenesti in putin ulei incins, timp de aproximativ cinci minute, dupa care ii amesteci cu ceapa taiata julien. Se mai lasa la calit in jur de 10 minute, apoi se adauga pasta de tomate (sau suc de rosii facut in casa) si se lasa pe foc inca doua minute.
   
Pasul cel mai incitant este cel in care amesteci toate legumele  si muti compozitia intr-o tava pe care o acoperi cu o folie de aluminiu si o dai la cuptor timp de o ora. Poti sa iti dai seama daca tocanita este gata incercand cartofii, care trebuie sa fie moi.

Tocana de legume este o mancare delicioasa, care se poate servi atat calda, cat si rece, pe post de fel principal sau drept garnitura. Aceasta reteta este pentru aproximativ 10 portii. Pofta buna!

 

Articolul urmator
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Vei deveni sefa in viitor?
Incepe quiz
Vei deveni sefa in viitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.