Nu arunca painea mai veche: incearca aceste retete cu paine!
Cuprins
Un aliment popular in bucataria multor persoane, painea nu lipseste de pe masa la aproape nicio masa. Daca ti s-a intamplat deseori sa nu o consumi si sa te vezi nevoita sa o arunci, cu siguranta nu te-a incantat inca o risipa alimentara. De acum nu vei mai avea acesta problema, noi venim in sprijinul tau si iti oferim cateva retete cu paine delicioase si cu aspect interesant. Iata 6 idei care iti vor rasfata papilele gustative!
6 retete cu paine de nerefuzat
De la cele mai simple pana la unele putin mai complicate, am realizat pentru tine o lista cu cele mai apetisante retete cu paine. Iata care sunt ingredientele care nu ar trebui sa iti lipseasca si cum pot fi preparate!
1. Crutoane din paine veche
Cea mai simpla modalitate de a folosi painea veche este sa o transformi in crutoane, insa nu in oricare, ci in unele delicioase.
Ingrediente: 4 felii de paine veche, 2-3 catei de usturoi pisati, 3 linguri de ulei de masline, cimbru, sare, piper
Preparare
Intinde usturoiul pisat pe paine, dupa care taie feliile in cuburi. Pune ulei la incins intr-o tigaie, adauga bucatile de paine si lasa-le pana se rumenesc usor pe toate partile. Presara sare, piper si cimbru pentru gust si aroma.
2. Sticks-uri dulci-picante
Transforma painea mai veche in niste sticks-uri dulci-picante cum nu ai mai mancat pana acum!
Ingrediente: cateva felii de paine, 4 linguri de unt topit, un sfert de cana de zahar, o jumatate de lingurita de scortisoara, un sfert de lingurita de ghimbir ras, un praf de cuisoare macinate, un praf de sare.
Preparare
Preincalzesti cuptorul la 325 de grade F (160 grade C), dupa care asaza o hartie de copt intr-o tava. Taie feliile de paine astfel incat sa obtii niste sticks-uri mai groase, apoi amesteca-le cu untul topit intr-un bol. In alt recipient, amesteca zaharul cu scortisoara, ghimbirul, cuisoarele si sarea recomandate in reteta. Adauga acest mix peste sticks-urile din paine si asigura-te ca acopera toata suprafata lor. Aranjeaza sticks-urile in tava pregatita mai devreme, apoi introdu-le timp de 30 de minute in cuptor, avand grija sa le intorci pe ambele parti pana se caramelizeaza zaharul. Scoate tava din cuptor si lasa preparatul la racit.
3. Bruschete cu avocado
Iti plac bruschetele clasice, insa ai vrea sa incerci si alte variante? Incearca una dintre cele mai interesante retete cu paine! Avocado este ingredientul cheie in acest preparat.
Ingrediente: 2-4 felii de paine mai veche, o jumatate de avocado, o jumatate de lime, putina boia, piper, sare
Preparare
Prajeste feliile de paine, apoi intinde peste ele o pasta formata din avocado si lime. Presara pe deasupra boia, piper si sare.
4. Pizza pe paine
Daca ai prin casa cateva felii de paine pe care le ocolesc toti membrii familiei, prepara cu ajutorul lor pizza si vor disparea din farfurie cat vei clipi din ochi.
Ingrediente: cateva felii de paine, sos de rosii (preparat din bulion, piper si busuioc sau oregano), cascaval, kaizer, ceapa rosie, masline, ciuperci (poti sa adaugi si alte ingrediente)
Preparare
Intinde sosul de rosii pe feliile de paine, dupa care pune kaizerul, ceapa rosie, maslinele, ciupercile si presara cascaval ras pe deasupra. Pune feliile de paine inr-o tava si introdu-le in cuptor timp de 15-20 de minute. Verifica frecvent preparatul. Dupa ce este gata, scoate-l din cuptor si lasa-l putin la racit, apoi serveste-l alaturi deun pahar de vin rosu.
5. Sandwich-uri cu ciocolata
Poate ca suna ciudat combinatia, insa rezultatul final te va incanta.
Ingrediente: un sfert de cana de lapte condensat (gasesti AICI reteta), o tableta de ciocolata amaruie taiata marunt, o lingura si jumatate de un topit, 8 felii de paine, cateva linguri de chipsuri de ciocolata, doua linguri de alune maruntite (optional)
Preparare
Incalzeste laptele condensat, insa nu il lasa sa ajunga in punctul de fierbere, adauga ciocolata imediat, apoi asteapta un minut. Dupa aceea, amesteca pana se formeaza o crema. Da recipientul deoparte si lasa putin la racit. Intinde unt pe o parte a feliilor de paine, apoi si crema de ciocolata pe partea cealalta. Adauga chips-urile de ciocolata si alunele maruntite. Formeaza sandwichi-urile si pune-le intr-o tigaie timp de 1-2 minute pe ambele parti, la foc normal, pana se topeste ciocolata. Preseaza-le cu o spatula in acest timp. Serveste preparatul cat timp este cald.
6. Parfait cu paine
Parfait cu paine? Doar in aceasta combinatie gastronomica!
Ingrediente: 100 g de migdale maruntite, o tableta de ciocolata amaruie, o jumatate de cana de cafea tare, doua linguri de zahar, doua linguri de rom, cateva felii de paie taiate in cuburi (fara coaja), o cana si jumatate de smantana
Preparare
Preincalzeste cuptorul, apoi pune la prajit in el migdalele maruntite grosier (timp de 8 minute). Intre timp, topeste la bain-marie ciocolata. Ia recipientul de pe foc, insa ai grija sa se pastreze cald. Combina cafeaua cu zaharul si amesteca pana la topirea cristalelor. Toarna romul si pune si cuburile de paine. Lasa amestecul deoparte timp de 5 minute. Intre timp, amesteca smantana cu mixerul pana se formeaza o crema pufoasa. Pune o parte din crema de ciocolata in pahare, presara cuburile de paine, adauga o parte din smantana si o parte din migdale. Repeta inca o data acesti pasi, astfel incat sa obtii un desert pe trepte.
De acum painea mai veche nu va mai reprezenta o problema pentru tine. Incearca si tu aceste retete cu paine si cu siguranta papilele tale gustative vor fi rasfatate asa cum nu au mai fost niciodata. In plus, cei dragi vor fi impresionati de talentul tau culinar si de imaginatia de care dai dovada.
Sursele foto: kitchendaily.com, fusionpak.com