Mucenici de post
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
- Fierbere
Caracteristici
Cei 40 de mucenici sunt sarbatoriti in fiecare an de crestinii-ortodocsi la data de 9 martie, zi in care gospodinele prepara “sfintisorii”, colacei in forma cifrei opt. Traditia difera in functie de zona geografica, fiind cunoscut faptul ca in Moldova mucenicii sunt unsi cu miere, decorati cu nuca uscata si pisata si bagati la cuptor, in timp de sfintisorii muntenesti au aceeasi forma, dar sunt mai mici si se fierb in apa cu zahar, nuca si scortisoara.
Chiar daca aceasta traditie se respecta cu sfintenie in toate casele pe 9 martie, in timpul Postului Pastelui poti folosi o reteta de mucenici de post pentru a te bucura de un desert gustos si usor de preparat. Sfintisorii nu sunt doar un preparat cu tenta religioasa, ci pot fi considerati foarte usor un produs de patiserie.
Mucenici moldovenesti de post
Mucenicii moldovenesti se prepara, de obicei, cu aluat de cozonac, dar in timpul postului poti renunta la oua si lapte, pastrand, totusi, cele mai importante caracteristici ale sfintisorilor – forma cifrei opt, mierea de albine si nuca.
Timp de pregatire: 40-50 de minute (timp de dospit: 30-60 de minute, in tava: 15 minute)
Timp de gatire: 40 de minute
Ingrediente pentru colacei
- 500 grame de faina
- 250 ml apa
- un pliculet drojdie uscata/un cubulet de drojdie proaspata
- coaja rasa de la o lamaie
- coaja rasa de la jumatate de portocala
- doua pliculete de zahar vanilat
- jumatate de sticluta de esenta de vanilie sau de rom
- 200 grame de nuci zdrobite
- 100 ml ulei
- sare
Ingrediente pentru sirop
-o cana de zahar
- apa
- jumatate de sticluta de esenta de vanilie
- 8 linguri de miere
Instructiuni pentru pregatirea mucenicilor moldovenesti de post
Intr-un vas mai mare pune jumatate din cantitatea de faina si sarea, peste care vei adauga drojdia amestecata cu 250 ml de apa calduta. Amesteca bine si mai adauga apa, restul de faina, uleiul, zaharul vanilat, esenta, coaja rasa de lamaie si portocala.
Dupa ce incepe sa se ingroase aluatul, il poti framanta cu mana pana cand devine usor de modelat si nelipicios. Cand acesta se desprinde de pe marginea vasului, presara putina faina, acopera-l cu un prosop uscat si lasa-l la dospit intr-un loc calduros, timp de 30-60 de minute.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, poti incepe impartirea sa in bucati egale. Din aceste cantitati vei obtine in jur de 10 mucenici, in functie si de marimea pe care le-o dai. Fiecare bucata de aluat trebuie sa fie rulata pana cand obtii o fasie foarte lunga, de aproximativ 50 de centimetri. O pliezi la mijloc, apoi impletesti cele doua suluri.
Mai pliezi o data fasia impletita obtinuta, avand grija sa presezi capetele ca sa nu se desfaca, apoi formezi un colacel in forma cifrei opt. Repeta aceasta operatiune cu toate bucatile pe care le-ai format la inceput din aluat.
Asaza mucenicii obtinuti intr-o tava tapetata cu faina si mai lasa-i putin la crescut. In timpul acesta, poti prepara siropul de zahar. Dizolva o cana cu zahar (200 grame) in doua cani cu apa, apoi pune siropul la fiert si lasa-l timp de 10-15 minute la foc mediu. La final adauga restul esentei de vanilie sau de rom.
Pune tava cu mucenicii in cuptor, la foc mediu spre mare, timp de 30-40 de minute. Scoate din cuptor sfintisorii cand sunt frumos rumeniti si lasa-i putin sa se raceasca, dupa care unge-i cu siropul pregatit din zahar si apa. Toarna restul siropului in tava, pentru a se imbiba bine, apoi presara nuca din belsug si asaza-i pe un platou.
Pofta buna!
Mucenici muntenesti de post
Mucenicii muntenesti se prepara de obicei cu ingrediente de post, asa ca in cazul acestei retete nu trebuie sa renunti la nimic. Gasesti in comert mucenici deja formati din aluat, dar ii poti pregati si acasa.
Timp de pregatire: 30 de minute (timp de uscare: o ora)
Timp de gatire: 45 de minute
Ingrediente pentru aluat
- 500 g faina
- sare
- 250 ml apa
- 100 ml ulei
- (optional) zahar vanilat
Ingrediente pentru zeama
- 2 litri de apa
- 350 grame zahar
- sare
- doua pliculete de zahar vanilat
- esenta de vanilie sau de rom
- coaja rasa de lamaie
- coaja rasa de portocala
- o lingurita scortisoara
- 800 grame nuci
Instructiuni pentru pregatirea mucenicilor muntenesti de post
Se formeaza o coca din faina, sare, ulei si apa calduta (optional zahar vanilat), pe care trebuie sa o framanti pana cand aluatul devine usor de manevrat si nelipicios. Intinde o foaie subtire (2 mm), apoi formeaza mucenicii cu ajutorul aparatului special in forma de opt.
Daca nu ai o astfel de forma, poti taia din aluat bastonase de 3 cm din care sa formezi opturi. Pune sfintisorii obtinuti la uscat timp de o ora. In loc de uscarea lor, poti opta pentru coacerea in cuptor timp de cateva minute, intr-o tava pe care ai asezat hartie de copt.
In acest timp prepara zeama sau supa pentru mucenici. Pune la fiert apa in care ai adaugat zaharul si un varf de cutit de sare. Dupa gust, adauga coaja rasa de lamaie si de portocala, esenta de vanilie sau rom si zahar vanilat. Cand clocoteste apa, adauga mucenicii si lasa-i timp de 30 de minute. La final, se adauga scortisoara si nuca maruntita.
Pofta buna!
Foto 1: www.inluxembourg.blogspot.ro, Foto 2: www.ideiromanesti.blogspot.com