Rețetă de croissant ca în Franța: uite cum faci să iasă fraged și pufos

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețetă de croissant ca în Franța: uite cum faci să iasă fraged și pufos
Redactor Alexa Galgau
Miercuri, 19.10.2016

Cuprins

Caracteristici

Poate că nu poți să te muți la Paris pentru a savura cele mai bune produse de patiserie din lume, dar, dacă tu nu te duci în capitala Franței, vine capitala Franței la tine... în bucătărie. Dacă nimic nu face viața să pară mai frumoasă decât un croissant fraged savurat dimineața, la cafea sau ceai, atunci este clar că trebuie să înveți și tu să prepari acest tip de foietaj delicios.

Te avertizăm că nu este floare la ureche și va fi nevoie să exersezi de câteva ori până să îți iasă produsul exact ca în patiseriile pariziene, dar cine se poate plânge, mai ales că tot tu te vei delecta și cu rezultatele micilor tale „experimente” (care, cu siguranță, vor fi și ele delicioase)!

Iată cum să faci un croissant ca în Franța, fraged și gustos de te lingi pe degete!

Cum să faci croissante ca în Franța

Foietajul nu este ușor de făcut în casă - dacă nu ai mai făcut până acum, pregătește-te pentru un exercițiu de răbdare. Totuși rezultatul merită din plin, iar croissantele făcute în casă sunt infinit mai bune decât cele din comerț, așa că din când în când poți face acest efort!

Ingrediente: 

  • 115 ml lapte cald + 1 lingură de lapte;
  • 30 ml apă caldă;
  • 1 ou;
  • 325 g făină albă pentru pâine;
  • 1 linguriță de sare;
  • 2 lingurițe de zahăr pudră;
  • 200 g unt la temperatura camerei;
  • un pachețel de drojdie uscată;
  • 1 ou bătut ușor.

Mod de preparare:

  1. Pune oul, făina, sarea, zahărul, 25 g de unt și drojdia uscată într-un castron mare și amestecă totul cu o lingură de lemn. Adaugă treptat laptele cald și apa caldă, până se formează un aluat flexibil. Acoperă aluatul și pune-l deoparte să crească într-un loc cald, până își dublează volumul. 

  2. Pune aluatul pe o suprafață dată cu făină și înnoadă-l cu mâinile până începe să se simtă elastic. Pune înapoi aluatul în vas, acoperă-l și lasă-l la frigider o oră. După ce se scurge timpul, pune-l înapoi pe suprafața de lucru dată cu făină și rulează-l cu un sucitor într-o formă dreptunghiulară, de circa 50x20 cm.

  3. Separă restul de unt în trei porții, apoi ia o treime din el și presară-l pe 2/3 din aluat, în partea de sus, având grijă să păstrezi o margine de 1 cm pe fiecare latură. Împăturește partea de jos, cea pe care nu ai dat-o cu unt, spre interior, apoi împăturește și partea dată cu unt, acoperind restul de aluat. 

  4. Întoarce aluatul la 90 de grade, astfel încât să ai marginile deschise sus și jos, și sigilează-le cu ajutorul sucitorului. Mai departe, apasă aluatul din loc în loc, la distanțe egale, pentru a crea mici „buzunare” cu aer (astfel, croissantul va ieși pufos și aerat). Lasă aluatul la frigider o jumătate de oră, pentru ca untul să nu se topească și să devină lipcios.

  5. Ia aluatul și întinde-l din nou cu ajutorul sucitorului în aceeași formă dreptunghiulară, repetând toți pașii de mai sus de două ori, până termini tot untul. De fiecare dată trebuie să pui aluatul la frigider, ca la început. 

  6. După ce a stat la frigider încă 30 de minute, aluatul de croissant ca în Franța poate să fie rulat într-un dreptunghi mare de 50x30 cm și apoi tăiat în jumătate pe lungime. Fiecare jumătate trebuie divizată în 6 triunghiuri. Ia fiecare triunghi în parte și unge-l cu oul bătut amestecat cu o lingură de lapte, cu ajutorul unei pensule pentru patiserie. Apoi rulează lejer de la bază înspre vârf și pune-l pe tavă. Dă croissantul cu ou bătut și la suprafață. Repetă acest pas pentru toate cele 12 croissante. 

  7. Acum poți să pui la crescut croissantele, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, timp de o oră. După ce se scurge timpul, introdu-le în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și lasă-le 20 de minute să se rumenească. Untul netopit din interior le va face pufoase și le va da acel gust inconfundabil al croissantelor franțuzești. 

Dacă nu vrei să prepari croissantele imediat, poți să le pui și la congelator. Pune tava cu croissantele direct în congelator, apoi, după ce îngheață, poți să le pui în pungi sigilabile. Atunci când vrei să le gătești, scoate-le la temperatura camerei peste noapte și pune-le la cuptor dimineața, pentru micul dejun. 

Croissantele ca în Franța nu se fac bătând din palme, dar, dacă te obișnuiești cu această rețetă, nu vei mai cumpăra niciodată produse de patiserie din comerț!

Află și cum să faci croissante franțuzești cu umplutură orientală!

Vezi si
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Raluca Margean | Miercuri, 19.10.2016
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Miercuri, 19.10.2016
Articolul urmator »
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024
Incepe quiz
Cum saruti? Uite ce spune despre tine.
Cum saruti? Uite ce spune despre tine.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe