Sufleu de dovlecei cremos si rafinat
Cuprins
Reteta de sufleu de dovlecei
Ingrediente (pentru 4 portii):
2-3 dovlecei mici (cei mari au prea multi samburi) dati pe razatoare
1 ceapa
1 catel de usturoi
6 oua
200 g de branza Gruyere sau Cheddar data pe razatoare (poti folosi si un alt tip de branza sau cascaval, insa cele doua pot fi usor gasite in orice supermarket si se potrivesc de minune in acest preparat)
patrunjel
ulei de masline
unt
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Intr-o tigaie pune 2-3 linguri de ulei de masline, ceapa taiata marunt si usturoiul pisat si lasa-le pentru aproximativ 5 minute sau pana se inmoaie. Adauga dovleceii, sare si piper dupa gust si lasa totul pe foc pana ce dovleceii s-au inmuiat complet si apa din ei s-a evaporat.
Separa ouale si pune galbenusurile intr-un bol impreuna cu branza, putina sare si piper. Adauga patrunjelul maruntit bine si legumele deja preparate la pasul anterior.
Separat bate albusurile pana ce devin spuma, apoi incorporeaza-le in amestecul de galbenus si legume avand grija sa pastrezi cat mai mult din aer.
Unge cu unt patru forme pentru sufleu rezistente la temperaturi inalte si toarna in ele compozitia de ou, dovlecel si branza. Lasa-le la cuptor pentru aproximativ 15 minute sau pana au crescut frumos si au capatat o crusta de culoare aurie.
Sufleul de dovlecei se serveste cald.
Pont: Daca vrei ca sufleul de dovlecei sa aiba o textura mai ferma, sa fie mai consistent si mai satios, poti adauga in amestecul de galbenul si legume un fel de sos bechamel. Tot ce trebuie sa faci este sa topesti 50 de grame de unt, la care adaugi 50 de grame de faina amestecand in continuu. Dupa aproximativ 1 minut, adauga 250 ml de lapte, continuand sa amesteci pentru a evita formarea de cocoloase. Aduga sosul peste amestecul de legume si branza, inainte de a incorpora albusurile batute. Daca prepari sosul bechamel, este posibil sa fie nevoie sa ajustezi un pic ingredientele - vei avea nevoie de mai putine oua (4 in loc de 6).
Asta e tot ce trebuie sa faci pentru a savura un delicios sufleu de dovlecei! Pofta buna si inspiratie maxima in bucatarie!