Rețete delicioase
Înapoi la

Prăjitura Albinița sau Dulcineea: preparatul cu foi cu miere care îți lasă gura apă

Prăjitura Albinița sau Dulcineea: preparatul cu foi cu miere care îți lasă gura apă

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
500
Prăjitura Albinița sau Dulcineea: preparatul cu foi cu miere care îți lasă gura apă

Caracteristici

Cunoscută și sub denumirea de prăjitura Dulcineea sau Mimoza, prăjitura Albinița reprezintă un desert delicios și fraged care ți se topește în gură. Obținută pe bază de foi cu miere și cremă de griș cu lapte vanilat, această prăjitură are o textură ușoară și pufoasă. Contrastul dintre aroma vanilată a cremei de lapte și gustul acrișor al gemului va reprezenta o adevărată plăcere pentru papilele tale gustative, așadar îți prezentăm în acest articol cum să prepari prăjitura delicioasă!

Prăjitura Albinița: rețeta veche

Prăjitură tăiată bucăți mici și aranjată pe farfurie

Aceasta este rețeta păjiturii Albinița pe care o făceau bunicile noastre. Ține cont că acest desert se va frăgezi bine de-abia a doua zi după ce a fost făcută, astfel trebuie să te înarmezi cu mai multă răbdare. Ar fi bine să nu fii pofticioasă, pentru că altfel îți va fi greu să reziști cele 24 de ore!

Ingrediente pentru foi:

  • 900 g făină
  • 250 g zahăr tos
  • 200 g miere
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • 1 lingură rasă de bicarbonat de sodiu
  • 120 g de unt gras (min. 80% grăsime)
  • 2 ouă
  • 50-100 ml lapte rece

Dacă vrei să-ți iasă rețeta exact ca cea a bunicii tale, atunci folosește și coaja rasă de la o portocală sau lămâie (chiar dacă acest ingredient este opțional, se recomandă a fi folosit pentru un plus de savoare).

Ingrediente pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 250 g zahăr
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • Un vârf de sare
  • 120 g griș
  • 300 g unt gras (min. 80% grăsime) și moale
  • 1 borcan de gem (caise sau zmeură)
  • zahăr pudră pentru decor

Foi de aluat de prăjitură

Mod de preparare foi:

  1. Pune mierea, untul și zahărul într-o cratiță pe foc. Amestecă și lasă pe foc până ce zahărul se topește complet. Când este gata, pune deoparte și lasă să se răcească puțin.
  2. Adaugă vanilia, coaja rasă de la o jumătate de portocală, cele două ouă întregi și mixează bine. Adaugă făina în ploaie și bicarbonatul.
  3. Adaugă treptat câteva linguri de lapte rece pentru ca aluatul să se lege mai bine.
  4. Introdu aluatul la frigider timp de aproximativ 10 minute, apoi scoate-l și lasă-l afară încă 15 de minute.
  5. Împarte aluatul în 4 porții egale și întinde-l pe masa de lucru ca să formezi foi subțiri care să încapă întava de copt.
  6. Așează foile pe hârtia de copt și pune-le în 4 tăvi separate.
  7. Introdu tăvile în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius până devin aurii și cresc ușor.

Mod de preparare cremă:

  1. Pune laptele să fiarbă, împreună cu un strop de sare. Adaugă pliculețul de vanilie și zahărul tos.
  2. Când începe să fiarbă, adaugă grișul în ploaie și amestecă bine. Fierbe aproximativ 4-5 minute, amestecând tot timpul ca să nu se facă cocoloașe.
  3. Pune deoparte grișul ca să se răcească puțin, apoi adaugă untul moale și amestecă bine cu mixerul până se omogenizează!

Asamblare și decorare prăjitura Albinuța:

  1. Când este gata crema, întinde jumătate pe o foaie de aluat coaptă. Adaugă deasupra o altă foaie de aluat, pe care o umpli cu dulceață. Pe deasupra pui o altă foaie de aluat pe care o umpli cu crema rămasă. Adaugă și ultima foaie de aluat și prăjitura Albinuța este aproape gata!
  2. Pune o foaie de copt peste prăjitură și apoi așează o greutate (cărți sau altceva) pentru a presa bine foile. Las-o în cămară până a doua zi, apoi scoate greutățile. Decoreaz-o cu zahăr pudră și mai las-o câteva ore la frăgezit, apoi o poți servi.

Prăjitura Albinița de post

Pentru zilele anului în care se ține post, poți încerca o variantă foarte bună de prăjitură Dulcineea cu bulion. Deși pare ciudat să pui bulion într-un desert, vă garantăm că această rețetă este delicioasă. Iată un video cu modul de preparare al prăjiturii Albinița pentru a-ți fi mai ușor s-o prepari:

Ingrediente pentru foi:

  • 200 ml de ulei
  • 250 g de bulion
  • 100 ml de apă
  • 100 g zahăr pudră
  • 15 ml esență de vanilie
  • 10 g bicarbonat de sodiu
  • Sare
  • 750 g de făină

Ingrediente pentru cremă:

  • 200 g de zahăr
  • 15 ml de esență de vanilie
  • 160 g de griș
  • 1 lapte de post
  • 100 g de unt vegetal
  • 200 gr de gem de prune
  • Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare foi:

  1. Adaugă într-un bol uleiul, bulionul și apa și amestecă bine până se omogenizează.
  2. Adaugă zahărul pudră, esența de vanilie, bicarbonatul de sosiu și un vârf de sare și amestecă până se topește zahărul.
  3. Adaugă treptat făina și amestecă. Când începe să se îngroașe aluatul, frământă cu mâna până se încorporează toată făina.
  4. Presară pe blatul de lucru puțină făină și întinde aluatul. Mai amestecă puțin, apoi taie aluatul în 4 bucăți.
  5. Pune aluatul pe o hârtie de copt și întinde până formezi o foaie subțire. Aranjează apoi foaia de aluat pe o tavă. Procedează la fel pentru toate cele 4 bucăți de aluat.
  6. Pune tăvile cu aluat în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius și lasă-le la copt timp de aproximativ 10 minute.

Mod de preparare cremă:

  1. Pune laptele la fiert, cu puțină sare și adaugă zahărul și esența de vanilie. Amestecă și pune și grișul în ploaie, ca să nu se facă cocoloașe.
  2. Când este gata grișul cu lapte, adaugă untul moale și amestecă bine până se omogenizează. Pune apoi deoparte crema să se răcească.
  3. Întinde uniform jumătate din cantitatea de cremă pe o foaie de aluat, apoi aranjează deasupra o altă foaie. Adaugă gem de pune și întinde pe toată suprafața foii. Aranjează deasupra încă o foaie, jumătatea de cremă rămasă și ultima foaie de aluat. Presară zahăr pudră deasupra și lasă prăjitura Albinuța de post să se frăgezească 24 de ore înainte de servire.

Rețeta de prăjitură Albinița cu foi de zahăr ars

Prăjituă pe farfurie și o linguriță

O altă variantă foarte gustoasă de prăjitură Albinița este cea cu foi de zahăr ars. Ușor crocantă, această rețetă va fi pe placul celor mici. Îți prezentăm în continuare cum s-o pregătești ca să-ți iasă perfect!

Ingrediente pentru foi:

  • 2 gălbenușuri de ou
  • 250g zahăr
  • 180 ml ulei
  • 180 ml lapte
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 500-600g de făină

Ingrediente prăjitură pe un blat de lucru

Ingrediente pentru crema de nuci:

Ingrediente pentru crema de griș:

  • 300 ml lapte
  • 100g zahăr
  • 4 linguri de griș
  • 200g unt gras
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare foi:

  1. Pune jumătate din cantitatea de zahăr la foc pentru caramelizare, apoi se adaugă laptele. Când se dizolvă zahărul în lapte, se adaugă bicarbonatul de sodiu.
  2. Mixează gălbenușurile cu zahărul rămas, apoi adaugă uleiul. Amestecă bine și apoi toarnă caramelul dizolvat.
  3. Adaugă făina în ploaie până obții un aluat nelipicios și o consistență nu foarte fermă. Împarte aluatul în 3 părți egale și întinde fiecare bucată pe o foaie de copt.
  4. Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pune fiecare foaie pe o tavă și introdu-le în cuptor. Coace foile aproximativ 12-15 minute.

Mod de preparare creme și asamblare prăjitură Albinița:

  1. Pune laptele la fiert, mărunțește bine nucile, apoi adaugă-le în laptele fierbinte.
  2. Adaugă magiunul și amestecă bine.
  3. Fă grișul cu lapte, apoi adaugă untul moale și extractul de vanilie. Amestecă bine până se omogenizează.
  4. Asamblează prăjitura Albinița, punând foile de zahăr ars, apoi crema de nuci și magiun, altă foaie, crema de griș și la sfârșit ultima foaie de aluat.
  5. Pune o greutate peste prăjitură și las-o la rece în frigider câteva ore sau peste noapte.

Prăjitura Albinița cu cremă de griș

Aproape toate variantele de prăjitură Albinița se fac cu cremă de griș. Aceasta este de fapt grișul cu lapte clasic, la care se adaugă unt moale și esență de vanilie pentru o aromă deosebită. Este important atunci când adaugi grișul să-l pui în ploaie și să amesteci constant pentru a nu se face cocoloși.  

Rețeta de prăjitură Albinița cu cremă de vanilie

Dacă vrei să încerci o altfel de rețetă, îți recomandăm să înlocuiești crema de griș cu o cremă de vanilie și să adaugi deasupra o bezea. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum se prepară!

Prăjitură cu foi

Ingrediente pentru foi:

  • 3 gălbenușuri
  • 500g zahăr
  • 10 linguri de ulei
  • 200 ml de apă
  • 2 linguri de bicarbonat de sodiu
  • 800g de făină

Ingrediente pentru crema de vanilie:

  • 1 pliculeț de budincă de vanilie
  • 5 linguri de zahăr
  • 300-350 l de lapte rece
  • 1 esență de vanilie
  • 180g de unt
  • Câteva linguri de gem de caise

Ingrediente pentru bezea:

  • 3 albușuri
  • 5-6 linguri de zahăr
  • 1 lingură de suc de lămâie

Mod de preparare foi:

  1. Pune 200 g de zahăr la caramelizat, apoi se adaugă apă și se ține pe foc până se dizolvă tot zahărul. Pune apoi deoparte să se răcească.
  2. Într-o oală mare, amestecă gălbenușurile cu zahărul rămas (300g), apoi adaugă uleiul, bicarbonatul și siropul de zahăr ars. Amestecă bine și pune pe foc. Lasă compoziția până dă în clocot. Ia amestecul de pe foc și lasă-l să se răcească.
  3. Adaugă apoi făina în ploaie. Amestecă până obții un aluat care nu se lipește.
  4. Lasă-l câteva minute să se odihnească (5-10 minute), apoi taie aluatul în 4 bucăți egale.
  5. Întinde fiecare bucată de aluat pe o hârtie de copt până se obține o foaie subțire.
  6. Adaugă foile într-o tavă și introdu-le în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.
  7. Când sunt aurii, se scot din cuptor și se pun deoparte.

Mod de preparare cremă de vanilie:

  1. Budinca de vanilie se amestecă cu zahărul și laptele rece.
  2. Pune compoziția pe foc, amestecând tot timpul până se îngroașă. Apoi lasă la răcit și după aceea mixează budinca cu untul și esența de vanilie.

Mod de preparare bezea și asamblare prăjitură Albinița: 

  1. Bate albușurile cu sucul de lămâie până se formează o spumă tare. Adaugă treptat zahărul și pune vasul pe baie de aburi.
  2. Bate în continuare până se întărește bine (nu mai curge).
  3. Întinde jumătate din crema de vanilie pe o foaie de aluat, apoi pune deasupra a doua foaie. Întinde gemul de caise pe a doua foaie. Continuă cu a treia foiae pe care întinzi crema de vanilie rămasă și ultima foaie deasupra. Presează-le bine, apoi adaugă bezeaua și presară câțiva fulgi de ciocolată deasupra.
  4. Lasă prăjitura la răcit până a doua sau a treia zi, după ce s-a înmuiat.

Așadar, prăjitura Albinița este un desert delicios, fraged și pufos pe care îl va îndrăgi toată familia. Ține cont de sfaturile din acest articol ca să-ți iasă excelent!

Articolul urmator
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
Planifică-ți luna de miere de vis și îți spunem când te căsătorești!
Incepe quiz
Planifică-ți luna de miere de vis și îți spunem când te căsătorești!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.