Rețeta de cozonac care se desface fâșii

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
500
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Redactor Raluca Margean
Vineri, 17.11.2023

Cel mai bun cozonac este acela moale, extra pufos, care se desface fâșii și ți se topește în gură. Dacă vrei să faci un astfel de cozonac, ești exact în locul care trebuie. Îți vom dezvălui, în cele ce urmează, rețeta secretă pentru cel mai gustos cozonac pe care l-ai mâncat vreodată!

Cuprins

Caracteristici

Trucuri pentru un cozonac extra pufos

Înainte de a afla rețeta cozonacului care se desface fâșii și de a te apuca de lucru, trebuie să știi câteva lucruri esențiale. Iată care sunt acestea:

Frământarea și dospirea adecvată a aluatului

Pentru a obține textura extra pufoasă a cozonacului, aluatul trebuie frământat foarte bine. De obicei, se recomandă frământarea aluatului cu mâna cel puțin o oră. De asemenea, în timpul frământării aluatul trebuie pliat (împăturit) de mai multe ori și trântit ușor pe suprafața de lucru.

Bucătar care frământă aluat
Sursa foto: Pexels.com

Frământarea îndelungată ajută la formarea rețelei de gluten, care este esențială pentru textura pufoasă. Dacă ai robot de bucătărie, ești norocoasă. În acest caz, introduci aluatul în robot și-l lași să se frământe la viteză medie în 3-4 reprize de câte 10 minute, cu câte 5 minute pauză între frământări.

La fel de importantă precum frământarea este și dospirea aluatului. Acesta trebuie lăsat să crească într-un loc călduț, fără curenți de aer (de exemplu 1-2 ore în cuptorul cu becul aprins).

Făină de calitate

Cea mai bună făină pentru cozonacul pufos este cea care conține peste 10% proteine. Proteinele ajută la dezvoltarea glutenului din aluat, și astfel la creșterea elasticității sale.

Umplutura și aromele adăugate

Adăugarea ingredientelor precum nuci, cacao, rahat, fructe uscate, coji de portocală confiate sau rondele de ciocolată între straturile de aluat poate aduce un plus de textură și savoare cozonacului tău.

Temperatură potrivită de coacere și păstrarea umidității

Coacerea la o temperatură constantă și potrivită în cuptor (250 grade Celsius) este esențială pentru a păstra umiditatea în aluat și pentru a asigura o coacere uniformă.

Un truc des folosit pentru păstrarea umidității este acela de a pune o tavă cu apă în cuptor în timpul coacerii. Umiditatea poate contribui la textura pufoasă a cozonacului.

Răcirea corectă

După ce cozonacul este scos din cuptor, este important să-l lași să se răcească pe un grătar pentru a permite circulația aerului și pentru a evita condensul care ar putea face aluatul să devină umed și să piardă din textura pufoasă.

Rețeta delicioasă a cozonacului care se desface fâșii

Cozonaci proaspeți
Sursa foto: iStock.com

Cu o textură pufoasă și o aromă delicioasă de vanilie și coajă de portocale, acest cozonac îți va încânta papilele gustative. Coaja crocantă, delicioasă completează perfect gustul final, adăugând un plus de savoare. Fiecare felie din acest cozonac va fi o recompensă pentru simțurile tale! Iată ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară:

Ingrediente pentru aluat:

  • 650 g făină albă cu peste 10% proteine
  • 100 g lapte cald
  • 120 g zahăr
  • 7 g drojdie uscată
  • 60 g iaurt simplu
  • 40 g miere
  • 2 ouă întregi + 2 gălbenușuri
  • 20 ml rom, cognac sau alt brandy
  • 12 g sare
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • Coji rase de la o lămâie și o portocală
  • 150 g unt gras moale
  • Ingrediente pentru umplutură: 
  • 450 g miez de nucă măcinată
  • 20 g pudră de cacao
  • 240 g zahăr + 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 240 g lapte
  • Un praf de sare
  • 140 g stafide
  • 60 g coji confiate de portocală

Ingrediente pentru coaja crocantă:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 30 ml lapte
  • un praf de sare
  • Opțional pentru decor: miez de nucă sau zahăr granulat special pentru copt

Mod de preparare:

  1. Încălzește laptele și adaugă drojdia, 1 lingură de zahăr și 100 g de făină. Lasă drojdia să se activeze timp de 10 minute.
  2. Amestecă bine până obții o pastă, apoi lasă la dospit 30 de minute.
  3. Rade coaja de portocală și lămâie, apoi stoarce sucul de portocale.
  4. Pune stafidele în sucul de portocale, amestecat cu 20 ml de lichior de portocale, rom sau cognac.
  5. Pune cele 2 ouă întregi + 2 gălbenușuri într-un bol, adaugă sare și bate-le bine. Adaugă apoi cojile rase de portocală și lămâie, vanilia și 20 de ml de rom.
  6. Pune restul de făină într-un bol mare sau robotul de bucătărie de frământat. Adaugă drojdia, zahărul rămas, iaurtul, mierea și ouăle bătute. Frământă bine aluatul. Dacă îl frămânți manual, este nevoie de 1-2 ore de frământat, împăturit și trântit de masa de lucru. Dacă îl pui în robotul de bucătărie, lasă-l 10 minute, apoi pauză 5 minute, încă 10 minute de frământat și încă 5 minute pauză.
  7. Acum adaugă treptat (cu lingurița) untul moale la temperatura camerei și mai frământă 10 minute. Mai lasă 5 minute pauză, apoi ultima frământare de 10 minute.
  8. Împachetează aluatul și pune-l la dospit la loc călduț. După 1 oră împachetează din nou aluatul, iar apoi mai lasă-l la dospit încă 1 oră.
  9. Desfă aluatul și pune-l în formă de franzelă. Acoperă-l cu folie de plastic și lasă-l să se odihnească 15 minute.
  10. Trage bagheta de aluat din părțile laterale pentru a o lungi, răsucește-o, acoper-o cu folia de plastic și apoi mai las-o să se odihnească pentru încă 15 minute.
  11. Taie în 4 părți egale, formează bile, acoperă-le cu folie de plastic și mai lasă-le 15 minute, timp în care pregătești umplutura cu nucă.
  12. Amestecă nuca mărunțită cu pudra de cacao. Separat, pune o oală pe foc cu laptele, zahărul, și vanilia. Când începe să clocotească, varsă peste amestecul din nucă și cacao. Lasă să se răcească la temperatura camerei.
  13. Ia bilele de aluat, întinde-le ca pe niște baghete foarte lungi și mai lasă-le 15 minute acoperite cu folia din plastic.
  14. Întinde prima baghetă ca să formezi o foaie dreptunghiulară de aluat. Pune peste aluat 1/4 din umplutura de nucă, 1/4 din stafidele înmuiate în rom și 1/4 din cojile de portocale confiate. Rulează aluatul strâns până obții o ruladă mai subțire. Procedează la fel cu restul de aluat. La final vei avea 4 rulade subțiri.
  15. Împletește câte 2 rulade pentru 1 cozonac.
  16. Tapetează o tavă de copt specială pentru cozonac cu hârtie de copt și adaugă 1 cozonac înăuntru. Procedează la fel și pentru cel de-al doilea cozonac .
  17. Acoperă cu o folie de plastic și pune tăvile la loc cald pentru dospit până se dublează în volum (poate dura chiar și 3 ore).
  18. Preîncălzește cuptorul la 250 grade Celsius. Când s-a încins, pune pe fundul cuptorul o tăviță cu apă pentru a păstra umiditatea necesară obținerii texturii pufoase.
  19. Freacă un gălbenuș cu puțin lapte și sare, iar chiar înainte de a introduce cozonacii în cuptor, descoperă folia de plastic și unge-i deasupra cu acest amestec.  
  20. Decorează-i cu nucă sau zahăr, redu temperatura la 170 grade Celsius și lasă-i la copt timp de 30 de minute. După această perioadă, acoperă-i cu hârtie de copt și mai lasă-i la copt încă 30 de minute.
  21. Când sunt gata, scoate-i din forme și lasă-i la răcit. Întoarce-i de pe o parte pe alta din 15 în 15 minute.

Servește această minune de cozonac care se desface fâșii și bucură-te de aromele și mirosurile sale senzaționale. Iar dacă ești o mare admiratoare a cozonacilor, te invităm să citești și: Cele mai bune 9 reţete de cozonac

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Savoriurbane.com

Articolul urmator »
Piure de cartofi dulci: rețeta simplă și delicioasă
Piure de cartofi dulci: rețeta simplă și delicioasă
Raluca Margean | Miercuri, 24.07.2024
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe