Rețete delicioase
Înapoi la

Reteta de primavara pentru salata de untisor

Andreea Gluh, redactor

Este primavara, natura a renascut, asa ca este momentul sa profiti din plin de beneficiile verdeturilor. In piete gasesti numeroase produse din aceasta categorie, de la ceapa si usturoi verde pana la plante ale caror beneficii au fost uitate. Printre acestea din urma se numara si untisorul, care, pe langa un gust deosebit, are numeroase proprietati, de care te poti bucura daca il consumi sub forma salatelor.

Afla si tu, in cele ce urmeaza, care este reteta salatei de untisor si ce proprietati are aceasta!

Untisorul si beneficiile consumului acestei plante

Untisorul (Ranunculus ficaria), cunoscut in popor si sub denumirea de salatica sau scanteiuta, este o planta care creste pe solurile umede din zonele impadurite, unde soarele nu patrunde intotdeauna. Frunzele untisorului sunt rotunde, lucioase si pot fi recoltate pentru a fi consumate in lunile martie si aprilie. Este indicat ca ele sa fie consumate inainte de inflorirea plantei, pentru ca altfel risti sa te intoxici cu protoanemonina, un acid care afecteaza functionarea organelor interne, cauzand greturi, voma si paralizie.

Printre beneficiile untisorului se numara stimularea digestiei prin cresterea cantitatii de secretie gastrica. De aceea, este indicat sa se consume fripturile de porc si de miel cu o astfel de salata, mai ales ca aceste preparate pot "pica greu la stomac", dupa cum se spune in popor.

Untisorul amelioreaza alergiile, starile de astenie  si inflamatiile, precum cele venoase, care duc la aparitia hemoroizilor sau a varicelor. De asemenea, contribuie la normalizarea nivelului de colesterol din sange, a tensiunii arteriale si te ajuta sa previi unele boli degenerative, cum ar fi cataracta si Alzheimerul. In plus, untisorul este bogat in vitaminele C si E, in calciu, potasiu si fier.

Reteta pentru salata de untisor

Timp de pregatire: 5 minute

Dificultatea retetei: redusa

Pentru a prepara aceasta salata, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

- o legatura de untisor;

- 3 rosii;

- cateva fire de marar proaspat;

- 3 linguri de ulei de masline;

- zeama de la o jumatate de lamaie;

- sare si piper dupa gust.

Spala bine frunzele de untisor, rupe-le coditele si toaca-le. Taie rosiile si mararul, apoi amesteca toate aceste ingrediente cu uleiul de masline si adauga zeama de lamaie. Condimenteaza salata in functie de preferinte.

Iata si cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont!

Cantitatea maxima admisa de untisor pentru un adult este de 100 de grame pe zi, asa ca nu exagera in ceea ce priveste consumul acestei salate. De asemenea, daca vrei ca beneficiile acestui preparat sa fie vizibile intr-un timp record, ii poti potenta proprietatile prin amestecul untisorului cu leurda.

Pofta buna!

Incearca si tu sa prepari salata de untisor in aceasta primavara, pentru a te bucura de gustul placut acestei plante, dar si de proprietatile ei. Consumata cu grija, iti va aduce numeroase beneficii.

Articolul urmator Cum să faci piftie după rețeta lui Cătălin Scărlătescu

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.