Rețete delicioase
Înapoi la

Scutecele domnului: rețeta clasică

Scutecele domnului: rețeta clasică

Redactor Raluca Margean

Scutecele Domnului este un desert delicios, servit în mod tradițional în Ajun de Crăciun, însă este atât de bun încât vei dori să-l pregătești de mai multe ori pe an, nu doar cu ocazia aceste sărbători speciale. Ți-am pregătit în acest articol rețeta clasică, dar și o varianță grecească, savurează-le pe amândouă alături de familie și prieteni!

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
500
Scutecele domnului: rețeta clasică

Caracteristici

Rețeta tradițională de Scutecele Domnului

Sunt mai multe variante de rețete de Scutecele Domnului, aceasta este una dintre cel mai des întâlnite. Este foarte simplu de realizat și nu necesită foarte multe ingrediente.

Ingrediente pentru foi:

  • 500 grame de făină
  • Un vârf de linguriță de sare
  • 250 ml de apă caldă
  • Ingrediente pentru umplutură:
  • 300 grame miez de nucă
  • 100 grame de zahăr sau miere
  • Coajă rasă de la 1 portocală și 1 lămâie
  • 1 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare:

  1. Amestecă toate ingredientele pentru foi, până se obține un aluat cu textură omogenă.
  2. Taie aluatul în bucăți egale potrivite.
  3. Pe masa de lucru se presară făină și se va întinde fiecare bucată de aluat până se subțiază.
  4. Fiecare foaie de aluat se așează într-o tigaie și se coace pe aragaz, la foc mediu, pe ambele părți.
  5. În prealabil se topește la foc mic mierea pentru a fi întinsă peste aluat.
  6. Așează prima foaie coaptă pe un platou, apoi toarnă puțină miere peste ea. Presară apoi puțin miez de nucă tocat, coajă de lămâie și portocală și opțional - esență de vanilie.
  7. Pune apoi a doua foaie și repetă procedura până se termină toate foile de aluat.
  8. Lasă peste noapte la rece și consumă desertul a doua zi, tăind felii, ca la tort.

Rețeta grecească pentru Scutecele Domnului

O altă rețetă pentru acest desert delicios include mai multe ingrediente și o altă variantă de prezentare. Dacă în prima rețetă Scutecele Domnului era pregătit ca un tort, în această variantă se va face chiar în formă de scutece.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 6 ouă
  • 3 +1/2 căni de făină
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1/2 cană ulei de măsline
  • Coaja rasă de la 1 portocală
  • Ulei pentru păjit
  • 1/2 cană de miere
  • 1/2 cană de apă
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 lingura suc de lămâie
  • Fistic tocat
  • Zahăr pudră

Mod de preparare:

  1. Bate ouăle până devin ușoare și pufoase. 
  2. Amestecă făina cernută prin sită cu sarea și praful de copt și incorporează treptat făina cu ouăle.
  3. Pune aluatul pe blatul de lucru, adaugă uleiul de măsline, câte puțin și coaja rasă de portocală. Frământă aluatul până devine omogen, aproximativ 10 minute.
  4. Pune aluatul pe un blat de lucru presărat în prealabil cu făină și întinde până obții o foaie mai subțire.
  5. Taie foaia de aluat în mai multe pătrate egale, apoi îndoaie în triunghiuri și unește  capetele pentru a forma scutece. Apasă colțurile ușor, dar ferm ca să nu se desfacă Scutecele Domnului.
  6. Încinge într-o tigaie adâncă o cantitate mai mare de ulei, apoi pune scutecele în uleiul încins și prăjește-le pe fiecare parte, până se rumenesc. Când sunt gata, scoate-le din tigaie și pune-le pe prosoape de hârtie pentru a se scurge bine de grăsime.
  7. Pune mierea și apa la fiert într-o cratiță și amestecă cu scorțișoara și sucul de lămâie. Redu focul și fierbe timp de 1- 2 minute.
  8. Adaugă siropul de miere peste scutece și stropește-le cu fistic tocat, apoi cu zahăr pudră.
  9. Când scutecele sunt complet uscate, se pun într-o tavă și se acoperă peste noapte.

Așadar, Scutecele Domnului este un desert ușor de făcut și atât de delicios, încât vei dori să-l pregătești nu doar de Crăciun, ci și cu alte ocazii.

Citește și: Desertul tău de post cu migdale: Biancomangiare

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: catholicculture.orgromaniantraditionalcuisine

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.