Sosul romesco, reteta de care ai nevoie pentru un gratar perfect

Timp de gătire:
5-10 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Sosul romesco, reteta de care ai nevoie pentru un gratar perfect
Viorica Ghinea, redactor
Miercuri, 30.05.2018

Cuprins

Caracteristici

Sosul romesco, denumit si romanesco, este unul dintre sosurile de baza in bucataria spaniola. Reteta este usor de pregatit, iar rezultatul culinar va impresiona pana si papilele gustative ale celor mai pretentioase persoane. Iata cum se prepara sosul care iti poate face gratarul excelent!

Ingrediente pentru sosul romesco

  • 4 rosii medii (fara coaja);
  • o capatana de usturoi;
  • 80 ml ulei de masline;
  • 40 g de migdale;
  • 40 g de alune decojite;
  • 1 ardei rosu iute si uscat/1 lingurita de paprika;
  • 1-2 linguri de otet (de preferat balsamic);
  • sare și piper după gust;

Ingrediente salvatoare:

  • 2 linguri de vin rosu;
  • 1 felie de paine uscata ori prajita;

Cum prepari sosul romesco

  1. Pune rosiile decojite si jumatate din capatana de usturoi intr-o tava, dupa care stropeste-le cu putin ulei de masline si introdu vasul in cuptorul preincalzit.
  2. Tine ingredientele in cuptor pana se caramelizeaza putin, insa ai grija sa nu se arda. Verifica treptat starea legumelor in acest timp.
  3. Intre timp, pune o lingura de ulei intr-o tigaie mica si pregateste alunele si migdalele pentru prajit.
  4. Agita frecvent vasul astfel incat ingredientele sa se prajeasca pe ambele parti, aproximativ 5-6 minute.
  5. Pune-le pe un servetel de hartie, apoi intr-un robot de bucatarie alaturi de o lingura de usturoi pisat, ardeiul iute si uscat si rosiile coapte la cuptor.
  6. Preasara sare si porneste robotul de bucatarie. Treptat, ca atunci cand prepari maioneza, adauga uleiul de masline. Incorporeaza otetul, apoi degusta preparatul pentru a-l potrivi de gust.

Sosul romesco ar trebui sa aiba o textura cremoasa, nici prea groasa, nici prea subtire. Daca nu esti multumita de ea, poti apela la cateva ingrediente salvatoare. Spre exemplu, daca sosul romanesco este prea gros, adauga una ori doua linguri de vin rosu. In schimb, daca este prea subtire, presara cateva bucatele de paine uscata in compozitia lui.

sos romesco la gratar

Sosul romesco este reteta de care ai nevoie pentru ca gratarul sa fie perfect. Poate fi servit cu carne de porc, pui, peste si legume. Mai mult de atat, il poti consuma alaturi de paste, in sandwich-uri si chiar cu creveti.

 

Vezi si
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Miercuri, 30.05.2018
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu | Miercuri, 30.05.2018
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Miercuri, 30.05.2018
Articolul urmator »
Piure de cartofi dulci: rețeta simplă și delicioasă
Piure de cartofi dulci: rețeta simplă și delicioasă
Raluca Margean | Miercuri, 24.07.2024
Incepe quiz
De ce tip de prieteni ai nevoie?
De ce tip de prieteni ai nevoie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024

Ne găsești pe