Tasche cu pegmez

O alta reteta de demult...de demult tare! A trecut ceva vreme de cand eu insami nu am mai mancat asa ceva, mai mare pacatul, pentru ca e un desert pe cat de simplu, pe atat de bun. Surprinzatoare alaturare de aluat de taitei, cu umplutura de gem de prune gros, de abia pica de pe lingura - acela e "pegmezul" la banateni, plonjate in pesmet rumenit in unt si stropite cu smantana dulce. Astea sunt ta?chele cu pegmez:
Ingrediente:
aluat:
2 oua
200 de grame de faina (+/- 1 lingura)
1 praf de sare
Umplutura:
pegmez (un gem consistent de prune, caise sau macese)
Finisaj:
100 de grame de pesmet
30 de grame de unt
100 de grame de zahar
1 plic de zahar vanilat
faina pentru presarat
1 albus de ou pentru lipit foile
smantana dulce (pentru frisca) lichida, pentru servit
Preparare:
Se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios din oua, faina si 1 praf de sare.
![]() |
Aluatul se imparte in doua parti identice care se intind, pe planul de lucru presarat cu faina, in doua foi dreptunghiulare, cat mai egale:
![]() |
Pe suprafata uneia dintre foi se traseaza, cu un cutit sau cu rola de patiserie - fara a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale.
In fiecare patrat se aseaza aproximativ 1/2 lingurita de pegmez.
![]() |
Cu pensula inmuiata in albusul putin batut, se traseaza liniile ce delimiteaza patratele, se unge si de jur imprejurul foii de aluat.
![]() |
Deasupra se aseaza cealalta foaie de aluat, se preseaza bine deasupra portiunilor unse cu albus, ca sa se lipeasca. Marginile, eventual, se presara cu putina faina (daca e nevoie). Urmand liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit intre ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cutit bine ascutit) in patratele.
![]() |
Se pune o oala incapatoare (4 litri) plina cu apa pe foc.
Intre timp, pesmetul se rumeneste in unt, pana ce primeste o culoare aurie:
![]() |
Se amesteca pesmetul rumenit cu zaharul si zaharul vanilat:
![]() |
Cand apa da in clocot, se pun in oala ta?chele, toate deodata. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra:
![]() |
Dupa ce s-au ridicat la suprafata, eu le-am lasat sa fiarba in clocot pentru inca 2 minute - mie nu imi plac pastele prea fierte, cine le doreste mai moi poate sa le fiarba mai mult.
Taschele se scurg de apa:
![]() |
Se tavalesc prin pesmet:
![]() |
![]() |
Se servesc calde, stropite cu smantana dulce si (sau) gem (fluid).
![]() |
Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/ .
Alte subiecte care te-ar putea interesa:
Placinte pe placul tuturor
Preparate rapide, idei pentru criza de timp |