Tot ce trebuie sa stii despre metoda calendarului

Tot ce trebuie sa stii despre metoda calendarului

Redactor Alexa Galgau

Printre numeroasele metode contraceptive, exista si una care adesea starneste dezaprobarea medicilor, din cauza riscului pe care il implica: metoda calendarului. In vreme ce prezervativul este cea mai sigura forma de protectie si te fereste si de boli cu transmitere sexuala, cea a calendarului presupune o atentie sporita si o cunoastere perfecta a propriului corp, pentru ca nu exista doua femei care sa fie exact la fel. Pe de alta parte, daca tu si partenerul tau vreti sa va intemeiati o familie, aceasta metoda te poate ajuta sa determini momentul perfect pentru a ramane insarcinata.

Te invitam sa citesti tot ce trebuie sa stii despre metoda calendarului, pentru a te putea decide in cunostinta de cauza daca este sau nu cea potrivita pentru tine!

Metoda calendarului: ghid complet

Probabil ai mai auzit la diferite persoane din jur ca ar folosi metoda calendarului si te-ai intrebat cat de eficienta este. Inainte de toate, insa, trebuie sa tii cont de un aspect foarte important: atunci cand nu folosesti prezervativ, te expui riscului de a contacta HIV si alte boli cu transmitere sexuala. Asadar, atunci cand decizi sa renunti la el, indiferent care ar fi metoda de contraceptie aleasa, este absolut necesar sa fii sigura de partenerul tau si sa va faceti analizele. 

Metoda calendarului presupune sa iti cunosti foarte bine corpul si sa tii cont de toate schimbarile care au loc pe parcursul ciclului menstrual. Aceasta inseamna ca trebuie sa stii exact perioada in care esti la ovulatie si, desigur, aceasta informatie te poate ajuta nu numai sa te feresti de o sarcina, ci si sa planifici una. Din motive financiare, religioase sau ce tin de sanatate, exista suficiente femei care apeleaza la metoda calendarului pentru a se proteja. Ceea ce este important sa stii este ca daca este folosita in acest scop, eficienta este mult mai scazuta decat in cazul altor metode contraceptive uzuale in ziua de azi. Studiile arata ca 13% dintre femeile care folosesc metoda calendarului corect tot ajung sa ramana insarcinate, in ciuda calculelor pe care le fac. 

Pregatirea pentru adoptarea metodei calendarului incepe cu o vizita la medicul ginecolog, in special daca:

- ai nascut;

- ai incetat sa iei anticonceptionale;

- ai urmat tratamente hormonale;

- alaptezi;

- te apropii de menopauza;

- ai menstruatie neregulata.

Daca totul este in regula cu corpul tau si nu ai dezechilibre hormonale, trebuie sa iti notezi numarul de zile al fiecarui ciclu menstrual timp de 6 luni. Prima zi de sangerare este considerata ziua 1. Dupa aceea, trebuie sa sustragi 18 din durata celui mai scurt ciclu menstrual inregistrat in cele 6 luni. Rezultatul reprezinta estimativ prima zi de fertilitate. Apoi, urmeaza sa sustragi 11 din durata celui mai lung ciclu menstrual din jumatatea de an, iar rezultatul iti va spune care este, estimativ, ultima zi a ciclului in care esti fertila. De aici incolo, tu si partenerul tau veti fi nevoiti sa evitati contactul sexual in intervalul calculat sau sa folosit alte metode contraceptive in acea perioada.

Atentie, insa! Calculele trebuie repetate in fiecare luna, folosind datele stranse in ultimele 6 luni.

Iata un exemplu relevant care iti arata cum sa folosesti metoda calendarului:

Daca cel mai scurt ciclu menstrual din ultimele 6 luni a fost de 27 de zile, calculul este 27-18=9. Asadar, trebuie sa folosesti alte metode contraceptive incepand cu ziua 9 a ciclului menstrual. Daca cel mai lung ciclu menstrual din ultimele 6 luni a fost de 31 de zile, calculul este 31-11=20. Prin urmare, poti face din nou sex neprotejat incepand cu ziua 21. In concluzie, intre zilele 9-20 ale ciclului menstrual, ar trebui sa folosesti prezervativ sau alte metode contraceptive. 

Chiar daca nu suna foarte complicat, trebuie sa tii cont de faptul ca multi factori pot afecta ovulatia, printre care si bolile sau stresul. Aceasta inseamna ca, desi tu esti constiincioasa si iti faci calculele lunar, tot este posibil sa apara erori si sa ramai insarcinata. Femeile cu ciclu neregulat sau cu probleme hormonale nu ar trebui sa apeleze la metoda calendarului, ci sa se orienteze catre alte metode de contraceptie. 

Metoda calendarului nu este cea mai sigura, daca ceea ce vrei este sa eviti o sarcina. Daca, insa, este ceea ce ai ales pentru tine si corpul tau, trebuie sa fii sigura ca o aplici cum trebuie si, bineinteles, sa te consulti si cu un medic ginecolog inainte.

Articolul urmator
Ce înseamnă când un bărbat te strigă pe nume
Ce înseamnă când un bărbat te strigă pe nume
Testul norocului: ce metoda iti asigura succesul?
Incepe quiz
Testul norocului: ce metoda iti asigura succesul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.