10 semne ca ai tensiune mica si ce tratament sa aplici

10 semne ca ai tensiune mica si ce tratament sa aplici

Ioana Dinu

Tensiunea mica este cunoscuta si sub denumirea de hipotensiune si se traduce printr-o tensiune arteriala care este in mod constant sub valoarea de 90/60. Unele persoane se nasc cu hipotensiune, de aceea nu pot avea niciun fel de simptome. Cu toate acestea daca tensiunea este prea mica, poate sa afecteze circulatia sangelui din intregul organism si sa creeze ameteli si instabilitate in corp.

Orice om poate experimenta senzatia de a avea o tensiune scazuta. Pe langa persoanele care se nasc cu tensiune mica sau care o dobandesc, mai exista si momentele in care tensiunea scade brusc. Acest lucru este normal si se intampla aproape tuturor, mai ales in momentele in care te ridici brusc de pe scaun sau din pat. Nu ar trebui sa te impacienteze insa acest lucru.

Sunt multe motive pentru care te poti confrunta cu o criza de hipotensiune. Cele mai comune cauze sunt deshidratarea, sarcina, lipsa vitaminelor si minarelor, diareea sau voma. Daca acesti factori sunt responsabili pentru tensiunea mica, atunci consumul de lichide ar trebui sa inlature problema. Tine, insa, cont, ca si problemele grave de sanatate pot duce la scaderea tensiunii. O reactie alergica severa, anemia, infectia, hemoragie, toate pot povoca hipotensiune si iti pot pune sanatatea in pericol. Diureticele si beta-blocantele reprezinta o alta cauza de scadere a tensiunii, deoarece au rolul de a incetini bataile inimii. Bolile de inima, precum insuficienta cardiaca, afectiunile valvei sau bradicardia afecteaza volumul de sange care ajunge la inima si provoaca scaderea inimii. Si bolile endocrine sau hipolicemia pot influenta valoarea tensiunii.

Afla mai multe despre tensiunea arteriala scazuta si cum se poate trata!

Cele mai raspandite 10 semne ale faptului ca ai tensiune mica

 tensiometru

Tensiunea scazuta se manifesta prin cateva simptome bine cunoscute pentru cei care s-au confruntat la viata lor cu aceasta problema:

- ameteala;
- confuzie;
- dureri in piept;
- lesin;
- dificultate in a respira;
- palpitatii;
- stare generala de slabiciune;
- incetosarea vederii;
- temperatura scazuta a corpului;
- dezechilibru.

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea pe care o exercita sangele asupra vaselor, atunci cand circula prin organism. Valoarea sa variaza de la un pacient la altul, dar specialistii vorbesc de hipotensiune atunci cand tensiunea sistolica este sub 9, iar cea diastolica, sub 6. Tensiunea mica devine o problema serioasa atunci cand apar simptome precum ameteli sau lesin.

Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate, citati de activebeat.com, sustin ca hipotensiunea este, de obicei, o problema ce apare din cauza unor alte probleme de sanatate. Cel mai comun semn ca ai tensiunea mica il reprezinta ameteala, dar pot, de asemenea, sa apara oboseala inexplicabila, vederea incetosata, slabiciunea musculara, greata si confuzia.

Atunci cand tensiunea este foarte mica, apar lesinul, palpitatiile sau chiar convulsiile. In aceste cazuri, simptomele sunt insotite si de dureri in piept si dificultati de respiratie.

Atunci cand hipotensiunea apare din cauza unor probleme grave de sanatate, poate provoca si dureri de cap si tensiune la nivelul gatului, tuse cronica cu sputa, dureri la urinare, febra ridicata, scaun inchis la culoare sau indigestie cronica. In aceste situatii, vizita la medic devine o urgenta.

Tensiunea mica poate aparea si din cauza socului care apare atunci cand organe majore - precum creierul sau ficatul - nu mai primesc sange si oxigen. Socul apare mai ales atunci cand organismul sufera o pierdere mare de sange.  In aceste cazuri, inainte de pierderea cunostintei apar si confuzie si oboseala exagerata, iar pielea bolnavului poate avea nuante de albastru.

Daca observi la tine sau la cei din jurul tau mai multe din aceste 10 semne cunoscute ale tensiunii mici, trebuie sa mergi la medic. Insa, pana sa ajungi la medic, sa stii ca exista o multime de modalitati prin care poti sa tratezi tensiunea mica. Pentru cele mai multe persoane, aceasta problema poate fi tratata doar cu ajutorul unei diete propice si al unui stil de viata echilibrat.

Tipuri de tensiune mica 

Medicii impart tensiunea mica in categorii, in functie de cauze. Printre acestea, amintim:

Tensiunea mica de pozitie - apare atunci cand te ridici brusc, deoarece gravitatea face ca sangele sa se adune in picioare. In mod normal, dupa o astfel de schimbare de pozitie, organismul tau compenseaza prin marirea batailor inimii si ingustarea vaselor de sange, asigurandu-se ca o cantitate suficienta de sange va ajunge la creier. Atunci cand acest proces nu are loc, scade tensiunea si apar ameteli, vedere incetosata si chiar lesin.

stetoscop si inima

Tensiunea mica de pozitie apare din numeroase motive, cum ar fi deshidratarea, anumite medicamente folosite pentru hipertensiune, consumul de antidepresive sau de medicamente pentru Parkinson. Batranii sunt predispusi la aceasta afectiune, dar si tinerii sanatosi se pot confrunta cu scaderi de tensiune in momentul in care se ridica brusc, mai ales daca stau mult timp picior peste picior.
Tensiunea poate scadea si la 5-10 minute dupa schimbarea pozitiei.

Tensiune mica dupa masa - cei mai multi batrani sunt afectati de aceasta problema. Dupa ce mananci, circulatia sangelui creste in zona aparatului digestiv. In mod normal, organismul poate compensa aceasta pierdere, dar la unele persoane, acest proces nu are loc si apar ameteli sau chiar lesin.

Hipotensiunea mediata neuronala - apare din cauza unor semnale gresite care ajung la creier. Aceasta afectiune provoaca scaderea tensiunii dupa ce ai stat in picioare perioade mari de timp si apare mai ales in randul tinerilor si a copiilor. O problema de comunicare dintre inima si creier este principalul motiv pentru scaderea tensiunii.

Tensiune mica din cauza unor probleme a sistemului nervos (multiple atrofii de sistem cu hipotensiune ortotatica) - apare atunci cand bolnavul sufera de sindromul Shy-Drager. Aceasta boala este extrem de rara si afecteaza sistemul nervos autonom, care controleaza functiile involuntare pentru tensiunea arteriala, bataile inimii, respiratia si digestia. In astfel de situatii, tensiunea scade atunci cand stai intansa.

Tensiune mică și puls mărit

Deși cele mai multe crize de hipotensiune sunt inofensive, există o situație pe care nu ar trebui să o treci cu vederea. Dacă ai tensiune mică și puls mare, este nevoie să îi faci o vizită cât mai rapidă medicului de familie. Deși în mod normal, tahicardia - o rata mai mare de 100 de bătăi de inimă pe minut - este normală, atunci când ai tensiune mică, sunt câteva afecțiuni destul de grave, care pot duce la această stare, așa că nu este indicat să o ignori.

Pentru ca organismul să funcționeze normal, trebuie să existe un echilibru între tensiunea arterială și bătăile inimii. În mod normal, inima are între 80 și 100 de bătăi pe minut. Atunci când există o problemă în organism, bătăile sunt mai rapide.

Sincopa vasculară duce la scăderea tensiunii și la puls mărit, urmat, apoi, de o scădere a bătăilor inimii. Pentru că afecțiunea duce la oxigenarea proastă a creierului, bolnavii își pot pierde cunoștința.

Fibrilația atrială este o altă boală care provoacă acest dezechilibru între tensiune și puls. Această afecțiune se manifestă prin contracții ale camerelor inimii și bătăi mult mai rapide, în comparație cu ventriculele. Pentru că ventriculele nu au timp să se umple normal, cantitatea de sânge pompată de inimă scade și scade, astfel, și tensiunea arterială.

Diureticele și antidepresivele pot duce, de asemenea, la scăderea tensiunii și la puls mărit.
Alte boli care pot provoca această diferență între puls și tensiune sunt: inflamațiile în organism, bolile de inimă, septicemia, pericardita, ateroscleroza, diabetul, bolile tiroidiene, deshidratarea, hemoragiile severe, abuzul de alcool și de nicotină, sarcina.

Factori de risc pentru tensiunea mica

Oricine se poate confrunta cu tensiune mica, dar sunt anumiti factori care te predispun la aceasa problema.

Varsta - crizele de hipotensiune sunt mai frecvente in randul persoanelor peste 65 de ani.

Medicamentele - oamenii care iau pastile pentru hipertensiune au un risc mai mare de a suferi de hipotensiune.

Anumite boli - boala Parkinson, diabetul si bolile de inima cresc riscul aparitiei crizelor de hipotensiune.

Cum poti trata tensiunea mica

 femeie care bea apa

Dupa o criza de hipotensiune, medicul de familie iti va spune ce trebuie sa faci mai departe. De obicei, o vizita la cardiolog este necesara, pentru a face o electrocardiograma si a analiza activitatea inimii. In cazul in care specialistul are nevoie de alte informatii, s-ar putea sa faci si un test de efort sau sa porti un holter EKG, pentru a vedea daca inima are batai neregulate.

Atunci cand cardiologul nu descopera cauza pentru tensiunea mica, medicul de familie iti poate recomanda sa vezi un neurolog sau un nefrolog. Tratamentul recomandat pentru hipotensiune difera, in functie de cauza.

Cateva moduri de a trata tensiunea scazuta nu sunt altceva decat schimbari de alimentatie, lucruri pe care si doctorul ti le va recomanda. Iata cateva sfaturi in acest sens:

- consuma mai multa sare;

- redu consumul de cofeina;

- bea foarte multe lichide, si nu alcool. Cauta bauturile care sunt bogate in potasiu si sodiu, mai ales cand este cald afara sau cand faci sport;

- cand esti racita, bea foarte multe lichide (mai mult de 8 pahare pe zi);

- fa sport in mod regulat, pentru a imbunatati circulatia sangelui;

- evita sa cari sau sa ridici greutati;

- evita sa faci dusuri foarte fierbinti sau sa mergi la spa. Daca ametesti in timp ce faci baie, iesi repede din apa si stai jos. Este indicat sa tii un scaun in baie, in caz ca acest lucru se intampla;

- ai grija sa nu te ridici brusc din pat sau de pe scaun;

- dimineata, inainte sa te dai jos din pat, incearca sa iti misti picioarele si apoi sa stai putin pe marginea patului pentru a evita ameteala;

- mananca mese mai mici si mai dese, pentru a evita problemele cu o tensiune scazuta si a reduce ametelile de dupa masa.

Alimente care cresc tensiunea arteriala

Dacă ai tensiunea mică, poți încerca să o reglezi și cu ajutorul alimentelor. Pentru că prea puțină vitamina B12 în organism poate duce la anemie, care duce, apoi, la hipotensiune, poți încerca să incluzi mai multe produse care au o cantitate mare din acest nutrient. Ficatul de vită, sardinele, carnea de miel, somonul sălbatic, brânza feta, brânza de vacă și ouăle sunt o sursă bună de B12.

multe fructe si legume

Și o cantitate prea mică de folați îți poate scădea tensiunea, așa că nu ezita să consumi alimente care conțină această substanță. Printre acestea, se numără fasolea, sparanghelul, legumele cu frunze verzi, broccoli, citricele sau avocado.

Produsele lactate sunt, de asemenea, pe lista alimentelor care cresc tensiunea, datorită nivelului ridicat de sodiu. O cană de lapte de vacă, de exemplu, conține 100 de mg de sodiu.

Dupa cum vezi, o tensiune scazuta poate avea multiple simptome. Partea pozitiva este aceea ca poate fi tratata acasa, cu grija. Nu evita sa consulti si medicul, totusi, deoarece intotdeauna pot aparea complicatii!

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (373)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (360 vizite)