Andiva - beneficii, proprietati terapeutice si dezavantaje
Luni, 14.03.2011
Cuprins
Beneficiile andivei
Cunoscuta si sub numele de "Cicoare de Bruxelles", datorita continutului sau bogat in hidrati, andiva se recomanda, cu precadere, persoanelor care tin dieta diabetica. Andiva are pana la 95% apa in compozitie si este recomandata in alimentatia copiilor si a varstnicilor, sub forma de suc, deoarece imbunatateste capacitatea vizuala si este o buna sursa de fibre alimentare. In preajma perioadei consumului, durerile de ochi si vederea incetosata se amelioreaza. Are un continut bogat in saruri minerale (fier, potasiu, calciu) precum si vitamine (A, C si cele din complexul B). Pe langa acestea, andiva contine si vitamina E, magneziu si fosfor.
|
Proprietati terapeutice ale andivei
Andiva este recomandata in caz de convulsie, paralizie dar si in modificarea metabolismului glucidic si lipidic. Este depurativa, stimuleaza secretia biliara precum si eliminarea ei in duoden. Reprezinta un bun adjuvant in cazul obezitatii, arterosclerozei dar si in alimentatia cardiacilor si a celor bolnavi de rinichi. Specialistii au descoperit in cazul analizei andivei si unele proprietati citostatice ce presupun impiedicarea inmultirii celulelor – fapt util in tratamentul cancerului. Are rol in atoniile biliare si regleaza tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.
Unul dintre rolurile principale ale andivei este acela de a fi un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor sau a persoanelor in varsta. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza indeosebi gustului lor amarui, tonic, prin care sunt stimulate pofta de mancare si secretiile gastrice.
Dezavantajele andivei
Andiva este mai putin recomandata in stare cruda persoanelor cu ulcer gastroduodenal sau celor cu gastrite hiperacide. In cazul in care andiva este tinuta la lumina, aceasta se usuca, se inverzeste si devine si mai amara.
Vezi si
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Raluca Margean |
Luni, 14.03.2011
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Raluca Margean |
Luni, 14.03.2011
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Raluca Margean |
Luni, 14.03.2011