Cartofii - informatii nutritionale
Cuprins
Beneficiile cartofilor
Cartoful este considerat cea de-a patra sursa de energie alimentara dupa orez, grau si porumb. Cartofii au un continut bogat in potasiu, fibre si vitamina C. Cartoful are si glicoalcaloizi (ciaconina si solanina).
Cartofii noi si cei mici contin mai putine chimicale toxice. Valoarea nutritionala a cartofilor care se pastreaza mai bine nu mai este aceeasi insa isi pastreaza vitamina C si potasiul.
Potrivit unor studii britanice, cartoful contine si o substanta, kukoamina, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
|
Proprietati terapeutice ale cartofului
Cartoful fiert lupta impotriva declansarii cancerului de colon.
Cartoful este utilizat in realizarea spirtului, a glucozei si a dextrinei. Reprezinta unul din cele mai blande remedii, are efecte depurative, calmante si antiacide. Sucul foarte proaspat de cartof contine substante inrudite cu cortizonul. Acestea au efecte anticonceptionale, de inhibare a dezvoltarii tumorilor, hipotensoare si de oprire a proliferarii virusurilor hepatice.