Ce este glutenul in alimente si cum le transforma
Cuprins
Pizza, torturi cu ciocolata, paine si prajiturele. Ce au toate in comun? Nu doar ca sunt delicioase, dar se bazeaza pe gluten. Sigur ai auzit de gluten de cel putin 10 ori in viata ta. Ce este glutenul din alimente si cum le transforma afli daca esti atenta la informatii din randurile de mai jos.
Ce este, de fapt, glutenul
Toate produsele pe baza de faina alba contin doua proteine foarte importante: gluteina si gliadina. In prezenta apei, aceste doua proteine isi modifica forma si se combina. Aceasta combinare creeaza o conexiune elastica de proteine, numita gluten. Acesta are capacitatea de a atrage aerul si de a se umfla exact ca un balon. Acesta este motivul pentru care painea creste, iar torturile au o textura moale, catifelata, delicioasa.
Mai mult, acesta este si motivul pentru care painea facuta in mod integral din faina de secara, odata apasata, nu va reveni la forma initiala, precum painea alba. Si asta pentru ca este mai putin elastica, datorita prezentei mai reduse a glutenului. De asemenea, trebuie sa mai stii si ca glutenul se gaseste in foarte multe dintre produsele pe care le folosesti in fiecare zi, precum pasta de dinti, inghetata, maioneza cumparata din magazin, mezelurile, paste, bere, cartofii prajiti, guma de mestecat si chiar medicamente. El actioneaza, deci, oferind o textura diferita alimentelor tale preferate, le face mai elastice, mai pufoase, mai rezistente, mai maleabile, mai...periculoase.
O alimentatie fara gluten nu este recomandata doar persoanelor care au intoleranta la glucoza. Daca alegi un astfel de stil de viata, vei observa foarte repde ca puterea ta de concentrare va creste, energia ta va atinge cote pe care nu le-ai mai atins vreodata, te vei bucura de o digestie mai buna si o absorbtie mai mare de nutrienti.
Si asta pentru ca organismul tau va primi ceva cu care nu a fost obisnuit: o alimentatie mai sanatoasa.