Cum slăbești dacă dormi mai mult în weekend

Cum slăbești dacă dormi mai mult în weekend

Sorina Corneanu

Dacă îți imaginai că slăbitul are legătură doar cu sportul și o dietă corespunzătoare, e momentul să afli că somnul prelungit de weekend ajută oamenii să-și mentină greutatea ideală, potrivit un studiu din Coreea de Sud. Acest lucru se explică prin faptul că un somn suficient nu poate perturba hormonii și metabolismul și scade riscul de obezitate, spun cercetătorii. 

„Somnul scurt, care provoacă de obicei cele mai multe probleme de sănătate, este comun și inevitabil în multe cazuri și este un factor de risc pentru obezitate, hipertensiune arterială, boală coronariană, precum și mortalitate”, a spus autorul studiului, doctorul Chang-Ho Yun, de la Universitatea din Seul.

Lipsa orelor suficiente de somn, somnul pe fugă, întrerupt și neodihnitor este, deseori, echivalent cu nopțile muncite. Dacă te-ai îngrășat și nu îți explici de ce, ai putea să iei și acest aspect în calcul. Nu e suficient că te înfometezi și faci sport. 

Mai multe studii publicate în The Journal of the American Association și The Lancet arată că lipsa somnului crește senzația de foame, afectează serios metabolismul și intensifică lupta cu kilogramele în plus.

ceas

Pentru a determina modul în care somnul de weekend este legat de greutatea corporală, cercetătorii au folosit date dintr-un sondaj la nivel național realizat cu mai mult de 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani.

În cadrul experimentului, cercetătorii au solicitat participanților informații personale legate de înălțimea și greutatea lor, obiceiurile de somn și starea de sănătate.

Experții au utilizat aceste informații pentru a determina indicele de masă corporală, o măsură a greutății în raport cu înălțimea, și orele de somn din weekenduri.

Somnul de weekend a fost definit ca un somn mai bun, mai calitativ, în comparație cu cel din timpul săptămânii. 

Astfel, s-a demonstrat că persoanele care dorm mai puțin în timpul săptămânii și mai mult în weekend au un metabolism mai bun, mănâncă mai puțin și nu prezintă dereglări hormonale, ceea ce duce la menținerea greutății normale și reducerea cu până la 50% a riscului de obezitate.

somn

„Persoanele care dorm mai puțin și mai prost au tendința să mănânce mai multe mese pe zi, mai bogate și mai nesănătoase”, a spus Jean-Philippe Chaput de la Universitatea Ottawa din Canada. Acesta a observat că 30 de minute de exerciții fizice pe zi, fără excepție în weekenduri, pot contribui la îmbunătățirea somnului și la reglarea metabolismului.

Experții în somn susțin că, dacă oamenii au nevoie de alarmă pentru a se trezi, este un semn că nu dorm suficient! Cu cât dormim mai bine, cu atât echilibrul interior se restabilește, iar nevoile devin firești, nu impuse de un metabolism dat peste cap, bolile cronice sunt ținute la distanță și kilogramele în plus nu mai sunt o problemă. Însă, pe măsură ce ignorăm aceste aspecte și invocăm motive puerile precum „nu am timp”, nici organismul nu are motivația necesară pentru a ne susține.

Dacă nu poți dormi suficient în zilele lucrătoare, din cauza muncii, încearcă să dormi cât mai mult posibil în weekend. Astfel, vei reduce riscul îngrășării rapide.

Orele prelungite de somn în weekend ar putea fi o soluție rapidă pentru a compensa somnul neodihnitor și insuficient din cursul săptămânii, dar nu este tocmai o soluție sănătoasă. Ideal este ca orele de somn să fie repartizate uniform pe parcursul săptămânii. E important să nu te treci în plan secund. Orele de muncă în plus nu sunt niciodată mai presus de sănătatea ta!

fata la birou

E bine să știi că lipsa somnului favorizează depozitarea grăsimilor, pentru că organismul nu mai găsește forța necesară pentru a metaboliza carbohidrații. Corpul nostru are o memorie extraordinară și va învăța exact ceea ce îi cerem noi, zi de zi, ajungând să se comporte ca un mecanism de sine stătător care folosește informația oferită anterior. 

Pe lângă alimentația sănătoasă și exercițiile fizice, slăbirea înseamnă și un metabolism echilibrat. Somnul și dieta sunt factori esențiali în menținerea greutății corporale ideale. Fă-ți timp pentru tine și nu uita că, mai devreme sau mai târziu, ești rezultatul propriilor obiceiuri! 

Pentru un somn odihnitor, trebuie să ne ferim de zgomot. Astfel, cea mai sigură soluție constă în folosirea unor dopuri de spumă pentru urechi, mai ales atunci când locuim într-o zonă cu poluare fonică.

Produsele sunt disponibile pe VavianPharma.ro și în farmacii.

dop urechi

Dopuri de spumă pentru urechi x 6 bucăți - 15.29 de lei

  

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (388 vizite)