De ce nu ma ingras: ai sau nu motive de ingrijorare?

De ce nu ma ingras: ai sau nu motive de ingrijorare?

Redactor Alexa Galgau

Pentru cei mai multi oameni, problemele de greutate se refera la un exces al kilogramelor. Putine sunt cazurile in care cineva mananca fara restrictii si nu se ingrasa, iar de multe ori, aceste persoane sunt invidiate de cele care par sa se ingrase si de la un pahar cu apa. Situatia, insa, nu este chiar atat de roz, pentru ca adesea nu este vorba de un metabolism excelent, ci de anumite probleme de sanatate.

Daca si tu faci parte din acea minoritate si te-ai intrebat adesea "De ce nu ma ingras?", iata cateva posibile raspunsuri!

De ce nu ma ingras?

Cea mai simpla explicatie pentru faptul ca nu te ingrasi este faptul ca nu mananci destule calorii. Totusi, o sa presupunem ca ai luat in calcul aceasta posibilitate si ca problema ta este una putin mai complicata de atat. Intr-adevar, exista persoane care au un metabolism excelent, dar de cele mai multe ori, faptul ca nu acumulezi kilograme, indiferent ce si cat mananci, reflecta o afectiune. Iar daca slabesti inexplicabil, este clar ca trebuie neaparat sa iti faci un control medical si o serie de analize. 

Iata cateva posibile raspunsuri la intrebarea "De ce nu ma ingras?"!

1. Ai un stil de viata necorespunzator: chiar daca tie ti se pare ca mananci destul, daca nu ai grija sa ai trei mese pe zi si doua gustari, este foarte posibil sa ai o dieta hipocalorica. De asemenea, consumul de alcool si fumatul pot slabi organismul foarte mult si pot afecta ficatul, ceea ce inseamna ca vei avea o pofta de mancare scazuta si vei arata tot mai slabita, chiar daca nu te infometezi propriu-zis. 

2. Hipertiroidism: glanda tiroida influenteaza metabolismul prin hormonii pe care ii secreta. Atunci cand produce prea multa tiroxina, metabolismul este stimulat si arzi foarte multe calorii, ceea ce inseamna ca ori nu te ingrasi, ori chiar ajungi sa slabesti foarte mult, in functie de cat mananci zilnic. Cand suferi de hipertiroidism, apetitul creste incontrolabil. Alte simptome sunt: batai neregulate ale inimii, nervozitate, anxietate, tremuratul mainilor si al picioarelor si scaune mai dese. In cazul femeilor, ciclul menstrual poate fi afectat si poate deveni neregulat. Daca recunosti aceste simptome si te confrunti cu ele, vizita la medic este obligatorie.

3. Diabet: exista doua tipuri de diabet, primul fiind diagnosticat de obicei in copilarie, desi poate fi descoperit si mai tarziu in viata. Acest diabet este cauzat de lipsa insulinei din corp. Al doilea tip de diabet este caracterizat de rezistenta organismului la insulina si apare, de obicei, la maturitate. Pentru ca insulina regleaza nivelul de glucoza din corp, ea poate afecta apetitul si greutatea. Ambele tipuri de diabet pot impiedica ingrasarea, chiar daca adesea provoaca un apetit puternic. Alte simptome ale diabetului sunt: vederea incetosata, slabiciune fizica si pofta de mancare incontrolabila. Ca si in cazul hipertiroidismului, trebuie sa vezi un medic daca prezinti aceste simptome. 

4. Probleme gastrointestinale: atunci cand nu reusesti sa te ingrasi, in ciuda tuturor eforturilor, este cazul sa suspectezi o problema cu sistemul digestiv, in special cu intestinele, la nivelul carora sunt absorbite substantele de care corpul are nevoie. Aceste probleme pot conduce inclusiv la anemie, asa ca nu trebuie lasate netratate. Afectiunile care provoaca malabsorbtie pot fi periculoase, dar au si simptome care nu pot fi ignorate: scaun cu sange, consistenta neobisnuita a scaunului, letargie, dureri puternice in zona abdomenului si balonare. Cateva dintre bolile care provoaca malabsorbtie sunt sindromul colonului iritabil, boala Crohn, ulcerul si boala celiaca. 

5. Anumite medicamente: exista pastile care au ca efect stimularea metabolismului si, prin urmare, nu iti permit sa te ingrasi prea usor. Daca iei vreun tratament medicamentos, intereseaza-te de efectele lui secundare sau discuta-le cu doctorul.

6. Alte posibile cauze: desi nu este obligatoriu ca greutatea sa fie afectata, totusi, incapacitatea de a te ingrasa poate fi cauzata de infectii, boli neurologice sau cancer. In orice caz, singurul care iti poate da un raspuns clar este medicul, in urma unor analize specifice. Stresul este un alt dusman din acest punct de vedere, asa ca daca treci printr-o perioada mai dificila, este foarte posibil ca acest lucru sa se reflecte si in numarul de kilograme afisate pe cantar. 

Nu este usor sa raspunzi la intrebarea "De ce nu ma ingras?", dar inainte de a-ti inchipui ce este mai rau, analizeaza-ti obiceiurile de zi cu zi, pentru ca sansele sunt mari ca problema sa fie tocmai stilul tau de viata. 

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ai fost un Grinch sau un Mos Craciun?
Incepe quiz
Ai fost un Grinch sau un Mos Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (353 vizite)