Nu Skin

Dieta și depresia: 6 feluri în care alimentația îți afectează sănătatea mintală

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

"Ce mai mâncăm azi?" Fie că auzim întrebarea din partea celor dragi sau este conștiința noastră care ne vorbește,  ceea ce mâncâm are un efect sau altul asupra noastră. Numeroase studii relevă faptul că o dietă sănătoasă, hrănitoare și echilibrată este benefică pentru organismul tău și ajută la îmbunătățirea sănătății tale mintale. Nu e de mirare că îți influențează starea de spirit ceea ce alegi să consumi, iar o alimentație greșită poate declanșa, printre altele, chiar și o depresie.

"A mânca este o necesitate, dar a mânca în mod conștient este o artă", spune filosoful și moralistul francez Francois de la Rochefoucauld.

Așadar, poate ai auzit de foarte multe ori expresia "ești ceea ce mănânci", care este cât se poate de adevărată, dar se poate referi și la legătura cu sănătatea ta mentală? Conform oamenilor de știință, răspunsul este afirmativ. Dieta poate fi afectată drastic de câțiva facturi care țin de psihicul tău.

O dietă sănătoasă este esențială pentru dezvoltarea creierului

O dietă sănătoasă este esențială pentru dezvoltarea creierului

"Nutriția este singura soluție care poate aduce recuperarea completă și poate fi folosită pe post de tratament. Mâncarea este cel mai bun medicament!", a spus nutriționistul american Bernard Jensen. Menținerea unei diete sănătoase de-a lungul vieții este vitală pentru dezvoltarea creierului. Consumul alimentelor de calitate permite organismului uman să creeze elementele necesare pentru un creier sănătos. Fără acest element, dezvoltarea neurologică ar putea fi deficitară.

Nutrienții ajută creierul să se dezvolte

Nutrienții ajută creierul să se dezvolte

Consumul frecvent de Omega-3 și Zinc, nutrienți esențiali într-o dietă sănătoasă, ajută la crearea conexiunilor între celulele creierului. Acești nutrienți permit creierului să îmbunătățească capacitatea de recuperarea și partea cognitivă. În schimb, dacă ai o dietă cu exces de zaharuri, aceasta poate avea un efect negativ asupra proteinelor esențiale ale creierului și ale conexiunilor neuronale.

Alimentele îți influențează starea de spirit

Alimentele îți influențează starea de spirit

Se spune că drumul către inima cuiva este prin stomac, însă este de fapt calea către creierul lor. Creierul și tractul gastro-intestinal au o conexiune strânsă. În esență, tractul intestinal trimite mesaje către creier utilizând neurotransmițători. Există miliarde de bacterii în sistemul digestiv care influențează acești neurotransmițători. Dacă mănânci alimente sănătoase, atunci se vor crea bacterii "bune" care transmit mesaje pozitive creierului. Pe de altă parte, dacă mănânci mult zahăr sau fast-food se vor crea bacterii "rele", iar asta te poate face să te simți obosit și nefericit.

Impactul alimentar, anxietatea și depresia

Impactul alimentar, anxietatea și depresia

Christopher Ramsey, profesor în psihiatrie de la Universitatea Columbia, susține că o dietă proastă este o parte declanșatoare a depresiei. În plus, alte studii relevă faptul că oamenii care mănâncă sănătos și controlat sunt mai fericiți și mai mulțumiți cu viața lor. Au fost analizate persoane cu depresie și, în timpul studiilor li s-a cerut să consume alimente sănătoase. Concluzia a fost că, după ceva timp, au renunțat la medicamentele antidepresive și s-au simțit mult mai bine.

Surse foto: IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta