Cum să slăbeşti mâncând prăjituri la prânz: dieta Mariei Antoaneta

Cum să slăbeşti mâncând prăjituri la prânz: dieta Mariei Antoaneta

Redactor Andreea Baluteanu

De acum încolo, vei privi replica „Nu au pâine? Să mănânce cozonac!” cu mai puţin amuzament sau dispreţ şi cu mai multă... admiraţie. Se pare că, fără să o ştie (sau să îi pese măcar), regina Franţei, Marie Antoinette, ucisă prin ghilotină în timpul Revoluţiei Franceze, ţinea cea mai bună dietă posibilă!

Vom trece peste ororile evenimentelor istorice şi vom reţine doar partea pozitivă a vieţii figurii aristocratice: mese îmbelşugate, pline de tentaţii decadente, dar acompaniate de o siluetă desăvârşită! Descoperă în rândurile de mai jos fundamentele dietei Mariei Antoaneta, care îţi permite să mănânci prăjituri la masa de prânz şi totuşi să slăbeşti!

Delicatese cât cuprinde, dar o siluetă de invidiat: dieta Mariei Antoineta

Delicată, cu o siluetă de silfidă, dar cu un stil de viaţă plin de excese, Maria Antoineta poate fi un model pentru oricine îşi doreşte o viaţă trăită din plin, dar fără pic de responsabilitate. Deşi nu recomandăm nimănui să urmeze toate opţiunile ei de viaţă, dieta reginei poate deveni un reper.

Marie Antoinette scena din film

Karen Wheeler, autoarea „The Marie Antoinette Diet: Eat Cake and Still Lose Weight”, a analizat (şi s-a desfătat, sperăm noi, cu) conţinutul meselor celebrei aristocrate şi a ajuns la o concluzie: acestea ne-ar face pe toate să murim de poftă. La micul dejun, dieta Mariei Antoaneta înlocuia cerealele noastre fade cu produse proaspete de patiserie, cafea sau ciocolată caldă, dar prânzul este masa care ne reţine toată atenţia: pate, stridii, homar (doar ca aperitiv), urmate de scoici, raţă, somon, foie gras sau friptură de iepure, ca fel principal, şi un desert fabulos drept răsplată că ai reuşit să îngurgitezi un asemenea ospăţ. Mai mult, pe tot parcursul zilei, subţirica regină se răsfăţa cu gustări alcătuite din petits fours (prăjiturele mici, cu marţipan şi ciocolată), fructe confiate sau napolitane, brânzeturi şi fructe.

Şi era departe de a fi obeză. De fapt, croitoreasa reginei, Madame Eloffe, mărturisea cu mândrie (cuvinte redate de Caroline Weber în „Queen of Fashion: What Marie Antoinette Wore to the Revolution”) că stăpâna sa aristocrată avea o talie de numai 58 de cm şi că nici măcar nu era nevoită să poarte corset, precum contemporanele sale, ca să încapă în rochiile opulente ale epocii.

Iar Marie Antoinette nu era deloc o practicantă activă a sportului. Nu ne referim la abonamente exclusiviste la sală, dar regina îşi petrecea cea mai mare parte a timpului lăsându-se admirată, iar singura formă de mişcare a epocii era călăritul sau nopţile de pasiune cu amanţii. Care era secretul ei?

Cina uşoară, ne deconspiră în cele din urmă specialiştii. Nu ştim dacă regina dispunea de un nutriţionist talentat sau de o intuiţie formidabilă, cert este că o asemenea fire gurmandă, amatoare de delicatese, încheia ziua cu o supă uşoară, de pui sau de legume.

Iar stilul său de viaţă a fost imitat întocmai de franţuzoaicele contemporane! Secretul siluetei lor s-a transformat într-o dilemă universală: cum poate cineva să se răsfeţe cu feluri de mâncare scăldate în unt, stropite cu vin roşu din plin, cu croasanți care îţi lasă gura apă, macarons multicolore şi brânză savurată cu orice, fără a-şi compromite nu doar silueta, dar nici măcar sănătatea? Răspunsul se pare că este: le souper rămâne cât se poate de lejer.

scena film Marie Antoinette

Într-adevăr, dieta Mariei Antoaneta are la bază un raţionament de necontestat: dacă toată ziua ai servit feluri de mâncare demne de lumea basmelor, la ora cinei organismul e deja sătul şi dornic de ceva uşor.

Această cură atât de apetisantă are însă şi câteva interdicţii: fereşte-te de semipreparate, de fast-food şi de prăjelile în mult ulei, de zahăr şi alcool în exces. Pentru francezi, inventatorii joie de vivre, mâncarea este un răsfăţ pentru trup, nu un ucigaş care nici măcar nu are meritul de a avea un gust delicios.

De asemenea, evită să serveşti chiar şi cinele uşoare după ora 8 şi nu mânca pe fugă: răsfaţă-te precum Marie Antoinette, în cea mai frumoasă ţinută, pantofi eclectici şi companie de cinci stele, şi vei vedea cum kilogramele se topesc ca prin minune.

Tu ce părere ai despre dieta Mariei Antoaneta? Eşti tentată să apelezi la ea?

Pentru că nu contează atât de tare ce mănânci, ci cât mănânci, află de aici şi care sunt cele mai bune ore de masă!

Surse foto: Splashnews

Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?
Incepe quiz
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Dieta 30-30-30: ce este si de ce a devenit populară pe Tik Tok (384 vizite)