Retete in dieta Dukan
Dieta Dukan este un regim de slabire bazat pe proteine, sarac in calorii. In dieta Dunkan poti urma anumite retete care te vor ajuta sa dai jos kilogramele nedorite, fara sa te infometezi. Aceasta dieta se deosebeste de multe alte regimuri prin faptul ca, desi te ajuta sa pierzi rapid in greutate, presupune o perioada de mentinere pe care poti sa o respecti cat mai mult timp.
Dieta Dukan este conceputa in jurul a patru faze sau etape consecutive, dupa cum urmeaza:
1. Faza de atac, in care se consuma numai proteine;
2. Faza alternativa, pe durata careia trebuie sa consumi alimentele din prima faza, pe langa care se introduc legumele;
3. Faza de consolidare, care te readuce treptat la o alimentatie normala;
4. Faza de stabilizare, in care trebuie sa ai o alimentatie normala, insa supravegheata, ca sa eviti sa sa pui la loc kilogramele pierdute anterior.
Ce retete sa urmezi in dieta Dukan
Descopera cele mai bune retete in dieta Dukan, potrivite pentru fiecare dintre cele patru faze ale acesteia, care te vor ajuta sa ajungi la silueta dorita.
Chiftele de pui Dukan
Ingrediente: un piept de pui, o ceapa taiata marunt, 4 catei de usturoi pisati, o lingurita de boia dulce, oregano, busuioc, o lingura de patrunjel tocat marunt, un ou, sare si piper dupa gust.Mod de preparare: se toaca pieptul de pui, dupa care se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine. Din compozitia rezultata se fac cateva bilute de dimensiuni mici spre medii, care se aseaza apoi intr-o tava cu hartie de copt. Tava se baga in cuptorul incins la 160-180 de grade, timp de 15 - 20 de minute.
Chiftelele de pui Dukan se pot manca in toate cele 4 faze ale dietei.
Piept de pui umplut cu branza
Ingrediente: 2 linguri de branza proaspata degresata, 1 piept de pui, praf de usturoi, patrunjel, sare si piper.
Mod de preparare: pieptul de pui se cresteaza cu un cutit, astfel incat sa se obtina un buzunar. Branza se amesteca cu putin patrunjel si se introduce in interiorul buzunarului, alaturi de sare si de praful de usturoi. Dupa aceea, buzunarul se inchide, presand foarte bine marginile, iar pe deasupra se presara patrunjel si piper.
Pieptul de pui se impacheteaza in folie de aluminiu si se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute. Dupa cele 30 de minute, pieptul se scoate din folia de aluminiu, dupa care este reintrodus in cupor pentru inca 10-15 minute.
Aceasta reteta se poate consuma in toate cele 4 faze.
Drob de cod si somon afumat
Ingrediente: o jumatate de kilogram de file de cod, 2 felii de somon afumat (100 g), 6 oua, marar, 2 linguri de boia de ardei si 500 ml de iaurt degresat.Mod de preparare: intr-un bol se pun tonul taiat cubulete mici, ouale, iaurtul, mararul si o lingurita de boia, apoi se amesteca pana cand compozitia devine o pasta omogena. Jumatate din compozitie se toarna intr-o tava de chec, peste care se aseaza un strat subtire de somon.
Dupa aceea, se toarna restul compozitiei in tava, peste care se aranjeaza din nou somon, iar la final se adauga marar si inca o lingurita de boia deasupra. Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute.
Drobul de cod si somon afumat poate fi servit in toate cele 4 faze ale dietei Dukan.
Ardei umpluti
Ingrediente: 300 g carne de vita (slaba) tocata, 6 ardei, o lingurita de ulei de masline, 2 catei de usturoi tocati, 350 ml supa de legume, o ceapa mica taiata marunt, 140 g rosii tocate marunt, o legatura de marar tocat si o legatura de patrunjel tocat.Mod de preparare: uleiul se incinge intr-o tigaie, apoi se adauga carnea tocata si usturoiul. Dupa 5 minute, se adauga supa de legume, ceapa, rosiile si verdeata, apoi compozitia se lasa sa fiarba pana cand se reduce cantitatea de lichid.
Intre timp, se curata ardeii de seminte, dupa care sunt umpluti cu amestecul preparat mai devreme. Ardeii umpluti se baga apoi la cuptor timp de 20 de minute.
Aceasta reteta se poate servi in faza alternativa, in cea de consolidare si in cea de stabilizare.
Pui cu ciuperci si asparagus
Ingrediente: o jumatate de kilogram de ciuperci champignon, o jumatate de kilogram de piept de pui taiat cubulete, 200 g de asparagus taiat in bucati mici, o ceapa taia fin, zeama de la lamaie, patrunjel taiat marunt, sare si piper dupa gust.
Mod de preparare: pieptul de pui se pune intr-o tigaie preincalzita si se lasa aproximativ 5 minute. Se adauga ciupercile si ceapa, care se lasa aproximativ 5 minute pana cand ceapa devine aurie. Apoi, se adauga zeama de lamaie, asparagus, patrunjelul, sarea si piperul. Tigaia se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa la foc mediu timp de inca 10-15 minute.
Aceasta reteta Dukan se poate servi in faza alternativa, in faza de consolidare si cea de stabilizare.
Pe langa faptul ca sunt extrem de delicioase, avantajul principal al acestor retete in dieta Dukan este acela ca pot fi folosite in mai multe faze ale dietei, sunt pline de proteine, insa sarace in grasimi nesanatoase.