Nu Skin

Efectul yo-yo al dietelor este mai periculos decât se credea până acum! Iată cum îți pune viața în pericol!

Redactor Alexa Galgau

Știam deja că adoptarea unor diete foarte restrictive, care ajută la slăbitul rapid, poate fi nu doar nesănătoasă, ci și contraindicată dacă vrei să ajungi să ai o siluetă de model, din cauza efectului yo-yo. Se pare însă că acesta nu ne afectează doar aspectul, ci este și mult mai periculos decât se credea până acum. În urma unui studiu recent, oamenii de știință au ajuns la o concluzie îngrijorătoare și au tras un semnal de alarmă puternic în ceea ce privește adoptarea măsurilor extreme de slăbire.

Iată cât de nociv este efectul yo-yo al dietelor și de ce ar trebui să te gândești de două ori înainte de a te înfometa pentru a da jos câteva kilograme!

Efectul yo-yo poate fi fatal

Dietele foarte restrictive, hipocalorice, poate că au un efect rapid, dar pe termen lung pot conduce la instalarea efectului yo-yo, care presupune o oscilare a corpului între o greutate mică și una mare. Știm atâtea vedete care de-a lungul anilor au fost ba slabe, ba plinuțe și probabil fiecare dintre noi a trecut prin astfel de perioade de-a lungul vieții, din motive de dietă sau de sănătate.

În timpul iernii, mulți dintre noi ne îngrășăm, pentru ca apoi să încercăm cu disperare să dăm totul jos când se instalează vremea caldă. Deși este ceva perfect obișnuit, cercetătorii au ajuns la concluzia că această alternanță este foarte periculoasă, în special pentru sănătatea inimii și mai ales în cazul femeilor trecute de menopauză, cărora le crește semnificativ riscul de a face stop cardiac.

Studiul care a dezvăluit acest risc a fost realizat pe 160.000 de femei trecute de menopauză, pe parcursul a 11 ani. Femeile care avuseseră o greutate normală la începutul studiului și pe parcursul acestuia slăbiseră și apoi se îngrășaseră cu 5 kilograme au prezentat un risc de 3,5 ori mai mare de a face subit stop cardiac, în comparație cu femeile a căror greutate a rămas stabilă de-a lungul timpului. După cum vezi, este vorba despre o alternanță relativ mică de masă corporală, însă este suficientă pentru a prezenta un adevărat pericol pentru sănătate. Acest efect yo-yo minor a fost asociat și cu un risc cu 66% mai mare de a muri din cauza bolii coronariene arteriale (atunci când grăsimea și alte substanțe blochează vasele de sânge).

Participantele la studiu care la început fuseseră obeze sau supraponderale și care au slăbit definitiv nu au prezentat acest risc crescut de deces. Rezultatul a fost același și în cazul celor care s-au îngrașat, dar nu au slăbit la loc. În mod ciudat, tocmai femeile care au o greutate normală par să fie mai supuse acestor fluctuații periculoase de greutate. Acest lucru se întâmplă pentru că ele au mai puține mecanisme de adaptare în organism atunci când slăbesc și se îngrașă la loc, în comparație cu femeile supraponderale.

Desigur, asta nu înseamnă că este mai sănătos să fii supraponderală sau obeză, două afecțiuni care favorizează oricum apariția bolilor cardiace. Alta era ideea studiului: persoanele care au o greutate normală pentru înălțimea și vârsta lor ar trebui să facă tot posibilul să o mențină și să evite fluctuațiile. În cazul persoanelor obeze sau supraponderale, acestea ar trebui să facă un efort real de a da jos kilogramele în plus definitiv, pentru a-și micșora riscul de a face boli cardiovasculare.

Așadar, dacă ai o greutate mai mare decât ar trebui, cel mai bun lucru pe care poți să îl faci pentru tine este să adopți un stil de viață sănătos și activ, pentru a scăpa de grăsime pe termen lung.

Studiul este în mod special relevant pentru femeile trecute de menopauză, care adesea se confruntă cu probleme de greutate. Ele trebuie să știe că sunt expuse unui risc foarte mare de deces dacă se supun efectului yo-yo al dietelor, deoarece acesta slăbește inima. Așa cum recomandau medicii de mult timp, este esențial să facem schimbări în stilul de viață, care să poată fi păstrate tot restul vieții.

Dietele care provoacă efectul yo-yo sunt adesea extreme și pot însemna reducerea drastică a caloriilor, renunțarea completă la o anumită categorie de alimente sau efortul fizic în exces, toate acestea fiind dăunătoare pentru organism.

Descoperă un top al celor mai periculoase diete, care te pot omorî!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta