Cat de importante sunt proteinele pentru organismul nostru?

Cat de importante sunt proteinele pentru organismul nostru?

Elena Gherasim

Pe masura ce interesul femeilor pentru slabit a crescut, iar dietele alimentare au capatat din ce in ce mai multa popularitate, s-au creat adevarate polemici si retele de mituri in jurul consumului ideal de proteine, care contrariaza, adeseori, opiniile medicale. In final, aceste contradictii conduc la dezinformare si implicit, la tulburari metabolice.

Care este aportul ideal de proteine pentru a slabi sau a-ti pastra silueta? Cat de importante sunt proteinele pentru sanatatea organismului nostru si din ce alimente le putem asimila? Sunt intrebari la care Diva Hair va incerca sa raspunda, astfel incat sa dispui de toate informatiile corecte inainte de a adopta un regim alimentar pentru a scapa de kilogramele nedorite.

alimente cu proteine

Ce sunt proteinele?

In numar de peste 10.000 in organismul uman, proteinele sunt substante organice complexe, in compozitia carora intra mai mult de 20 de tipuri de aminoacizi. In functie de calitatea acestora, proteinele sunt complete - caz in care au in compozitie 9 aminoacizi esentiali, de care organismul are nevoie pentru a da nastere altor proteine, dar pe care nu ii poate produce singur. Proteinele "incomplete" se caracterizeaza prin absenta unuia sau a mai multor aminoacizi esentiali si se regasesc mai ales in fructe, legume, cereale si alune, in timp ce alimentele de origine animala sunt surse bogate de proteine complete.

In ceea ce priveste contributia lor pentru buna functionare a organismului, cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este ca proteinele se regasesc in toate celulele corpului, reprezentand 15% din greutatea corporala totala: in muschi, oase, piele, organe, in compozitia hormonilor, a hemoglobinei care transporta oxigenul si in compozitia enzimelor care favorizeaza reactiile chimice din organism. De asemenea, proteinele iti dau energie, contribuie la procesul de detoxifiere a organismului si la reconstructia musculara si osoasa, atunci cand aceste tesuturi sunt afectate.

exercitii de relaxare

Care sunt consecintele unei alimentatii sarace in proteine?

Organismul uman nu are capacitatea de a depozita aminoacizii, asa cum se intampla in cazul lipidelor sau al carbohidratilor, motiv pentru care zilnic este necesar ca, prin alimentatie, sa suplinesti aceasta necesitate a corpului tau, livrandu-i portia ideala de proteine, complete si incomplete.

Avand in vedere complexitatea acestor substante organice si faptul ca sunt parte integranta a celulelor, aportul insuficient de proteine poate cauza numeroase afectiuni, printre care se numara: slabirea rezistentei sistemului imunitar, tulburarile de crestere, scaderea rezistentei osoase, pierderea de masa musculara, slabirea rezistentei sistemului respirator si a inimii, aparitia anemiei si a oboselii cronice.

femeie obosita

Pentru a evita aceste probleme si a-ti pastra sanatatea, este esential sa stii in ce alimente se regasesc proteinele de calitate si care este doza zilnica din aceste substante de care corpul tau are nevoie.

Care este cantitatea optima de proteine pentru o femeie?

Doza zilnica de proteine recomandata difera in functie de gen, varsta, greutate corporala, activitate fizica desfasurata, stare generala de sanatate. In mod clar, consumul de proteine recomandat femeilor este mult mai redus decat in cazul barbatilor. Mai exact, in mod ideal, femeile ar trebui sa consume 46 de grame de proteine zilnic, in timp ce barbatii trebuie sa mareasca aceasta cantitate cu inca 10 grame. Intr-un sens detaliat, trebuie sa retii ca, pentru a-ti pastra greutatea in limitele normale, cantitatea de proteine trebuie sa reprezinte un procent de 10-35% din aportul caloric zilnic.

Valorile se schimba daca te numeri printre persoanele care au o activitate fizica sustinuta, deoarece, in acest caz, pentru a se reface, muschii au nevoie de o doza crescuta de proteine, mai exact, 1-2 grame de proteine pe fiecare kilogram.

mancare cu proteine

Cum imi afecteaza consumul de proteine dieta?

Conform studiilor provizorii efectuate de nutritionisti, un consum crescut de proteine in timpul dietelor de slabire, cu rol de substituire a carbohidratilor, are un efect benefic in procesul de slabire, insa nu decisiv. Explicatia acestei concluzii consta in faptul ca alimentele bogate in proteine contribuie semnificativ la mentinerea unui nivel de zahar constant in fluxul sanguin, confera senzatie de satietate pentru mai mult timp, iar organismul arde mai multe calorii in procesul de metabolizare a acestor substante organice.

Deoarece rezultatele studiului nu sunt bazate pe cercetari complexe, nu este cazul sa abuzezi de alimentele bogate in proteine, in speranta ca vei slabi mai usor, deoarece poti cauza dezechilibre in organism. Mai mult decat atat, un consum exagerat de proteine, peste nivelul necesar organismului tau, poate favoriza castigul in greutate.

Care sunt cele mai bune surse de proteine?

Calitatea proteinelor pe care le consumi este la fel de importanta precum cantitatea acestora. Asa cum aminteam mai sus, proteinele provenite din alimente de origine animala sunt cele care contin cei 9 aminoacizi esentiali dezvoltarii unor noi generatii de substante organice in organismul tau. Totusi, consuma cu moderatie proteinele complete, deoarece alimentele in care se regasesc pot fi bogate in grasimi, responsabile de aparitia bolilor de inima, a colesterolului negativ si a depozitelor adipoase, precum si de cresterea riscului de cancer.

seminte cu proteine

Alimentele cunoscute drept surse importante de proteine sunt reprezentate de: peste, nuci si seminte, fasole, soia, linte, oua, lactate, carne rosie, carne alba, orez, humus, cereale integrale, migdale, alune, fistic. Este important sa retii ca, desi proteinele sunt clasificate in doua grupe principale, atat cele complete, cat si cele incomplete, sunt deosebit de importante pentru buna functionare a organismului si trebuie consumate constant, in egala masura.

Chiar daca proteinele sunt substante indispensabile sanatatii noastre, nu iti imagina ca poti substitui celelalte nutrimente de care organismul tau are nevoie, in speranta ca vei reusi sa ajungi mai repede la silueta visata. La fel ca proteinele, si lipidele, carbohidratii si celelalte substante nutritive au un rol bine stabilit in procesele fiziologice care se desfasoara in corpul tau, motiv pentru care adoptarea unei diete alimentare echilibrate este fundamentala.

Tu stiai cat de importante sunt proteinele pentru organism?
Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (389 vizite)