Cum iti afecteaza zaharul creierul

Cum iti afecteaza zaharul creierul

Andreea Gluh, redactor

Dulciurile reprezinta o placere vinovata si nu de putine ori ne dam seama prea tarziu ca am abuzat de ele. Nu numai kilogramele in plus reprezinta un pericol cand vine vorba despre consumul de zahar, ci si starea generala pe care o avem de-a lungul unei zile. Despre acest lucru iti vom spune in cele ce urmeaza, fiind vital sa afli cat de important este sa eviti "otrava alba", asa cum mai este zaharul denumit.

Iata in ce constau efectele negative ale zaharului!

De ce ar trebui sa renunti la zahar

Zaharul poate fi considerat un drog, el dand dependenta. Cu siguranta ai observat si tu ca, odata ce incepi sa mananci dulciuri concentrate, nu te mai poti opri. Acest lucru se intampla pentru ca receptorii de pe limba devin activi si transmit catre creier un impuls nervos care duce la secretarea unei cantitati considerabile de dopamina, aceasta fiind hormonul fericirii. Creierul va considera ca este vorba despre o recompensa, iar faptul ca ii oferi periodic una nu face decat sa creasca nevoia de mai mult. Studiile au aratat ca acest aspect devine dramatic in cazul copiilor si persoanelor obeze, al caror creier incepe sa functioneze cu totul altfel cand in organism ajunge o anumita cantitate de zahar, oricat ar fi ea de mica. Asadar, se instaleaza dependenta despre care am amintit initial.


Pe langa toate acestea, trebuie sa stii ca zaharul este direct responsabil de problemele de memorie. Atunci cand consumi o cantitate mare de zahar, la un moment dat, dupa ce pancreasul isi va face treaba nivelul glicemiei va scadea, te vei confrunta, desigur, cu o hipoglicemie. Avand in vedere faptul ca insulina contribuie si la intarirea conexiunilor neuronale, atunci cand ea este implicata in procesul de reducere a cantitatii de zahar din organism, nu isi va mai putea indeplini rolul cum se cuvine si timpul de reactie va scadea vizibil. 

Scaderea brusca a glicemiei poate fi insotita si de simptome precum iritabilitatea si chiar o usoara depresie. De aceasta data, este vorba despre un neurotransmitator numit serotonina, care este responsabil pentru pastrarea starii de spirit, fara a cadea in vreo extrema. Atunci cand consumi zahar si te binedispui, este eliberata o anumita cantitate de serotonina, insa daca vei manca mereu dulciuri, in cele din urma, rezervele de hormon al fericirii se vor imputina si te vei simti deprimata.

Nu in ultimul rand, se pare ca hiperglicemia este un factor agravant al predispozitiei pentru boala Alzheimer. Asadar, daca vrei sa te feresti de aceasta cumplita maladie, este indicat sa inlocuiesti dulciurile bogate in zahar cu fructele care contin antioxidanti.

Efectele zaharului nu sunt, deci, in niciun caz benefice, el fiind unul dintre dusmanii organismului nostru, fapt pentru care consumul se poate transforma intr-un viciu ce iti va periclita sanatatea. 

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (319 vizite)