Nu Skin

De ce sa consumi agrise: proprietati si beneficii pentru sanatate

Andreea Gluh, redactor

Agrisele sunt niste fructe care cresc intr-un arbust cunoscut sub denumirea stiintifica de Ribes uva-crispa si pe care probabil ca nu de putine ori le-ai trecut cu vederea atunci cand te-ai dus la rudele care locuiesc la tara sau intr-o drumetie printr-o zona deluroasa. Fructele sale se coc in mijlocul verii, insa pot fi recoltate mai devreme, daca se doreste folosirea lor drept ingredient principal pentru prepararea dulceturilor si a diverselor bunatati de casa. Cand sunt coapte, agrisele pot fi consumate ca atare sau se pot deshidrata, pentru a fi pastrate vreme indelungata.

 

In cele ce urmeaza, iti vom spune ce beneficii si proprietati au agrisele pentru sanatatea organismului tau!

Agrisele - un aliat de nadejde in lupta cu bolile

Acrisor si usor de recunoscut din punctul de vedere al aspectului, acest fruct este bogat in vitamina C si in antioxidanti. Printre cele mai importante beneficii pe care agrisele le au se numara urmatoarele:

- au un aport caloric scazut, 100 de grame de agrise continand numai 44 de calorii;

- contribuie la cresterea imunitatii, fiind bogate invitamina C, aceeasi cantitate de fructe mentionata mai sus continand 27.7 mcg din aceasta substanta, adica 46% din aportul necesar zilnic;

- contin flavone si antocianine, care te feresc de imbatranirea celulara prematura si de mutatiile pe care le pot suferi unele celule, ducand astfel la aparitia cancerului;

- aspectul sanatos si tanar al pielii, dar si acuitatea vizuala vor fi mentinute la standarde optime, gratie vitaminei A pe care agrisele o contin. Astfel, 100 de grame de fructe contin 290 IU, adica 10% din doza zilnica;

- daca vei consuma agrisele ca atare, nu preparate sau deshidratate, te vei bucura nu numai de gustul lor racoritor, ci si de cele trei tipuri de vitamina B pe care ele le contin: B1, B5 si B6;

- o singura baca este o adevarata comoara, ea continand, pe langa vitamine, si minerale cum ar fi cuprul, magneziul, calciul, fosforul, manganul si potasiul;

- pentru ca sunt o sursa importanta de fibre, agrisele combat contipatia si regleaza tranzitul intestinal.

Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca varietatea indiana de agrise este cunoscuta sub denumirea de amla (Phyllantus emblica), iar pudra obtinuta din aceste fructe are proprietati cosmetice miraculoase. Astfel, ea reda stralucirea si sanatatea parului si a pielii.

Acestea fiind spuse, iti recomandam ca data viitoare cand ai ocazia, sa profiti de acest dar al naturii si sa culegi fructele, pentru a te bucura si tu de beneficiile si proprietatile agriselor.  

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (30)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!