Tot ce nu stiai despre sare

Pana la urma, de ce reprezinta sarea un pericol?
De ce si cum cauzeaza sarea retentia hidrica?
Cate ceva despre sare ...
Ai auzit probabil pana acum, macar o data, ideea ca sarea ingrasa. Ei bine, sarea de bucatarie (clorura de sodiu) nu are valoare energetica, deci nu se poate spune ca ingrasa.
Retentia hidrica are o explicatie simpla. Organismul uman contine diversi electroliti, printre care si sodiul. Acesti electroliti conduc impulsurile nervoase care provin din functiile de baza ale corpului. Pentru ca noi sa functionam asa cum trebuie, avem nevoie de o concentratie constanta de electroliti in organism. |
![]() |
Asadar, renuntarea la sare poate avea efecte adverse grave pentru sanatate. Totodata, prea multa sare, deci o concentratie prea mare de electroliti, declanseaza senzatia de sete, iar corpul nostru are nevoie de lichide pentru a reveni la echilibrul sau hidric.

Combinata cu o dieta haotica, retentia hidrica poate avea urmari grave - de la probleme cu rinichii, deficiente ale glandei tiroide ori afectiuni ale inimii, pana la umflarea extremitatilor ori acumularea de kilograme in plus intr-un timp foarte scurt. Dupa cum vezi, nu sarea ingrasa ... sarea, consumata in exces, produce un dezechilibru in organism si de aici apar problemele.
Important! Cantitatea recomandata de sare, pe zi, pentru un adult, nu ar trebui sa depaseasca 3 grame.
Toate alimentele contin sare. Intr-o dieta normala, o buna parte din cantitatea de sare consumata provine din legume si carne. Daca noi adaugam si mai multa sare in procesul de preparare al alimentelor, depasim cu mult cantitatea recomandata de catre medici.

Pe langa asta, unele produse sunt adevarate "bombe de sare" pentru organism si ar trebui consumate cat mai rar sau, si mai bine, evitate. Printre acestea se numara mezelurile, care au un continut ridicat de sare, sosurile precum maioneza ori mustarul, dar si condimentele de genul vegeta sau delikat. Pentru o alimentatie sanatoasa, acestea din urma pot fi inlocuite cu condimente bio, fara sare, preparate doar din legume uscate.
Roluri. Chiar daca nu ne dam seama, sarea are foarte multe roluri. Este, in primul rand, element nutritiv pentru ca este compusa din clorura de sodiu. Apoi, este un bun conservant, dar si un condiment, pentru ca modifica gustul alimentelor. Nu in ultimul rand, sarea este considerata si aliment, pentru ca fara ea organismul nostru nu ar functiona, asadar, este indispensabila vietii.
![]() |
Stiai ca: - La inceputul secolului XX, In Tibet si Mongolia, moneda de schimb cu care se achitau marfurile era sarea? - Termenul "salariu" are legatura cu sarea? In trecut, soldatii romani primeau pe langa solda cuvenita si "salarium", mai exact o anumita cota de sare. La un moment dat aceasta cota de sare a fost inlocuita cu notiunea de "salarium", o suma de bani in plus, din care soldatii sa isi cumpere singuri sarea. |
- Organismul nostru si papilele gustative se pot obisnui cu mai putina sare in aproximativ 10 zile?
- In unele culturi, sarea este un simbol sacru? Pana si la noi in tara oaspetii sunt intampinati cu paine si sare ...
- Luna trecuta guvernantii nostri vorbeau despre o "taxa pe sare", tocmai pentru a reduce consumul excesiv din Romania, unde oamenii mananca de doua ori mai sarat decat ar trebui?
Alte subiecte care te-ar putea interesa:
Dieta de vedeta: Lady Gaga |