Tot ce nu stiai despre sare

Tot ce nu stiai despre sare

Andreea Catrina

"Evitati excesul de sare, zahar si grasimi", asa suna avertismentele difuzate pe posturile tv. Toata lumea stie ca prea multa sare nu face bine organismului, dar de la a sti si pana la constientizarea efectelor este cale lunga, trebuie sa recunoastem.

Pana la urma, de ce reprezinta sarea un pericol?
De ce si cum cauzeaza sarea retentia hidrica?

Cate ceva despre sare ...

Ai auzit probabil pana acum, macar o data, ideea ca sarea ingrasa. Ei bine, sarea de bucatarie (clorura de sodiu) nu are valoare energetica, deci nu se poate spune ca ingrasa.

Retentia hidrica are o explicatie simpla.

Organismul uman contine diversi electroliti, printre care si sodiul. Acesti electroliti conduc impulsurile nervoase care provin din functiile de baza ale corpului. Pentru ca noi sa functionam asa cum trebuie, avem nevoie de o concentratie constanta de electroliti in organism.  


Asadar, renuntarea la sare poate avea efecte adverse grave pentru sanatate. Totodata, prea multa sare, deci o concentratie prea mare de electroliti, declanseaza senzatia de sete, iar corpul nostru are nevoie de lichide pentru a reveni la echilibrul sau hidric.



Combinata cu o dieta haotica, retentia hidrica poate avea urmari grave - de la probleme cu rinichii, deficiente ale glandei tiroide ori afectiuni ale inimii, pana la umflarea extremitatilor ori acumularea de kilograme in plus intr-un timp foarte scurt. Dupa cum vezi, nu sarea ingrasa ... sarea, consumata in exces, produce un dezechilibru in organism si de aici apar problemele.

Important! Cantitatea recomandata de sare, pe zi, pentru un adult, nu ar trebui sa depaseasca 3 grame.

Toate alimentele contin sare. Intr-o dieta normala, o buna parte din cantitatea de sare consumata provine din legume si carne. Daca noi adaugam si mai multa sare in procesul de preparare al alimentelor, depasim cu mult cantitatea recomandata de catre medici.



Pe langa asta, unele produse sunt adevarate "bombe de sare" pentru organism si ar trebui consumate cat mai rar sau, si mai bine, evitate. Printre acestea se numara mezelurile, care au un continut ridicat de sare, sosurile precum maioneza ori mustarul, dar si condimentele de genul vegeta sau delikat. Pentru o alimentatie sanatoasa, acestea din urma pot fi inlocuite cu condimente bio, fara sare, preparate doar din legume uscate.

Roluri. Chiar daca nu ne dam seama, sarea are foarte multe roluri. Este, in primul rand, element nutritiv pentru ca este compusa din clorura de sodiu. Apoi, este un bun conservant, dar si un condiment, pentru ca modifica gustul alimentelor. Nu in ultimul rand, sarea este considerata si aliment, pentru ca fara ea organismul nostru nu ar functiona, asadar, este indispensabila vietii.


Stiai ca:

- La inceputul secolului XX, In Tibet si Mongolia, moneda de schimb cu care se achitau marfurile era sarea?
- Termenul "salariu" are legatura cu sarea? In trecut, soldatii romani primeau pe langa solda cuvenita si "salarium", mai exact o anumita cota de sare. La un moment dat aceasta cota de sare a fost inlocuita cu notiunea de "salarium", o suma de bani in plus, din care soldatii sa isi cumpere singuri sarea.

- Organismul nostru si papilele gustative se pot obisnui cu mai putina sare in aproximativ 10 zile?
- In unele culturi, sarea este un simbol sacru? Pana si la noi in tara oaspetii sunt intampinati cu paine si sare ...
- Luna trecuta guvernantii nostri vorbeau despre o "taxa pe sare", tocmai pentru a reduce consumul excesiv din Romania, unde oamenii mananca de doua ori mai sarat decat ar trebui?

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Dieta de vedeta: Lady Gaga
Arde calorii fara sa faci sport
10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre alimente


Subiecte de pe forum:

Cum scap de burtica?

Cum am slabit eu ...


Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (116)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    alyna (anonim)
    25 noiembrie 2010 20:08

    foarte bun articolul chiar mi-a fost de folos:-p ;-*

    semra (anonim)
    18 iulie 2010 08:08

    eu m am obisuit sa mananc fara sare.nu pun sare la nimik au alimentele destula.kiar si painea.le-as strica gustul akum daca pun sare la carttofi prajiti oua ,lapte etc

    Cristina Enache
    8 iulie 2010 12:12

    foarte interesant..eu ma feresc de sare cat pot de mult..dar nu reusesc mereu :((

    adaia
    4 iulie 2010 17:05

    foarte bun articol !

    Liviuka (anonim)
    2 iulie 2010 18:06

    chiar ca multe dintre alimente contin prea multa sare...... cipsurile cu sare, pufuletii, pana si covrigii au foarte multa sare

    marina (anonim)
    1 iulie 2010 21:09

    Fii sigura ca nu la sanatatea nostra s-au gandit nemernicii de guvernanti cand s-au referit la taxa pe sare....decat sa taie in pensiile si salariile clientelei, mai bine pun taxa pe aerul respirat...

    alinam48
    2 iulie 2010 16:04

    normal ca nu la sanatatea noastra s-au gandit....sa le mai intre un plus in buzunare, ca na ...le cam flutura vantul..nu?? :)) sa puna taxa pe aerul respirat........si...faci economie la aer??....te abtii sa nu respiri...??? misto....da cine stie, cred k la un moment dat, o sa ajungem si la lucrul asta

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (389 vizite)