Alege o dieta sanatoasa! Alege produsele alimentare fara gluten

De
DivaHair
Miercuri, 11.05.2011
Cuprins
Sunt sigura ca ai mai auzit pana acum de intoleranta la gluten... Poate ca nu stiai, dar o persoana din doua sute sufera de aceasta boala, numita de altfel si celiachie. Ceea ce este si mai important, este faptul ca intoleranta la gluten poate aparea oricand pe parcursul vietii, iar unii oameni pot suferi de aceasta boala, fara sa isi dea seama.
Ce inseamna intoleranta la gluten si cum se manifesta?
Cu toate ca exista cazuri cand intoleranta la gluten apare din copilarie, la fel de plauzibil este sa apara si mai tarziu pe parcursul vietii, la tanarul adult, de exemplu. Primele simptome care ar trebui sa te puna pe ganduri sunt balonarea abdominala, durerile de stomac, digestia defectuasa si starea generala de slabiciune.

Toate aceste probleme apar ca rezultat al faptului ca sistemul imunitar respinge glutenul, aceasta proteina de origine vegetala, pe care o gasim in numeroase produse de pe piata (produse pe baza de cereale, dar si dulciuri ori chiar conserve de legume etc).
Te vei intreba, poate, care sunt factorii care duc la declansarea acestei boli si ce se poate face pentru a o tine sub control? Din pacate insa, cauzele intolerantei la gluten raman inca necunoscute, in mare parte, dar cu putina atentie, citind etichetele produselor cumparate, celiachia poate fi tinuta sub control.
Dieta fara gluten
In ultimii ani, din cauza schimbarilor de mediu, numarul persoanelor cu intoleranta la gluten a inceput sa creasca. Acest lucru i-a determinat pe producatori sa scoata pe piata o serie de produse alimentare fara gluten, care sa vina in intampinarea problemelor oamenilor.
Mai mult de-atat, produsele alimentare fara gluten sunt acum cumparate si de persoanele fara intoleranta, dar care vor sa se asigure ca nu se vor imbolnavi de aceasta boala.
Oricine poate tine o astfel de dieta deoarece in magazine se gasesc o varietate de produse fara gluten - de la biscuiti si alte dulciuri, pana la paste, pizza ori chiar foi pentru lasagna.
Un exemplu concret, care sa-ti fie de ajutor, este gama de produse Dr. Schar, liderul european in materie de produse fara gluten, care isi imbogateste permanent oferta de produse fara gluten si incearca sa aduca pe piata o paleta cat mai larga de alimente, astfel incat sa satisfaca pe deplin nevoile persoanelor care sufera de aceasta boala.
Vezi si

Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Raluca Margean |
Miercuri, 11.05.2011