Cele mai periculoase ingrediente din mancarea ta

Cele mai periculoase ingrediente din mancarea ta

Andreea Catrina

Saptamanal vorbim despre alimentatia sanatoasa, in incercarea de a ne obisnui, zi de zi, cu un mod de viata cat mai echilibrat. Si pentru ca pana acum am pus accentul pe alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra, astazi ne vom pozitiona de partea cealalta a baricadei si vom vorbi despre alimentele pe care nu ar trebui sa le mai consumam, alimente periculoase prin prisma ingredientelor pe care le contin.

Acesta este si motivul pentru care am incercat sa facem o lista cu cele mai periculoase ingrediente pe care, din pacate, le gasim in alimentele pe care le consumam. Iata care sunt acestea si, inca o data, de ce este atat de important sa citesti etichetele produselor pe care le cumperi:

Ingredientele de care ar trebui sa te feresti

Nitritul de sodiu (E250) - folosit pentru a conserva produsele din carne, nitritul de sodiu este poate cel mai cancerigen conservant chimic din alimentele noastre. E250 este cel mai adesea prezent in mezeluri, pateuri, dar si unele conserve de peste.

Uleiurile hidrogenate - pot cauza boli ale inimii, dar si deficiente nutritionale. Le intalnim cel mai adesea in margarina, cremele de branza si majoritatea semipreparatelor. Tot uleiurile hidrogenate sunt responsabile si pentru imbatranirea prematura a pielii, spun specialistii.

citeste eticheta produselor

Excitotoxinele - dintre acestea amintim monoglutamatul de sodiu sau aspartamul. Sunt acele substante care provoaca depententa de gust. Mai exact, le putem gasi atat in carnea procesata, in semipreparate, in mancarea fast food, in unele dulciuri, cat si in sucuri sau chipsuri. Aceste substante stimuleaza celulele nervoase agresandu-le si pot provoca o serie mare de afectiuni grave - de la probleme cardiace, pana la probleme respiratorii, dermatologice, gastrointestinale si chiar modificari de comportament.

Aromele - una dintre cele mai populare arome din diverse alimente, aroma sintetica de capsuni este obtinuta cu ajutorul a zeci de substante chimice. Pe langa faptul ca unele dintre acestea sunt cancerigene, ele pot fi cauza mai multor boli, de cele mai multe ori de natura gastrointestinala.

Acidul carminic
- cunoscut si ca extract cochineal sau carmin, acidul carminic este de fapt un colorant in nuante de rosu. Il intalnim cel mai adesea in unele iaurturi sau sucuri, pentru a le colora cat mai atragator in roz. Partea mai putin atragatoare a acidului carminic este aceea ca el se obtine din ... insecte. Substanta de baza de culoare rosie nu este altceva decat o pudra obtinuta din uscarea insectelor numite Dactylopius Coccus Costa, insecte care se hranesc cu fructe rosii de cactus. Acidul carminic este periculos pentru ca din interactiunea cu alte substante, el poate deveni cancerigen.

alege alimentele sanatoase

Bisulfitul de sodiu - il consumi fara sa stii in unele tipuri de chipsuri, in alimente semipreparate, dar si in vinuri. Totodata, bisulfitul de sodiu poate fi prezent si in detergentul tau de toaleta sau produsele de curatare. Desigur, in cantitati considerabil mai mari, insa asta nu il face deloc sanatos. Cu toate ca in trecut a fost interzis in America, bisulfitul de sodiu ramane prezent in alimentatia noastra, desi reprezinta un risc foarte mare pentru persoanele astmatice si nu numai.

Parabenii - unul dintre acestia, metilparabenul, se gaseste in foarte multe produse atat alimentare, cat si cosmetice. Mai exact, il poti intalni in carnea procesata, in semipreparate, in chipsuri sau dulciuri. Cu toate ca despre aceasta categorie de conservanti se spune ca nu ar fi periculosi, in ultimul timp din ce in ce mai multe voci spun ca ar exista o legatura intre parabeni si cancerul la san.

Tu citesti eticheta inainte de a cumpara un produs?

 Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Tot ce trebuie sa stii despre dieta de dupa sarbatori
Dieta potrivita in functie de zodie
Foamea emotionala - Si tu ai o astfel de problema?

  Subiecte de pe forum:


Cum scap de burtica?
Cum am slabit eu!
Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (65)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Razvan (anonim)
    27 mai 2011 00:12

    New World Order... Iti cumperi moartea , ai reclame... cancer asigurat, cine raspunde? nimeni... trebuie sa te cureti mancand rahaturile astea sau sa mori in atentate, in razboaie inventate sau lovituri de stat alege-ti moartea care sa fie ??? este cel mai placut sa ai ce sa alegi , asta-i economia de piata , asat-i democratia asta-i noua ordine mondiala, ai bani sa-ti cumperi ce-i sanatos, supravietuiesti, nu?- CANCER asigurat!!! Totul pe bani tai, pe munca ta .... Viva la morte!!!!

    louie (anonim)
    20 mai 2011 13:01

    eu cred ca e f important sa citim etichetele. de ceva timp mai intai citesc eticheta si daca pot sa cumpar ceva mai sanatos o fac. stiu ca mananc chimicale, dar daca pot sa mananc mai putine de ce sa nu incerc. plus ca majoritatea substantelor le stiu :D pt cateva secunde de citit puteam sa alegem un produs mai sanatos, sau macar sa evitam cosumarea ui in exces.

    anna (anonim)
    20 mai 2011 12:12

    ...si noi ce mai mancam?Fructe si legume ''umflate'' cu E-uri,care cresc intr-un an cat altele in 10?!Sau sa ne cultivam singuri in living?

    Andreea (anonim)
    20 mai 2011 07:07

    Foarte bun articolul!

    adaia
    20 mai 2011 00:12

    citesc etichetele cateodata ...insa nu stiu toate denumirile ingredienteleor care sunt periculoase...felicitari pt articol....va dau o idee sa faceti un articol cu toate ingredientele care nu sunt bune ...referitor la cele din mancare sau cele produslor cosmetice

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (218 vizite)