Nu Skin

Cum poți scăpa de dependenţa de dulciuri

Redactor Andreea Baluteanu

Fără îndoială, zahărul se numără printre „ucigaşii tăcuţi”, deghizaţi în amici inocenţi, ai lumii moderne! Te uiţi cu jind la brioşa apetisantă şi eşti convinsă că nu poate exista nimic nociv la o asemenea frumuseţe de prăjitură? Va trebui să îţi regândeşti atitudinea, deoarece studiile arată că dependenţa de dulciuri poate provoca nu numai creşterea în greutate, a presiunii arteriale şi a nivelului de colesterol, dar şi afecţiuni precum diabetul, bolile de inimă sau chiar cancerul.

Învaţă cum să lupţi cu dependenţa de dulciuri şi fă primul pas important spre un organism sănătos şi o frumuseţe desăvârşită!

Șapte metode care te ajută să scapi de dependenţa de dulciuri

 1. Tratează cauza, nu efectul!

Oamenii te privesc cu milă când nu mai rezişti în faţa sortimentului tău de ciocolată preferat, considerând că nu eşti înzestrată cu niciun pic de voinţă? Studiile au demonstrat că dependenţa de dulciuri este reală, acţionând asupra aceloraşi centri ai plăcerii precum cocaina sau heroina!

Cum lupţi cel mai eficient cu ea? Răspuns: identificând factorii care te transformă într-o pradă uşoară în faţa amandinei cu topping decadent de ciocolată! Notează-ţi într-un jurnal de fiecare dată când mănânci ceva dulce, dar nu te concentra neapărat pe cantitatea de zahăr ingerată, ci pe evenimentele care au declanşat această poftă: erai supărată, stresată, obosită? Descoperind cauzele care te determină să te refugiezi în zahăr, vei pleca impecabil armată la lupta cu dependenţa de dulciuri!

 1. Înlocuieşte inteligent tentaţiile dulci!

Ai hotărât să faci marele pas şi ai renunţat la zahăr, pentru a-l înlocui cu îndulcitorii artificiali? E adevărat, aceştia au mai puţine calorii, dar îţi afectează în moduri nebănuite organismul, cauzând chiar alterarea papilelor gustative şi modificându-ţi gustul! Tocmai de aceea, alimentele cu îndulcitori artificiali (inclusiv stevia este blamată de nutriţionişti) se află pe lista interdicţiilor în alimentaţie!

În schimb, dacă vei alege să renunţi la dependenţa de dulciuri în schimbul „fascinaţiei” fructelor, vei bifa puncte importante pentru sănătatea şi frumuseţea ta. Chiar dacă și în acest caz trebuie să dai dovadă de măsură (fii zgârcită cu fructele bogate în zahăr, precum strugurii şi cireşele), să înlocuieşti brioşa ademenitoare cu o banană de-a dreptul irezistibilă este un gest nepreţuit pentru sănătatea ta!

 1. Consumă alimente bogate în magneziu!

Unele studii au legat dependenţa de dulciuri de un deficit de magneziu, care poate provoca pofta de ciocolată! Include în meniul tău zilnic legume verzi, tofu, verdeţuri şi nuci şi vei începe să îţi priveşti cu alţi ochi chiar şi prăjitura preferată!

 1. Ţine-te departe de tentaţii!

La întoarcerea de la muncă te aşteaptă un frigider plin de dulciuri care te imploră să le deguşti? Nu faci decât să te supui singură unui chin mistuitor! În schimb, dacă ai la îndemână doar fructe şi legume proaspete şi alimente sănătoase, dependenţa de dulciuri îşi va pierde cea mai puternică armă împotriva ta!

De asemenea, având grijă să mergi la birou bine echipată pentru poftele de la orele prânzului, cu gustări sănătoase alcătuite din nuci, iaurt sau fructe, automatul cu tentaţii îşi va pierde orice urmă de influenţă asupra ta!

 1. Fii pregătită pentru atacurile surpriză!

Ce însoţeşte mai bine pauza binemeritată de la muncă decât o doză din sucul tău preferat? Chiar dacă ai la îndemână gustări sănătoase, de multe ori îți faci singură iluzii, spunându-ţi că „meriţi” sau că o să topeşti caloriile când te vei scufunda în muncă! Dacă vei avea grijă să îţi umpli timpul cu distracţii inofensive (vorbeşte cu un coleg, fă o plimbare, ascultă muzică sau citeşte câteva pagini din cartea ta preferată), dependenţa de dulciuri va înţelege că şi-a ales „un suflet incoruptibil”.

 1. Bea mai multă apă şi dormi suficient!

Da, ştim, tocmai am enumerat (încă o dată) sfaturile pe care te-ai săturat să le tot auzi! De cele mai multe ori, dependenţa de dulciuri „îşi face de cap cu tine”, acţionând pe fondul oboselii şi al surescitării nervoase! Un pahar de apă te va revitaliza instant, iar un somn odihnitor te va face imună în faţa atacurilor ciocolatei de la prânz.

 1. Fii tolerantă cu tine!

Te cerţi de fiecare dată când cazi pradă tentaţiei? Nu vei face decât să îţi loveşti şi mai tare moralul deja fragil şi să te abandonezi şi mai uşor gândului că „dulciurile sunt singurele tale prietene”! Iartă-ţi greşelile şi răsfaţă-te din când în când: ciocolata neagră este plină de antioxidanţi şi, atât timp cât nu vei ceda tentaţiei de o consuma pe toată o dată, îţi vei îmbunătăţi dispoziţia. Te vei convinge din nou că „viaţa e frumoasă”!

Tu te-ai lăsat afectată de dependenţa de dulciuri? Cum lupţi cu ea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro - recomandari alimentatie

  1. 10 motive pentru care ar trebui să mănânci roșii în fiecare zi (888 vizite)