De ce să consumi ananas cât mai des - beneficiile uriașe pe care le are asupra organismului tău

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Ananasul este o adevărată comoară! Acest fruct delicios și savuros este originar din America de Sud și a fost considerat, în urmă sute de ani, o adevărată delicatesă, fiind servit doar pe mesele regilor și ale nobililor.

În zilele noastre, ananasul este un fruct foarte popular și, pe lângă faptul că are un gust dulce și răcoritor, are multiple beneficii pentru organismul uman. Conține substanțe nutritive, antioxidanți și este bogat în vitamine, fapt ce îl transformă într-un aliat pentru sănătatea ta. Află, în galeria foto, beneficiile uluitoare ale ananasului și de ce trebuie să începi să îl consumi cât mai des.

Surse articol: Healthline / Webmd / Lifehack

Ce conține ananasul

Ce conține ananasul

Ananasul are un conținut scăzut de calorii, dar un profil nutrițional foarte variat. Așadar, aproximativ 160 de grame de ananas conțin următoarele:

  • Calorii: 82,5
  • Grăsimi: 1,7 grame
  • Proteine: un gram
  • Carbohidrați: 21,6 grame
  • Fibre: 2,3 grame

Ananasul conține vitaminele A, K, B6, C, fier, mangan, cupru, tiamină, folat (formă a vitaminei B9), potasiu, magneziu, niacină, acid pantotenic (vitamina B5) și riboflavină (vitamina B2).

Vitamina C este esențială pentru creștere, susține sănătatea sistemului imunitar și ajută la absorbția fierului în organism. Manganul este un mineral natural care asigură buna funcționare a metabolismului și are proprietăți antioxidante.

Citește și: Dieta cu ananas

Antioxidanți

Antioxidanți

Ananasul este bogat și în antioxidanți, ce reprezintă un grup de substanțe nutritive care combat stresul oxidativ. Conține flavonoizi și acizi fenolici care ajută la ameliorarea simptomelor afecțiunilor cauzate de radicalii liber, precum ateroscleroza, atrita reumatoidă, disfuncții ale glandei tiroide sau diabet zaharat.

Citește și: Ananasul - compot - avantaje, proprietati terapeutice si dezavantaje

Ajută digestia

Ajută digestia

Ananasul are un conținut ridicat de bromelaină, o enzimă proteolitică extrasă din acest fruct. Acesta are beneficii demonstrate clinic pentru reducerea inflamației, ușurarea digestiei și reglarea tranzitului intestinal, scrie Healthline.com. 

Ananasul ar putea ajuta persoanele care suferă de insuficiență pancreatică. Mai mulți oameni diagnosticați cu această afecțiue au participat la un studiu, efectuat în anul 1970, iar cercetătorii au observat ameliorări considerabile în privința digestiei în cazul pacienților care au consumat ananas timp de câteva săptămâni.

Bromelaina este utilizată la scară largă în industria cărnii, datorită capacității sale de a descompune proteinele și de a frăgezi acest aliment.

Citește și: Testul care îți spune dacă ai o digestie sănătoasă

Poate reduce riscul apariției cancerului

Poate reduce riscul apariției cancerului

Mai multe studii au relevat faptul că ananasul poate reduce riscul apariției cancerului. Substanțele din componența acestui fruct pot reduce la minim stresul oxidativ și inflamația din corp, conform Pubmed. În două dintre studii experții au demonstrat, în urma unor analize de laborator, că bromelaina a suprimat creșterea celulelor canceroase, într-un mediu controlat. În urma altor cercetări s-a aflat că bromelaina poate stimula sistemul imunitar să lupte împotriva divizării celulelor canceroase. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a se putea construi dovezi medicale solide. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator Specialiștii avertizează: acestea sunt cele mai nocive fructe de pe piață și noi le consumăm foarte des

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.